Tuesday, July 11, 2017

:: TanTruM ::



Tengok topic dah tau kan pasal sapa? 
Kesah semalam. Cik Chee memang ada masanya akan menunjukkan kebengkengan nya..
Mun kata nya.. kata nya juak.
Dari seney oleh nya kata mak ku.. mun sik dari aku lah..

Masalah cik chee adalah... bila nya ngamok, nya kan terduduk terus.
yahhh... part yalah aku paling malas
since nya dah create scene yesterday, nya akan digrounded for 1 month.
No shopping mall or not even to a supermarket. 
huh. 

Nya boleh nangis from the kedai sampai rumah kay.
Sampey ke rumah, still continue juak...
aku terus masak nasi, polah sup tauhu nya sebab aku tauk nya lapar..
masa nak masukkan cube ayam maggie dalam sup ya...
aku cuma madah.. 
Chee ah.. awak mauk letak kiub tok sik dalam periuk?
terus diam.. angkat.. ambik ya.. and buka balutan...
eh.. aku tek diam ajak sebab aku kedirik pun unsangkarable nya mauk juak kenak pujuk mcm ya..

Then suruh nya mandi, tapi ada request.. mauk aku mandikan.,,.
yahh.. 8 tahun dah bah...
layan ajak la sementara nya maseh mauk. 
Makan n terus kemas beg sekolah. 
adoh eh. anak cuma seorang... tapi memang attention seeker bebenar la. 
ya ajak lah nak ku storykan.

Kesah semalam.... 


Thursday, July 6, 2017

:: VoYaGe ::



Voyage @ Perjalanan

Assalammualaikum

Sepanjang beberapa tahun tok, memang aku boleh padah, aku dah lupak mauk update blog ku aikh.
And kadang2 ada banyak mauk diupdate tapi peyakit M memang kuat.
Tapi bila semangat ya datang... nya datang mengejut.
Apa-apa pun, harap lah berpanjangan. ehek.
so, how have you been?
No changes. Maksud aku dari segi life ha..
My routine - Anak - Office - Anak - Rumah

Alhamdulillah, my anak dara dah nak masuk 8 tahun bulan sembilan tok.
At this age, oh my gosh! memang mencabar.
Aku selalu pikir cam ney mak aku jaga aku dolok..
tapi for sure yang aku ingat mak aku mcm rimo, Sebab ya lah aku sik mauk jadi mcm ya..
masalah nya, bila kita sik jadi rimo, ya ampun... anak dara ku tok..
nang tauk camney mauk negotiate eh..
yahhhh... kadang2 mauk juak semangat rimo aku keluar kay,
There are times rasa mcm besar kecik ajak muka nya ku tangga...
so to avoid konflik, aku akan embak dirik ke luar rumah or masuk toilet cuci apa yang patut..
so that sik melepaskan geram rah nya,..

Now she keep on asking me on her dad.
Mummy, why i don't have daddy.
Mummy, why my daddy die.
Mummy, my friend told me that u don't have daddy.

adoiyai. Susah nya nak jawap.
But so far alhamdulillah...  i managed to answer all her questions.
But siap ajak.. from 1 question.. to another questions...
Maka, get ready all the bullets.



And she like to go to Pantai.
Almost every week, soklan awal pagi..
Mummy, kita pegi pantai...

Yoh... bukan2 nak diagak. Tedah kan. Oklah, i will try to find a job yang close to the beach kay.
lalu ke sia.. bukan apa... my intention is still the same..
to be back to Miri.
Insya Allah.

Doakan yang terbaik for 2 of us.

Till then.


Tuesday, July 4, 2017

:: 2 0 1 7 ::



Just a short one

2 0 1 7 - 4 July

I'll be back. Insha Allah.

Thursday, September 8, 2016

:: SepTemBeR DaTanG LaGi ::





HoLLa 

Assalammualaikum - Good Morning - Zhao An

wah.... dah bulan 9 you... September datang lagi. and now udah 8 September 2016.
Esok dah 9 September.. Lusa dah 10 September...

Udah ya ari senin udah 12 September bersamaan dengan jatuhnya hari raya haji.
hrmm.. seriously aku nang dalam dilema. asal ada perayaan ajak. sure aku akan dalam dilema. 
apakah. 

apa2pung.. selamat hari raya haji lah dengan kitak orang. Kamek duak beranak kat umah ajak.
mak bapak ku sure gago di suro. kamek duak gago di rumah ajak la.
tedah anak dara ya.
dengan cuaca yang mcm tok.. aku sik sure nak embak nya ke seney. end up kamek duak.. pg check in seney2 yang ada swimming pool.. kamek duak berendam ajak la keja.

seriously... yalah activity kamek duak yang paling win lah.. :)

Lepas hari raya haji, 13 September 2016 adalah hari jadi anak dara aku yang ke 7 tahun,
yoh! dah 7 tahun dah umur cik chee ku eh.
at this age, you cannot lie to her anymore.
i can't use the word.. "tok orang tua pun... or.. orang tua ajak makan tok."
sebab nya dah pandey jawap aku kay..
jawapan nya... 'aikh mummy... awak belum tua.. or saya tua agik dari her cousin..."
kadang-kadang malas juak aku nak melayan...
tapi dah ya adalah salah satu process pembelajaran nya
kenak juak explain segek2.


paling best asa ku tahun tok.. hari jadi nya falls on school holiday.. uwargh,, sik perlu nak celebrate dengan kawang2 nya... selamat... ada duit extra untuk nya beli apa nya mauk lah..
huhuhu
pelik mummy tok ooo...


aku dah tukar tempat keja. Still in MNC company.
fun. challenging. ya ajak dapat aku padah... besides good package la.
ya ajak laa aku nak share. dah ada keja menunggu juak.

kelak mun ada masa.. adalah aku ngambung agik.

Da....


Friday, April 15, 2016

:: LuNcH BoX ::






anneyeong

assalammualaikum

since sekolah cik chee x ada canteen. so selama 5 hari from Monday to friday, aku kenak fikir apa mauk dibekal dengan cik chee.
hrmmm
ari tok tek boleh aku terbabas. nanyak nya malam tadik nyamauk sayur. 
ohkay,, teringat ada kacang buncis, 
so... rebus ajak kacang buncis ya... dahya rebus hotdog & polah egg seeweed roll. udah. 
ya ajak lah bekal awak ari tok cik chee
seperti gambar di bawah. 


anak dara saya tok x la memilih.. alhamdulillah. 
bekal apa jak cuma mun ikut dgn selera nya.. habis lengis..
mun sik cun selera nya... adalah saki bakinya. 
ya ajak.

selamat hujung minggu, 

Wednesday, April 13, 2016

:: eJaaN ::



:: UjiaN EjaaN ::


Good Morning & Assalammualaikum

Awal aku ari tok. Since cik chee dah masuk darjah 1. hantar nya sekolah awal dalam pkol 630 pagi mcm ya and terus ke opis. Malas mauk ke umah agik sebab once aku singgah, aku mudah nak bergerak lebih slow dari snail. ada2 jak barang nak dipegang ku. 
so.. hari tok aku awal mcm biasa lah. Before 8 dah di opis.. huhuhuhuu
bangga aku wey sebab aku tok last year mala jak akher dtg opis... sebab last year cik chee masuk kelas dalam pkol 710 mcm ya
jadi lepas hantar terus bertemu jem. huh. 
area tabuan tok.. malas ku nak madah.. nyakit ati melampau wey. 

bah. berbalik pada kesah ujian ejaan tek, spelling test. 
last week ari jemat dah cikgu nya berik few words yang nya perlu hafal n faham and aku dah start ajar nya since ari sabtu. Pg shopping beli brg dapur pun nya embak pen n kertas sambik nulis...
cikchee tok pelik kay.. mun disuruh nya duduk n tulis.. nya akan ada banyak alasan.. tapi jika sambil berjalan.. laju nya mauk polah. stapi jangan ditanya lah pasal tulisan. 
asal dapat dibaca.. nyalah ya. aku sik mauk jadi pengkritik gilak,

bagi ck chee... ejaan tok adalah satu challenges yang besar bagi nya
aku kesian ada juak dengan nya tapi geney lah gaya.. 
kita dolok mcm ya juak bah. 


hrmm.. apa2pun.. mummy harap ktk dapat polah.
petang kelak nanyak nya apa story nya..
mulut mcm burung tiung.
kadang2 aku dengar tapi serupa sik dengar...
dah banyak gilak nak diceta..
hrmm...

bah, ya ajak lah dolok. anneyeong

Tuesday, April 12, 2016

:: DaH BeSaR KaH? ::




"Mummy. kelak saya buat. Saya kan dah besar...."

Apa perasaan kitak orang bila anak dara kitak orang yang umur 7 tahun madah cam ya,
Oh. auk. kamek duak kakar mcm ya. saya awak. kenak kah? sebab kat sekolah nya kakar mcm ya and aku pun tersama juak. Campur...

Bahasa Malaysia + Bahasa Sarawak + English + Korea = Bahasa mummy & chichi.

huhuhuhu. Sebelum tido mesti madah.. Love you mummy.. sayang awak mummy.. sarangey mummy...

eh. berbalit padah kesah dah besar tek. Now.. bila kemas rumah... sure ada asst. kecik. Hopefully sampey ke besar. Cuma masalah aku masa tok.. aku dirik malas nak berlipat baju.. nak train nya pun aku malas tapi bila aku datang rajin.. ada lah nya gago mauk nulong juak. hish. nang exactly copy & paste perangei aku eh. appu... bahaya ya eh. tapi bila part ke dapur... nya akan selalu ngeluar ayat seperti di atas lah. aku nak anok sik apat waima hati tok mcm apa jak...

mala madah dengan dirik sendiri.. Give her the space.. Gve her the space for her to grow...

last nite nya ada special request sebelum kamek duak balit sampey umah.. nya mauk bekal kuew teaw goreng with taugey. hish. ohya.. anak dara tok suka makan taugey tapi mauk special taugey... yang palak besar ya.. soy bean taugey.
mummy nya suka makan taugey.. sik lah sangka nya pun sama juak. lalu lurus kamek duak ke e-mart batu kawa and beli taugey & kuew teaw.. baruk RM2.20.

Melimpas lah orang polah waffle.. lalu kenak tarit n jeling2 kat kedey ya.. yahh.. kenak income tax mummy eh... so nya berjaya mengepaw RM2.50 dari mummy nya, tapi adakah mummy nya akan let her win... Nooo..... kamek duak selalu mengamalkan.. WIn WIn Situation. Oh yeah....  mummy decide perisa apa.. hohohohoho...

bah. mummy dah banyak gilak ngerepak tok. masa tok tgh membuang masa.
so... ya gambar selpi cik chee. :D
masa tok juak tgh dengar lagi Cik Bunga Lestari. Lamak sik dengar lagu tok.