Wednesday, December 29, 2010

:: Di Mana? Di SeneY? ::


Help!!

aku nak nanyak dengan sapa2 yang baca blog aku tok la oo... (mun ada),
nak nanyak...

Seney gik ada tempat yang best oooo untuk dipolah team building untuk company, selain daripada Kem Pueh, Camp Permai dan yang sewaktu dengan nya...

tahun ya tek kmk orang mala kat SBEU, Lundu.

boring bah ke sia...

so.. ktk orang ada plan ke seney2 gikkah? No Palm Beach Resort kay.
tempat lain...

hehehehuhuhu.....





Tuesday, December 28, 2010

:: Rose Harissa - Kamek Suka Novel Kitak ::

... dan Cinta pun tersenyum...

aku ada hobi suka membaca. nang dari zaman tauk reti baca aku tok nang selalu la ke library.. arum bulak sidak kat library dbku masa dolok la nang kenal la dengan muka aku tok.

so, sampey la ke tua tok aku suka baca buku cuma kinek tok masa amatla terhad sebab dah ada family tapi mun dah ketagihan n kegianan... ku redahi juak.

pasal novel .. dan Cinta pun tersenyum.. tok.. shooobbiiihhh.... boleh sik aku madah aku nang jatuh cinta yang ke lapan puluh lapan kali la setiap kali hero nya molah something.

pengarang ceta yang aku minat ialah kak Rose Harissa @ Nora Ismail. yah... nang semua buku2 nya best2. aku nang muji. Nya nang pandey moleh pembaca nya jatuh cinta n berimaginasi yang ngetop la.

pasal ceta tok, nya combination antara jejaka dari Indonesia and hero nya dari Malaysia. Cam ney sidak duak ya bertemu, n jatuh cinta and dugaan nya... aku nang muji la kak rose eh. Pandey nya main peranan bah. iskh2... tapi aku pandey tersuka dengan abang heroin nya... aku mejin pelakon zulhelmi indah jadi abang nya... addduuuhhh... cair eh.

aku beli buku tok masa aku ke KL ari senin n selasa ya tek sebab aku tauk kuching belum ada. sampey jak kedey buku, nang terus encarik la ceta tok. sebab aku tok follow semua info pasal new novel kak rose tok dari blog nya. lukisan nya nang kacak. mun rajin, pergi sitok...

Heronya la tok. Handsome babe. dalam baca buku kak rose tok aku nang berfantasi la. iskh2.... laki ku nang geleng palak jak la.. ney nya nak molah.. dah aku suka... asal hero nya sik depan aku ajak kali. hahaha... tapi aku dah pasang niat.. mun anak aku laki nak.. nama nya akan ada nama Ervan ya. huihs... nang kacak nama ya.

aku nang rekemen la kitak orang membaca ceta tok.
aku suka tapi aku sik tauk la orang lain nak. tapi yang aku tauk,
aku suka la! :D



Monday, December 27, 2010

:: pKoL 11 mLm DaH ToK Ko! ::


uikhs... nang ngutiks kerja aku dengan staff2ku malam tok eh.

part aku baruk lepas..
part staffku yang sorang ya nak key in data dari aku...
part sorang gik staffku nunggu dari yang lepas aku...

jadi nak?

bila la nak balit tok????




:: Dah Pkol 8.00 Mlm & Aku Maseh d Opis!


aku nak ngerepak lok...

jam di tangan dah pkol 8 malam.. kerja aku maseh sik abis2.
kak ya...
tgh staff ku key in data dalam system, tiba2 system problem!
asa mauk meradang ada juak tapi bukan salah nya juak...

so.. semua nya kenak polah manual!

boss ku mauk tauk figure nya esok pagi.
yahhh.. aku suka!
sehari2 tok kamek orang bertungkus lumus..
oo system.. kenak la ko berolah time tok..

dah la perut ku lapar tok.. nang lapar...
iskh2...
aku asa ngak department kamek orang jak tinggal tok!

staff aku dapat la ambik OT. aku?

aku juak sik dapat! apa kes??????? nak moha sik pat. jadi aku ngerepak jak la...

nang ndak alah2 ngerepak ooo...
mun laki ku dengar, member mesti madah cam tok...
dah kah? udah2 gik...

bila la aku nak balit tok?!




:: Ngantokz ::


Kepada tuan punya pusak tok.. aku minjam gambar tok sebab aku asa aku pun mata dah cam mata pusak tok....

aku ngantok!

baruk hari isnin. dah ya baruk juak masuk opis. cam tok la rupa aku ari tok.. jadi zombie aku ari tok eh sebab embak badan kepak cam tok.

ada kawan aku datang dari brunei, so.. malam minggu ya tek aku amnbik nya kat hotel n bermalam di umah aku. sehari2 emarek la aku berjalan dengan nya.. embak nya berjalan nangga kuching tek nak....

embak ke serikin.. ya ampun.. lamak aku sik ke serikin... banyak juak berubah nya sebab kali tok aku perasan cam banyak jak baju2 saiz besar di jual eh... aku tok sik ada la beli apa2 cuma minyak angin key anak ku jak.

udah ya.. embak nya jalan2 la beli baju la kebanyakan nya... adeh.. sampey umah.. anak ke seney..mak nya ke seney.. bapak nya keseney....

dah ya petang ya laki ku ajak makan luar.. boleh ku madah.. senyum aku masa ya nang panjang sampey ke telinga la... sebab aku sik perlu mkir mauk masak apa... berbasuk tapak lagik.. kuali lagik.. nang kepak benar aku tok ooo... duhal tek ngak neman berjalan.

awal pagi tadik aku dah bangun.. n kemas n anta nya balit ke hotel ekot rombongan sidak. ceh! sepanjang jalan aku mala nguap.
bahaya eh.. nang bahaya

seawal2 aku ya, yg aku heran.. anak aku bangun juak. iskh2.. mun aku diberik peluang... sik aku lepaskan peluang. Pandey ngerapak juak aku dengan anak ku sebab bangun awal... nasib bapak nya la ngurus kak ya.

iksh2... aku mauk nyambung kerja lok... sebelum aku kehabisan bateri.
masa naip report, kan main slow lagik jari ku tok mauk nekan keyboard. mun naip blog.. adeh! laju jak. Mesti staf ku kat luar ya ingat aku nang banyak idea la... sak juak aku tok ngularssss.....

bah.. aku kerja lok aaa.....

<<>>




Thursday, December 16, 2010

:: Escape Meeting ::

....... Sambungan


adeh2... ada sambungan indah dari post aku pagi tadik.

aku tok escape dari meeting. Bencik ku...
lantak la... aku ada banyak lagik benda penting yang perlu aku polah dari aku duduk dalam meeting yang ntah apa2.. erk? ntah apa2 kah..
aaahhh....
aku gik instruct boss aku duduk dalam meeting ya.. and i like...


Kiranya cam tok la aku.. escape! ahahahaha.... (ketawa jahat!)
sak juak kerja aku bertimbun nunggu.. bukan apa bah.. aku tok nak melepaskan tension n stress aku, so that pas tok aku dapat senyum polah kerja. uhuhuhu....

-da- end

:: Ingin Aku LuahKaN ::

Aku ingin Luahkan Apa DaLaM Hati Aku masa tok Untuk Sorang Manusia tok!


Untuk orang ya, aku nang geram benar la dengan ko.
apa.. ko asa ko bagus glak la sampey sik mauk nak nolong orang.
semua orang ada kerja masing2 and berusaha untuk membantu sesama sendiri... and you!
apa polah ko?!
geram ati ku tok.........

ya ajak.

Wednesday, December 15, 2010

:: Buzyyy Tahap GABAN ::

Salam.. aku asa bersalah la pulak sebab aku sik pat update blog aku tok since aku balit dari Bintulu reya. Adeh... aku nak madah aku bz dengan banyak hal....

  • kerja... makin ujung tahun tok.. makin banyak kerja bah. and banyak meeting mauk diattend. nak ku madah bencik.. boleh juak tapi dah nama ya periuk nasi nak... ku hadapi jua....
  • company event .. aku tok committee dalam company family day kamek orang... nang benci ku dengan sorang umat tok eh.. embak eksen nya, embak ego nya... orang lain ada juak kerja tapi ada juak masa na nulong mun asa dirik ya committee tek nak.. tapi nya tok.. nang kepala batu la.. bencik ku nangga laki ya eh.. nama jak lelaki tapi kedak ompuan!
  • boss ... ya ebohhhh... nang aku la semua... makin kuat aku nekan button tok. ney ndak.. makin nyakit ati ada la.. kerja nya aku yang polah.. kak ya nya tek balit cun2 gik ya kol 5.30.. aku dengan staff aku tek agik gago dengan ngemas report. apa kessss??????? mun cam tok.. bagus aku jak jadi Boss.... tapi teruk la staff aku mun aku jadi boss. nak ngerepak ajak.. hahahaha... nasib la...
  • mak bapak ku balit dari Haji... yah... tok la yang aku paling happy sebab aku dah sik perlu mkier hal2 di umah sidak and aku dah sik perlu juak binggung dengan anak aku. mun mak bapak ku ada.. at least aku kerja dengan hati yang tenang sebab aku tauk anak aku diurus dengan seelok2nya oleh mak ku... sik la aku call nanyak seney nya.. makan kat luar jak.. (ya la kerja adik bongsu ku yang enjaga anak ku sepanjang mak ku pg haji) nang makan luar jak la anak ku ya.. aku gik biunggung.. bukan apa.. masa tok kan byj penyakit bah...
  • wedding adikku .. tok gik sigek hal. masa tok aku sik pat nangga dolok.. tunggu minggu depan!
  • Rumahku... masa tok mun aku balit umah.. tahan ajak la mata ku dengan habuk2 yang banyak d umah nun. aku nang sik suka la mun laki ku molah something kat lar rumah.. sebab habuk2 nya akan masuk dalam umah bah. dah la umah aku tok tepi jeraya.. apatah lagik la nak. masa tok juak nya mauk gago nyruuh kuli nya masang list kat tepi penjan n pintu.. nak ku manas... key ngacak rumah.. tapi aku sik tahan nangga habuk2 nya.. kelak ku paksa nya ngupah orang cuci n ngemas umah ku next2 week eh... iskh222... stress pok!
ya ajak. aku tok hak cepat juak. sebab sebelum 8.30 pagi aku kenak make sure aku dah jumpa bos ku. jadi.. hamsamida... hahaha...


Friday, December 3, 2010

:: Trip to Bintulu ::


Short post jak tok...


:: aku akan ke bintulu awal pagi esok... maka nya.. doakan la perjalanan kamek orang anak beranak tok ok. kamek orang pakey darat.

:: aku dah aim dah aku mauk beli apa.. aku mauk beli BELACAN Bintulu eh.... sebab ya niat selepas aku g pengilan la. :)

bye...


Thursday, December 2, 2010

:: Tido Awal ::

HaLLu

# aku nak ceta, malam tadik punya ceta la... sampey umah malam tadik, dah pkol 7, lalu la sengaut nak bermasak. aduhhh eh.. dah ku padah nak.. nang super bz la aku mun dah sampey umah. Lalu bermasak semua n tunggah semua orang makan.

#tetiba anak ku polah muka kiut... coba tekak? mun dah neran... apa lagik nak.. lalu la... terus la aku mandi kak ya polah susu, n nemannya tido.. selalunya aku akan eksen dengan nya.. mun aku nutup mata, lalu la nya akan mauk tido juak.. yah...

# sekali tek, sedar2 aku pukul 2 pagi. apa kes? tertido....

# terus tido la... dari pukul 8 malam. best lalu bah....


# malam tok sik pat ku nidor anak ku sebab aku mauk nangga The Amazing Race Asia eh. Ney boleh miss nak?

# ya ajak. Aku nak ngemas meja ku. Nak balit awal. masak awak, mandi awal, tidokan anak awal n dapat tgk tv. malam jemat eh malam tok... hahahaha (cuma aku jak paham tok! mun ada orang yang paham.. paham2 sendiri la!) hehehehe

dah. bye....


Wednesday, December 1, 2010

:: My Plan 4 This CominG Weekend ::


:: Aku akan ke BINTULU.

# bukan kerana aku nak pergi holiday tapi nak pergi pengilan kazeb ku yang close dengan aku yang nyimpan rahsia aku juak. Ceh.. yoy2... silent mode and loudspeaker is kata kunci kamek duak.. aku suka.

# Driving ke Bintulu dengan ada anak kecik dalam kereta.. ya la paling aku binggung masa tok. Dapat kan anak aku ya lamak2 dalam keta ooo... dah ya.. kata la mun nya Popo di tgh perjalanan, seney la aku nak nyuci. adeh. part ya la yg paling aku binggung... maka nya aku kenak bekal tong aik la oo....

# Hotel dah ku booked pagi tadik.. murah juak diam di Beverly everly hotel.. apatah nama nya.. not bad la rega nya...

# maka... doakan la semoga perjalanan kamek orang tok pergi balit dengan selamatnya.

Aminnnnnn

Tuesday, November 30, 2010

:: Rutin Harian ::


Tired!

adakah aku sorang yang mengalami nya sampey aku susah mauk tido memikirkan apa yang akan aku polah esok and banyak la... jeles juak aku nangga anak ku n bapak nya tido nyaman jak.. part aku.. ada jak mauk dikemas eh.

almost everyday aku kenak sengaut balit ke umah.

mun dapat nang mauk balit cepat bah. masak pakey sidak di umah... macam2 la. lepas masak mauk kemas... lepas kemas mauk juak ngecheck baju yang perlu disesah n perlu dilipat. ceh...

ngemas dah sekian dah... melipat baju terus masuk dalam almari dah sekian dah. belum gik mun membasuhh botol2 susu anak. rendam dalam aik panas gik. perghhhh.... belum gik mun anak mauk perhatian sebab kt tek gago dengan hal2 umah... belum gik dengar sora nya nangis mauk kt juak ngagak nya...

ya baruk luaran... belum gik laki mintak perhatian... (ooppsss.... benda cam tok.... ney boleh padah nak. tapi ya hakikatnya bah!) hmmm.... nang tired la. Mun embak homework balit? lagik la.. lalu la akhir masa tido. ney nak dapat istilah Beauty Sleep nak?

<<<>

bunyi mcam komplen tapi sik la.. cuma nak meluahkan apa yang aku lalu hari2 bah... selalunya lepas kemas semua, masuk jak bilit nangga cam tok... fuh... lega asa hati.

hmmm.. hari2 ini macam....




Monday, November 29, 2010

HaPPy MoDe


Pssssssssssssstttttttttttttttttttttttttttt..................

Actually i want to share something but i can't mention that matter in here yet not until everything is confirm.

just want to share will all of ya... (if have la),

I'M SO SO So HAPPY today!





ConTenG OR CreaTiVe


hari tok hari Isnin.

Yah.... mauk sik mauk aku kenak juak meluah apa yang aku alami malam tadik. nyaman2 aku tgh berloyar dengan kawan ku dalam tepon, sik la aku lalek dengan anakku sebab aku ingat nya tek diam2 nangga TV n tgh megang pen kat tangan...

abis jak aku kakar, tang kiut jak muka nya ngagak aku berik pen ya dengan aku... bila ku perati kakinya...

Yooooobbbbiiiihhhhhh.....!!!!

kacak yang teramat! Pandey MOHA juak aku dengan anak ku malam tadik eh... nak dimoha, salah aku juak leka berloyar, sik merati benar.. nak dimoha juak nya dah molah muka kiut.. seney ndak kah nya dapat genetic ya (aku kali! nok bagus ya aku la.. nok sik ya bapak nya) hehehe.... last2, embak ke sinki... lagik la nya suka sebab main aik.. sekali lagi....

Yooooobbbbiiiihhhhhh.....!!!!

tang kiut jak kaki nya n tangan nya merenjis2 aik di singki and aku dengan anak aku sekali basah baju. Sekali lagi... mauk MOHA juak eh.. tapi nak dimarah. salah aku juak embak nya ke sinki sebab malas g toilet. kan apa... mun di sinki, nyaman agik... iskh2... sekali.. duak2 kenak tukar baju.

last2, polah ku susu, pujuk ku nya tido... and aku berjaya! tidokan nya kol 8.30 malam tadik. Baruk ku dapat nangga TV dengan aman nya.. ya ajak ku nak madah...

kesimpulannya... anak kita tok enconteng kaki nak... creative ataupun nang conteng kah? sak ada kertas kerjaku dengan newspaper sebelah nya.. kaki juak di aim nya... iksh2... ya baruk anak ompuan.. mun laki? uikhs.....


Friday, November 26, 2010

Ngular @ Kerja


Hari tok bersamaan dengan hari jemat, macam besa la nak.. kan lunch hour ada extra hour, jadi apa lagik la..

NguLaR @ WorKinG

well, mesti ktk orang pk akutok g ngular sebenarnya aku g window shopping dengan sama kawan kerja ku nangga rega barang2 yang kamek orang aim pakey Family Day ujung bulan depan... Perghhhh! baruk ku tauk rega beg2 sekolah nembiak nang mahal ooo... appu.... semua nya over budget kamek orang.

aku dengan kawan ku tek nang musing la The Spring ya tek... dengan harapan ada juak kedey yang branded2 macam BodyGlove ya akan ada berik rega half prize kah nak.. huh! ngak 10% jak sidak mauk berik... hancus asa ati ku ko.

maka nya... akan ada lagik la operasi ngular @ Working aku tok minggu depan... aku suka eh... hahahaha...




Thursday, November 25, 2010

Drama Series yang aku Minat!

Bah. aku happy ada juak ari tok tek sebab baruk masuk opis selepas 3 hari berkursus. tapi sak juak emarek ada juak aku g opis balit akher.. hmm.. ya ku madah aku tok nang rajin. Mun orang lain, aku asa dah balit tapi aku ngenang esok ada meeting besar, n aku sik mauk mun ada apa2 salah, kamek orang juak yang kenak blame. lelah aku menaik standardkan department aku. sik apat dianok ya.. ceh...

bukan ya mauk dipadah aku.. aku nak madah.. aku tok nang dari zaman angkat tubuh eh... nang suka nangga TV, yah... sampey tua tok... tapi bila dah semakin dewasa (appu! aku gik asa ingga nak madah cam ya ko!) , aku cuma suka nangga 3 egek drama tok..

1st adalah... Grey's Anatomy. Nang perebet aku la tok.. nang mala jak follow eh sampey session baru tok, session 7. Nang sik miss la. ceh.

aku minat ceta tok a few sebab la. antaranya... aku suka nangga daily life sidak, how they manage stress among them, conflict, semua la. and aku suka nangga relationship sidak coz macam aku jak.. yah. bukan la madah aku tok doktor nak.. tapi nak madah, life sidak among sidak jak.. samala dengan aku.. life aku masa tok.. nangga muka sidak opis jak la.. and kawan pun sama sitok juak. yah.. nak kah sama. :)

Then, aku suka nangga relationship Derek & Meredith. Pergh... aku mauk Derek ya bah.. aku jadi Meredith la... of course! hehehe.. dalam mimpi ku jak la... kesefahaman ya yang aku suka. Yang aku asa macam banyak couple2 or pasangan yang dah berkawen di Malaysia tok kurang. hmmm...... kacak eh laki tok...

lastly, about Friendship. Waima cam ney la si Yang tok, nang manusia yang paling KEJAM aku asa. Kejam in a way yang nang selfish tahap gaban la. Nang nya ajak la yang bagus.. yang terer. Confident level sik Yang tok nang tinggi. Ya la tek. walau cam ney pun si Yang tok, Meredith dapat nerimak nya & lastly jadi best friend. hmmm....aku suka.

Then, drama yang nyuruh jiwa aku jadi muda remaja semula adalah......... GLEE

well, aku suka lagu2 nya... aku suka hero nya.. kesimpulan nya.. aku suka la.. hahahaha....

Lastly, aku suka, The Walking Dead! kenak aku suka? sebab....
  1. Aku suka nangga city2 dalam ceta ya jadi sunyi.
  2. aku suka asa takut kedirik bila nangga zombie ya mauk ngepung sidak.
  3. aku suka nangga survivor sidak yang maseh hidup ya.. cam ney sidak jaga dirik sendiri.
  4. aku suka bah... ya ajak.. susah ku nak madah.
ya ajak. aku nak nyambung kerja lok.. sambil dengar lagu2 Glee. hehehe...


Friday, November 19, 2010

Cucur Jompot



yah..... mari2.. kita makan cucur jompot.

bah. aku ada dalam masa 15 minit nak pergi meeting.

dalam masa yang sama aku makan cucur jompot beliku tek masa ke bank pg cash cheque. hmmm.. ya baruk cucur jompot. sedap bah.... actually bukan ya nak dipadah aku.. aku nak madah.. aku pas tok g meeting yang akan menyebabkan aku berperang.. yahhhh....

asal jak lekak meeting, ada laa orang akan bersusey madah aku dengan si anu tok mala sik sependapat. Suka ati aku la.. yang ktk orang ya gago nak bersusey ya apa kes?! aku punya mulut bah! yah.. kinek tok aku nak madah.. aku punya blog.. aku punya suka la.. ceh!

ya allah... harap2 pastok aku kuatkan iman aku untuk tidak terlepas cakap masa aku meeting kelak... ney ndak.. niat aku dah ada nak nembak biak yang ceredit glak madah dengan orang2 yanga ku sik suka yang aku tok tek berjawap bagai. ada nya kelak.. yah.. kan aku dah madah.. aku tok gik nyipan...

iskh.. kelak sambung.. aku mauk kemas lok barang key g meetinf @ berjuang.. hahaha...

sampey bila mauk cam tok...


aku dah sik tahan cam tok ko....

aku sik suka ada perasaan cam tok.. mala jak BUTTON sebalah ya kenak PRESS aku. Dalam sehari, ada la few times. Sampey bila...

mun cam tok nak.. bagus aku jak chow chin chow jak dari company tok... Waima la benefitsnya bagus tapi mun dapat boss yang ada tapi serupa tiada... sikit2 suruh kita jumpa boss besar n deal with all the problems and nya mauk tauk ujung2 jak.. key apa!

yah.. baruk jak aku tok masuk kerja ari tok ko sebab lepas raya aji nak tapi semua nya menyesak kan ati aku. bencik ku ehhh...

bah. Kelak aku sambung.. aku nak breakfast lok. lapar tok.




Thursday, November 11, 2010

KeTeNanGan


Ketenangan

Bukan ya yang mauk aku madah sebenarnya. Aku nak madah.. jiwa aku tenang jak ari tok sebab aku di rumah. yahhh..... tenang ya pokkkk..... aku sik perlu nangga muka2 yang aku sik suka di opis nun.. peh...

okla.. aku nak madah ya ajak. suka2 jak bah.



Wednesday, November 10, 2010

~~ Sami Yusuf~~ ku tlah JaTuH CHeNtHa La....

Dari pagi tadik aku dengar lagu dari 99 Names of Allah dari Sami Yusuf tok ko....

mula2 aku dengar masa aku aku cuti raya asa aku... aku suka benar dengar radio channel Sehati Sejiwa, SarawakFM.. adehh.. sak ada juak DJ yang aku sik kenan.. bukan apa.. cam pelik bah cara sidak ya... mun ok sik juak apa, tok kadang2 nyuruh aku asa inggar.. adehh...

aku suka dengar dari mula kol 6 sampey abis isya... lagu2 yang dimainkan nak.. nang menyentuh jiwa eh termasuklah lagu tok tek... Aku nang sik tauk sapa penyanyi nya tapi mun ktk orang degar lagu tok right after abis azan Magrib.. nang tersentuh gila la hati n jiwa ktk orang...

bila jak ku tauk apa nama penyanyi nya.. lalu ku download terus.. pergh... puas hati tok... biar la staff ku dengar kat luar ya ndak alah2 lagu tok.. ada ku kesah! asal aku tenang jak molah kerja ku tanpa asa seksa n hasad dengki.. peh.. lamak2 tok tek ada hasad dengki ooo.,.. hahaha....

bukan apa bah.. masa tok ku nang gago dengan budget bah.. nak madah sik suka tok kerja aku bah... polah jak la.. takut kelak nerimak gaji, gaji ya kita sik kerja sepenuhnya.. berdosa kelak dengan company... :D lalu melalut ku tok oo....

mun ktk orang mauk dengar, g YOUTUBE nun... ya ajak ku dpat madah...


Monday, November 8, 2010

ujung minggu...

apa polah ktk orang ujung minggu tek?

aku tok sik lamak lagik akan menggantikan chef wan (mintak maap la chef sebab makey nama. perumpamaan ya mesti over nak!).. yah... mesti kah nama chef wan jadi taruhan... kan apa. 2 hari berturut2 aku kenak masak.. semua berkumpul di umah ku... sikla nak komplen tapi boleh ku madah.. aku sik sabar nunggu mak ku balit dari Haji eh.... mun mak ku baca blog ku tok..tauk ku apa akan dipdah nya.. "Yah... cerik asa! masa mak di umah, ko elek2 jak... " uikhs... sik apa.. ambik semua dari positive side... aku mesti polah mak ku bangga... mun juak.. sak emarek masak aku ya semua komplen masin.. hmm...sik apa...

masa tok anakku ya tgh gago nak belajar berjalan... adehhh... lagik ku binggung... asal aku leka jak.. ingat nya tek dengan bapak nya di luar nangga tv sekali nu ngabas nya duak beranak tek.. bapak tek sook2 sorang2 nangga tv sambil gurin.. ditanya ney anak? jawapnya... aikh, bukan dengan ktk tek kah?! yah.... nebes ku ya sebab aku dah suspek dah.. mesti nya di atas... Suci tok, mun berjalan.. nya belum confident tapi mun nekik tangga.. yah.. boleh tahan ..... hiissshhhh... ya belum berjalan ya...

lalu ngerepak aku tok ooo...

Friday, November 5, 2010

Tanggungjawap!

OO tedah nya.

sian juak ku nangga nembiak tok tapi bukannya yang aku mauk cita kali tok.. i'm talking about RESPONSIBILITY ataupun tanggungjawap. hmmm.... panjang luahkan hati aku tok...

ada orang diberik tanggungjawap tapi sik mauk polah. Aku tok yang sik ada kaitan (sik la madah sik ada lalu, ada la cuma sik secara langsung) gik disuruh polah kerja ja. Mun polah sama2 sik juak apa nak.. tok nya arum bulak dapat nama jak eh...

sabar.. sabarrrr.... kadang2 aku terpaksa mujuk dirik eh.. sik apa.. kelak2 ada la orang mauk nulong kau kelak tapi sik juak ada.. yah.. tok ayat dah sik tauk erti bersyukur n bersabar eh...

lalu nak manas indah aku tok.. sik apa.. ku sabar jak... sabarrr.....

hari tok aku polah kerja yang memang tanggungjawap aku untuk polah. hal nya.. biaq pi la...




Thursday, November 4, 2010

Sapa madah senang jadi anak sulung eh...

ok. ok....

mak bapak ku pergi haji tahun tok.. Alhamdulillah la sebab ya sebenarnya doa aku since aku tauk sidak duak mauk g Haji tahun tok juak.. aku berdoa nang dari awal tahun eh... aminnn.. diaminkan doa aku ya tek. Jadi nya nak... aku adalah anak yang sulung dari 4 orang adik beradik...

bila mak bapa aku dah pg haji, semua aunty2 ku madah.. ko kenak polah tok.. polah ya.. adeh... semua nuju ke aku sedangkan adik2 aku sik sidak berpesan ko.. heranku eh.. bila ku nanyak dengan sidak nak, kenak sik madah camya dengan adik2ku... sidak madah.. dah kau nok tua! adeh. aku juak......

jadi... malam jumaat tok malam pertama la kiranya kamek orang adik beradik kenak sediakan sedekah. so aku call adik2 ku yang 2 ekok laki ya n yang bongsu nang dengan aku key jaga anakku...

maka nya aku kenak masak la malam tadik.. adeh2... kepak juak aku malam tadik eh.. and aku asa aku jadi macam chef jak.. ney ndak.. main tikam2 jak.. tapi menjadi la.. hehehe..

rondeng punya rondeng.. last2... minggu tok aku pun turn la berik sedekah. nasib bait aku dah order kueh seri muka... duhal ooo... ada juak benda yang sik boleh disedekah key orang tua g haji.. nak sik dicayak.. benda dah dipolah orang bertahun2.. mun nak madah cayak.. macam bulak jak.. jadi aku ambik jalan selamat. mana yang logik akal, aku polah. mana yang tang pelik bin ajaib jak bunyik nya.. sik ku lalek glak eh.. kelak lain gik jadi eh...

kesimpulan nya.. bukan senang jadi nok tua tok eh....

Wednesday, November 3, 2010

Menghilangkan diri

pergh... lamak nya aku menghilangkan diri... kan main lagi mula2 semangat cam apa jak.

bukan apa aku menghilangkan diri.. aku gago lalu bah... macam2 jak yang bermain di minda n emosi aku.. ney aku gago dengan anak ku ya juak...

ney nak berambeh di KPJ semalam, ney gago dengan bisul nya, ney gago dengan kerja ku yang sik abis2 di opis ya (oopsss... tok aku sik pat komplen, dah nama kerja nak!) ney gago dengan hal adik2 aku yang bertunang ngan ney nak nikah nya.. adehhhh....

aku akan coba sik melupakan blog aku tok eh.. sayur jagung aku dah kenyang ku makan... mana nok kecik2 ya mak aku ambik key polah sayur...

masa tok aku pandey kejeron nak encoba nanam honeydew... tumbuh wey dari biji honeydew yang ku main tikam jak kat belakangumah ku.. aku suka eh...

Nang dah kejeron aku dengan anak honeydew aku ya. Mun ku sempat balit awal petang tok, aku mok alih kan nya engkah kat tempat yang luas skit.. sak nya dapat membesar seperti JOHAN. hehehehe...


Wednesday, July 14, 2010

My jagung's photo


this photo was taken this morning.
chantek kan... :)
(puji diri sendiri la sebab nanti orang cakap lain lak?


Mari kita bercucuk tanam...

KATA pepatah, berbudi pada tanah kita akan dapat hasilnya.

True or not?

Totally TRUE! pergh... sebenarnya, nak share my new hobby. Hobby ker? mula2 tu sebenarnya nak cuba sama ada tangan saya ni sesuai ke tak nak tanam tanaman or buah2an. Ternyata.,.... when i've decided to tanam the biji jagung, the left over jagung yang tak sempat direbus, akhirnya kering kat tepi almari. :D

and then the result after 2 weeks, alhamdulillah. Macam give me a semangat to tanam somemore and i've decided again, last week go to pasar and bought biji benih for sayur sawi and sayur bayam.

And..................................................... last week...................................................

i bought 2 big pots and 2 small pots for my new vege. and 2 plastic bags of tanah yang dah ada baja. Actually i have an idea last 2 months to tanam daun sup dalam bekas yang hanya ada kapas and air. Actually the benih hidup but i forgot to pun water and kering jer. So... i know, the biji benih can live like that. so, masa i beli kacang panjang, purposely i left 3 btg sayur kacang and keringkan. After kering, kopek and put in that pot yang ada kapas and air jer. And GUESS WHAT! after 2 days... die bercambah...my god! cepat nyer....

and then, awal2 pagi i move three from 10 biji benih yang i tanam in the small pot that i bought last week. tadaaaaaa........ so cute!



that's all. After this is my sayur bayam's entry... :D