Monday, February 28, 2011

:: MeRenTaH ::

Mesti Ktk org heran.. kenak aku ngeluar topic merentah...

seperti besa la nak.. aku ambik dari gooogle. Tang kiut jak baby tok nak Poo Poo

Since arwah sik ada... aku perasan perangey suci pun ada berubah.. especially part nya Poo Poo...

aduh...

aku baruk mengalami nya malam tadik.. balit ku dari kerja, terus ngajak nenek2 suci embak suci jalan ke Everise sebab Dutch Lady 123, ada sale... dalam RM20.46 sepack cam ya. so.. aku mun part susu ada sale cam ya.. aku la yang ambik banyak untuk stock sebulan... so that aku sik binggung takut malam2 susu anak abis ka..dah terbesa oleh mak bapak beli brg cam ya.. mesti beli stock sebulan.

jadi.. sampey rumah.. aku tek nak mandi... tiba2 nya pegi ke sukut dinding... muka merah. Mak ku madah... siap jak ko.. pas tok ko nangga olah nya.. pas ya.. ya nya ngeluar sora Christina Agulera nya... siap nelentang dirik... nangis nang nangis eh... nak madah nya tok penggelik... sikkan sampey cam ya nak...

embak ku nya ke ke toilet and cuci.. yah.. arum bulak bergusti kamek duak bah... nang stress ku ya.. nang asa mauk nangis juak sama dengan suci sebab mun arwah ada..at least dapat megang nya nak.. aku dapat la nyuci... yah...

nang KESABARAN aku benar2 teruji....

last2.. ku beri ku syampoo nya... ya nya megang n diam.. lalu ku cepat2 nyuci... pas ya.. segek gik cerita.. member sik mauk kuar.. mauk main syampoo.. yahhhh.......

DUGAAN lagik....

angkat ku nya... embak ke bilit.. ya nya nyambung lagi.. duhal tek.. nok tadik.. ya... to be continued... hrrmm... cepat2 ku masang pampers... pakey baju tidor.. n then buka CD barney.. baru nya diam...

heran ku ko.. kenak anak ku pandey merentah cam ya ? hrmm.. sah aku gago glak sampey sik perasan dengan perubahan dirik nya.. sorry sayang....

hrmmmmm.....

:: Gago d HuJunG MinGGu ::


aku ambik gambar tok dari google... Macam mengambarkan perasaan aku masa tok...

salam...

Aku nak madah... hari tok last bulan February...

Ya Allah!

bulan tok la aku kehilangan orang yang paling aku cinta.. aku sayang...
bulan tok juak aku gago dengan kerja2 di office...
bulan tok juak... macam2 dugaan dan cabaran yang datang menimpa...

aku dah bosan nak madah.. aku ada banyak kerja di office yang aku asa sik akan habis2. aku cemburu nangga ada sesetangah staff ya.. rilek nak mati leput. nang sempat nak minum celup2 eh... (aik teh or kopi n roti krekes) yah.. ya istilah celup2 aku dengan staff aku..

Ujung minggu tok tek aku nang gago dengan program department aku.
jadi.. bangun awal.. kiss suci yang maseh nyaman tido... duak hari berturut2 cam ya... sabtu n ahad

than pagi tadik.. aku asa aku sik mauk turun kerja.. aku mauk tido dengan anak aku.. suci tida dah makin lasak.. usually she's on my left... bgn polah susu.. nangga nya dah bersendik sebelah aku... hush... makna nya.. aku kenak moved to her place...

cam ya la kamek duak tido since arwah sik ada...

i miss him... :(

Friday, February 25, 2011

:: 20 Days Without Him ::

Salam..

Aku gago tok sebenarnya...
n
TQ atas komen pasal hal aku geram ya... makseh2...
sabar jak la aku tok...

aku balit awal... makan arwah 20 hari malam tok...
Ya Allah! sabar jak la aku ari tok...

Aku ada benda nak story... tapi kelak la aku story...
betapa rindu nya aku dengan Arwah....

Al-Fatihah untuk ktk sayang...

:: HaSaD DenGki ::


photo tok aku chilok dari google aaa...

Salam Jumaat...

Salam... aku tok BENGGANG sebenarnya dengan sorang perempuan tok... aku heran ko... aku mushkil.. kenak nya dengki kah dengan aku.. dengan staff aku pun kenak juak..

aku dah lamak dah marah dengan nya tok.. kerana nya aku kenak teruk .. nang kenak baik punya dalam management meeting eh.. nang member benar2 meracuni fikiran 2 orang bos tok sampey kaw2 aku kenak.. sedangkan aku dah berik penjelasan...

apa mok didengki nya dengan aku? mun nya mauk duduk di tempat aku tok.. sila la.. tapi jangan la talks bad about other people... please la.. ko ya pun sik betul.. nak nganok orang... jangan polah orang cam ya sebab kelak2 orang akan polah cam ya dengannya.. masa tok memang la.. sidak bos nang dengar kata nya.. sebab yes... nya kaki adu.. go ahead!

aku kadang2 nak manas.. aku ada staff yang sepatutnya report dengan aku.. tapi bila aku polah meeting dengan sidak siap sindir lagik madah.. apa dalam meeting tok adalah dalam meeting tok sahaja.. boleh... report dengan si poret ya.. and si poret ya nang terus madah dengan bos eh... cam ney cara aku nak negur staff aku... jangan gago boleh...

Sah2! staff aku ya nang salah.. dudi2 aku gik kenak! nang BULLSHIT la.

huh! marah aku di tgh hari jumaat tok... hrmmm... sik apa...

aku diam bukan bermakna aku akan mengalah.. coz aku tauk aku betul and aku ada bukti. it's ok... sila jak... polah jak... sila jak....



Ya Allah! Sesungguhnya aku cuba untuk bersabar.... jadi.. aku depan staff aku tek.. aku diam ajak.. tapi dah dalam blog tok.. ku luah ku benar2 eh... hrrrm... untuk cik rerama.. faham nak maksud kamek.. :D

:: Churp-Churp Campaign - MiLo FuZe Jom PacK ::

Salam...

Kitak orang Minum Milo kah? Aku kat rumah masa tok memang minum Milo Fuze tok. Bukan apa.. dah nama diam sorang... mun minum.. minum sorang.. and aku tok sik pandey minum Nescafe 3 in 1... Arwah memang suka nescafe. Hrmm... Al-Fatihah ....

Actually nak share la pasal Milo Fuze Jam Pack tok... Mun ktk orang nak tauk.. tok la sedikit sebanyak pasal ya...



Get glued to your seat, tagging your friends and playing Milo Fuze Jam-Pack through Facebook! Make sure the personality fits. And win yourself prizes worth up to RM40,000!! And remember, Milo Fuze is all you would need for all those addictive Jam-Pack sessions! Quick share it with your friends as contest ends on 9th March.


or.. click la ke
sitok
mun mauk tauk pasal games dengan facebooknya ya.. aku tok encoba ajak. :D

or

http://www.churpchurp.com/wwwKemBhoJhablogspotcom/share/milofuze-jampack/

da... Coba la kawan2... ney tauk ktk orang menang.. aku coba juak la tok..

dalam masa yang sama.. aku dengar lagu.. Bila Rasa Ini Rasamu... nang kacak lagu tok ooo.. sedeh eh...

Thursday, February 24, 2011

:: Tanpa Mak & Bapak, Sapa Lah Kita ::

sebelum aku balit... malam tok ada Tahlil arwah kat suro kamek orang... Hrrr,,,,
19 days without him by myside and i am missing him so20x much... ok... bukan bercakap mengenai arwah... esok kot.. jadi.. esok aku akan emo yer... awal aku madah tok...

wahat i want to say is... mak bapak... parents... sapa la kita mun sik ada sidak kan...
aku benar2 bersyukur dengan mak n bapak aku yang paling banyak bersabar dengan aku.. banyak nolong aku.. banyak berik sokongan dengan aku.. banyak berik moral support di saat aku perlukannya.. sama ada secara langsung ataupun sidak...

pernah aku meradang... sampey aku embak dirik.. tapi arwah keep on saying that... jangan cam ya yang.. waima mak selalu bising.. mak juak sayang dengan ktk... what his trying to say memang benar ko...

masa aku perlukan nya masa baruk ada baby... she is there... never left me alone... same goes to my bapak... to be there to protect u when u need the protection... to be there for you as a shoulder to cry on... to be there for you when you need the best advice... ya allah.. sapa la kita tanpa sidak kan...

masa nangga iklan petronas masa tahun baru cina ya.. pandey nangis aku nangga. Arwah was with me by that time... and nya sempat madah... kita yang tua and ada anak tok.. berik la contoh yang terbaik untuk anak kita... i will always remember that yang... Sedeh ku eh...


tangga la ktk orang iklan Petronas ya... nang sedih...

click sitok ....

:: Nur Kasih ::

Okkay... aku tok gago sebenarnya tapi aku mauk juak nak share dengan ktk orang lagu tok...

Aku sebenarnya nang lambat perauk kata orang tua. Ceta tok udah ulangan baru aku nangga nang sik missed la.. and then masa bulan posa.. nya start pkol 4.30 sampey 5.30 or 5 to 5 pagi... mun sik silap aku sebab aku selalu lekak sahur.. aku terus berjaga.. masa ya rajin nak mati leput jait manit rah baju orang n baju aku.. sampey arwah mala meremind aku.. jangan sampey jarum ya berayan..hrmm... cam ney ndak kah aku raya tahun tok... arghh.. mode sedih dah tok...

ok3.. barbalik pada ceta tok.. aku sik sabar mauk nangga filem tok.. aku asa aku akan embak tisu sekotak eh.... :(



yang..... i miss you... Al-Fatihah

:: "Ma..... Bish!" ::

ini cerita pasal malam semalam oooo.....

Aku masa tok gago handle training pakey sidak staff aku. Hrmmm... jadi memang amat gagos la dalam minggu tok.. dah la esok makan 20 arwah... hrmmm... 20 days he left me. and i miss him terribly. Al-Fatihah..

aku akhir balit malam tadik berbeli barang & then gago la aku mauk ambik si kecik.. sampey rumah... bukak TV channel nya... 613.. then.. aku ambik kesempatan la mauk mandi.. coz Is'ya aku belum polah gik...

Pas mandi.. aku check member maseh renah nangga Handy Manny nya... siap ola2 jak di mulut nya.. ok.. aku pun apa lagik... nyelepats la... dalam masa yg sama.. apai ku datang rumah.. coz nya tido kat umah aku malam tadik. Siknya cayak kamek duak beranak jak dalam rumah ya ko.. sayang nya bapak dengan aku... hrmmm...... Kelak la aku polah entry bapak saya.. :) (tok kes si fareeza dengan fida la tok!) hehehehe....

eh.. belum sampey ceta gik oo... pas sembahyang... aku ngemas2 atas katil.. tiba2 datang la sik kecik ya.. embak macam tissue kat tangan.... ceredit mulutnya.. "Ma... Bish.." ....

aku senyum jak... ok... buang la dalam tong sampah padah ku... sebab kat luar bilit ada tong sampah... ngegeh2 jak nya berjalan ke tong sampah.. kak ya buang sampah... pas ya.. clap hand! aku masa ya nang tetak la.. nya berjaya nyuruh aku tetak yang lamak dah aku sik tetak... hrmm... mun arwah nangga... mesti nya tetak juak...



baruk ku perasan.. duhal.. dah besar anak aku. ya baruk setahun setengah ooo..iskh2.. baruk pandey buang sampah.. dah besar dah anak. hehehe... nang emo mak tok. Paham la aku perasaan Kimora bila nya nangga anak dara nya.. ming and aoki ya. nang patut la nya nangis.. paham ku perasaan nya,.... (kenak mesti example kimora ooo?!) :)

ya ajak.. aku mauk mula kan dengan topik si kecik ku ya... sebab mun ekot hati aku.. nang merintih la.. ndak alah2 ooo.. dah nama hati tok ko... separuh jiwa ku pergi bah.... hmmm.. dengar la kitak orang lagu anang tok...

Wednesday, February 23, 2011

:: Niat JaikKu DimusNahKan Oleh Anakku ::

Salam Hari Rabu Semua

Hrm... mun ekot asa hati... aku asa sik mauk kerja ari tok ko...
ya baruk asa hati aku pagi tadik ya.. nang mauk gurin jak asa....
tapi...
ada seorang penyelamat kecil yang membuatkan aku mauk turun kerja..
sapa lagik nak mun sik ... my princess ya...

Tauk apa polah nya awal pagi tek...
Pkol 4 pagi dah member mauk nenen baru.. ya baruk kuat nenen anak mama eh..
ya la pengorbanan seorang ibu ooo....
walau cam ney pun kepak.. bangun juak...

hmrmm... i miss arwah... Al-Fatihah...

Back to my story.. adeh.. panjang dah tapi melelat...
polah la nenen nya 6 aunz.. sik mauk molah banyak.. kelak sik abis..
ceh! sangkaan ku meleset.. sekali nya nenen jak.. arump bulak..
sekali napas... bila ku toleh lagik.. pergh! kering dah botol susu ya..
ok.... dalam hati aku.. sik la nya mintak lagik...

After the subuh n aku pun landing balit.... pkol 7 pagi.....
aku dah geley2 atas katil dengan memasang niat nak ambik EL kah.. MC kah..
cek2.. member dalam tido.. pandey nangis mauk nenen...
aku pun mushkil.. ngigo kah apa nak.. berik pepet di buang.. SAH!
mauk nenen lagik...

lalu bangun.. polah sikit jak... kelak member sik mau makan mun perut kenyang
polah dalam 4 aunz... nenen.. nya nyambung tido.. aku lalu angkat terus mandi..
lalu carik baju n ion... n ion tudung.. n... tauk2 dah ready nak turun kerja..
bangunkan cik minah yang kecik ya...
kemas bilit n katil...

baruk nak kuar dari rumah......tiba-tiba.... yahhhhh... cayak ktk orang apa polah anak ku dengan aku....

yahhhh... member berak... sik kan aku nak embak nya ke rumah mak ku dalam keadaan nya cam ya nak.. mauk si mauk... mandi terus la cik suci ku pagi tadik.. sook la nya sebab mama nya berik mandi.. sik apa dear... kitak dapat bonus ari tok.. sik apa...

kerana suci.. aku masuk opis ada la sedkit lewat.. anaks... anaks....

bila nak turun kerja.. aku madah cam tok.. sapa anak mama yang bait hati.. yang cantik... yang busuk ya eh.... tauk la kitak orang sapa angkat tangan nak... My Suci Arieana la... :D

Hiburan aku awal pagi....

Tuesday, February 22, 2011

:: GuGoK ::

salam

mesti kitak orang heran.. kenak aku pun topik tok GuGoK!

GuGoK bersamaan dengan jatuh or TERUSUK... aku dengan anak aku.. duak2 sik betul kali.
aku pandey terembak perasaan aku yang rindu tahao gaban dengan arwah.. yang sik terkata lagik rindu aku sampeykan aku sik perasan there's somebody care about me... love me... hrmm.. panjang ceta kay.. Ingat aku mun aku nak ceta hal tok kelak... (Insyallah!)

Berbalik pada topik.. tok kisah anak aku... sapa lagik nak.. yang ngegeh selalu nak angkat tangan ya eh... malam ari ahad ya tek.. nya kuar dengan usu nya kw KFC. Nang sik pat diembak jalan... asal ujung minggu jak.. anak aku gerenti kenak culik.. sama ada by the neneks or usu nya.. mun dengan usu nya.. sik ada lain la.. KFC. pateh2... iskh2.. nembiak kinek tok oo...

Sampey rumah... nya gago la nunjuk nya mun apa tah gift set dari jadi chicky members ya... leka nya berjalan2... leka embak punggung nya yang dah berat dengan pampers nya... yah.. salah langkah.. member terusuk... hrm.. apa lagik la sora christina agulera nya keluar la.. pas ya ada darah.. aku part tok dah panik dah. sebab... darah ya pok...

Check punya check... bibir pecah kenak gigi. adeh2... suci2.. nak dimarah.. nya pun salah juak.. kamek orang nangga nya guguk ya tek mula2 senyum.... tapi dah nya nangis.. jadi kesian.. lalu diberik mandi.. baruk diam... embak bibir kembang madah dengan aku.... "ma... Ma...." nunjuk bibir nya.......



tok jak la permata hati aku masa tok... geram ada juak bila nya datang manja over the mangkuk... Ya allah! i stiil need him... to be with me and with us...

Al-Fatihah

Monday, February 21, 2011

:: Mode Sedih & RinDu ::

Salam Semua...

Bukan niat di hati tok untuk membuatkan semua orang sedeh.. tapi hati aku tok.. jiwa aku tok.. aku sedih.. aku rindu eh.. Aku nang sedih benar2. Aku perlukan nya.. aku mauk kan nya.. aku rindu... aku sik mauk cam tok.. aku sik pat sik ada nya.. Ya ALLAH!

Biar cam ney pun aku coba pujuk dirik aku.. aku sik pat mujuk yang sedalam2 hati aku.. hati aku yang menyintainya.. merindunya.. aku rinduuuuuu........ aku rindddduuuuuuu......

makin aku terdengar lagu Sedetik Lebih tok.. makin aku sik keruan.. seriously.. aku sedeh ko.. Aku menar2 sedeh... aku sedeh sebab aku rindu... rmmmm......



Dengar lah... cam ney sik sedeh... dengar lagik sora si nuar tok.. mendayu.. adeh....rindu aku dengan nya......rindu....


SEDETIK LEBIH


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

Friday, February 18, 2011

:: My PrinCeSS ::



Salam Jumaat... 2 weeks with out my sayang with me... :(

Once again.. awal pagi mun aku buka almari.. memang aku akan nangga baju melayu arwah ko. Adehhh... jiwa ku sakit... jiwa aku merintih.. aku rindu tahap gaban la dengan arwah. :( Al-Fatihah...

Actually mauk cerita pasal kerenah anak ku malam tadik.. nang sengaja la mauk main tarit tali dengan aku.. nak dimarah... apa la nya tauk nak.. jam dah pkol 9 malam.. supposed to be nya dah sleep pkol 8.00 - 8.30 malam.

bila di tunggah sleep... lalu madah...'aikh!' aku tek lalu aikh juak oleh nya.. ceredit juak mulut kitak sayang madah aikh dengan mama.... lalu ku madah cam tok.. sapa anak mama... angkat tangan! ya dah dipateh aku bah sebab tang kiut jak nangga anak kita angkat tangan... laju jak member angkat tangan... ok...

pas ya.. sapa mauk sleep dengan mama... angkat tangan?... boleh nya nangga aku jak.. kak ya senyum2.. terus madah aikh.. aku nak moha ada juak.. ooo.. dah paham benar dah nya dengan perkataan sleep ya... okay...

aku sebut lagik... sapa mauk sleep dengan nenek.... angkat tangan? sebab bapak aku ada tido dengan kamek orang malam tadik.. boleh.. dengan ringan nya nya angkat tangan nya... adeeeeehhhhhh... aku asa nak kubit jak tangan nya ya... geram bah... pandey milih! iskh2...

so... end up.. aku suruh bapa ku embak nya ke bilit tido.. main2 atas katil. aku polah nenen.. pas ya berik dengan nya.. sekali lagik aku sebut.. sapa mauk nenen, angkat tangan! yahhhhhhh... tauk la kitak orang sapa yang angkat tangan ya nak... of course la si nyegeh ya tek.. sik ku duli.. ku cium2 ku benar sampey nya nangis.. geram ku bah..

baruk setahun setengah dah cam ya.. belum gik mun dah besar ooo... mun mulut dah ceredit benar2 ooo.. addehh.. dugaan yang besar yang harus aku tempuhi...

Gambar ya adalah untuk tatapan cik ztie... sebab nya mauk nangga muka anak ku.. ya muka nya belum setahun. Aku dengan arwah nangga TV.. nya main2.. ambik tersengeh2.. aku ambik ku la pakey camera HP.

Dah ku nangga ceredit cam ya.. pandey teringat dengan si Rama-Rama Fareeza dengan Cik Fida yang mauk nangga si kecik tok juak.. addeehh... kelak kita akan berjumpa kay adik2ku sayang.. tq so much... and same goes to Ibu Iman... one day kita akan berjumpa dengan anak masing2.. :) Suci & Iman berjumpa. Wah...what a nice name kan...

Al-Fatihah.....

Thursday, February 17, 2011

:: I Don't Wanna Cry ::



I Don't Wanna Cry

Once again we sit in silence
After all is said and done
Only emptiness inside us
Baby look what we've become
We can make a million promises
But we still won't change
It isn't right to stay together
When you only bring each other pain

[Chorus:]
I don't wanna cry
Don't wanna cry
Nothing in the world
Could take us back
To where we used to be
Though I've given you my heart and soul
I must find a way of letting go
'Cause baby
I don't wanna cry

Too far apart to bridge the distance
But something keeps us hanging on and on
Pretending not to know the difference
Denying what we had is gone
Every moment we're together
It's just breaking me down
I know we swore it was forever
But it hurts too much to stay around

[Chorus]

All the magic's gone
There's just a shadow of a memory
Something just went wrong
We can't go on make-believing
On make-believing

[Chorus]

Ada ceta disebalik lagu tok... Tadik aku ada meeting dengan CEO ku.. mula2 meeting kamek duakberjalan lancar.. and we talks about work la.. tetiba... disaat nak habis tok.. aku dah nak angkat la naksebab aku sik mauk nya coba kakar hal arwah...

PANG!

Aku terduduk.. nya nanyak hal arwah.. at first i still control my aik mata dari guguk eh... control emotion kembhojha.. control.. jangan cry eh... ya padah ku dengan dirik ku sendiri... and... bila nya sentuh hal anak aku.. aku dah surrender.. kinek2 la aik mata berjujuran,,,,

CEO aku tok ompuan.. yes.. she is concern.. i do understand tapi aku maseh sik pat ko nak cerita pasal arwah ... mesti aku sedih. Nya madah.. i have to let go.. i must have somebody to rely on.. a shoulder to cry on.. (errk... tetiba aku teringat dengan Tommy Page?) apa kah kaitan oo... iskh2...

berbalik pada ceta aku dengan CEO aku ya.. she advise me to share all my feelings.. jangan 'closed' your door to other people.. don;t act like you are strong ,but u are not actually.. pergh! ya baruk ayat... nang nangis bebenar aku tek eh...

huh! kinek tok mesti CEO aku tauk aku tok nang chongek la.. appu...

ya ajak aku nak madah... sedih mode.... i don't wanna cry

:: Lagu Fav. Anak Dara Aku & Arwah Papa nya ::



salam..

aku dengar lagu tok sebab anak ku suka lagu tok.. and also arwah papa nya..
mun nak tido.. suka la carik lagu tok dalam HP... pok2 kan nya.. tido la princess ku ya...
Tapi since papa left, kamek duak akan dengar surah Yassin... and cayak la.. my daughter ya gerenti akan diam.. if she cry.. and terus carik susu...dengar.. n then.. terus lelap..
Alhamdulillah. She seems to be understand that her mother pun jiwa sik betul lately..

i know sometimes she look at our photo and touch her papa's face. then she smile...
apa la nya tauk...

lagu tok pernah aku madah seketika dolok... g ctok...

hmm.. kerja banyak.. tapi selera nak molah kerja sik ada.. camney la ooo... adeh2...
ya allah.. berik la aku semangat nak kerja lok... sian aku nangga bos aku ya...
dah banyak kali dah barik chance dengan aku.. aku jak wat de'... iskh2...

al-Fatihah ...

Wednesday, February 16, 2011

:: Cuti MauLiDuR RaSuL ::

Salam

Apa polah ktk orang cuti emarek? aku sik ada la polah apa2 yang major event... cuma activiti lebih ke rumah jak...

Awal pagi dah bangun.. siapkan anak ku... and then kamek duak ngabas kubur arwah.
Don't worry friends... kamek ok... manage to control my tears becoz mun kamek nanggis dengan adanya si kecik ya.. as i tot u all before.. gerenti si drama princess ya akan lebih dari drama queen tok..

then... beli barang dapur kejap... seperti sayur n ubi kayu. Tiba2 ingin makan ubi kayu. hmmm.. sampey rumah.. then teringat my brother mauk datang atur air coned yang bermasalah ya....

so.. my younger sis madah.. her bf tauk cam ney nak ngatur airconed.. so.. nya madah.. dari ngupah orang... bagus nya polah since nya sik ada polah apa2.. and me yang malas nak pk banyak2 coz my sis really understand me that well.. aku pun say OK!

emarek.. semua adik beradik ku n sampey ke bapak aku lepak kat umah ngatur air coned ku ya sebab nya sik ada tempat nak ngeluar aik ya.. sebabya nya leaking... aku duduk diam2 sambil nangga TV. settle semua... since kamekorang semua berkumpul..and anak aku nang suka la sebab nya jadi tumpuan bah.. nya cucu sulung juak... ney udak nya.. ney anjang nya.. ney usu nya melayan kerenah nya...

then.. malam tadik.. aku embak adik ipar ku pg ke area Batu 7 carik satay .. ney juak semua tutup.. so... beli la KPC untuk kamek orang semua.. n tapau chicken rice key adik ku ... berkumpul makan ramei2... enjoy but terasa missing someone bah...

hmmmm.... bila kita ada masalah cam ya kan.. Family juak yang akan dengan kita ko. Alhamdulillah adik beradik ku... mak bapak ku semua ada dengan aku... and anak ku...

Monday, February 14, 2011

:: After a Week ::

Assalammualaikum

Just want to share my activities on yesterday, Sunday... a week after my sayang left me.

Wake up very early, my daughter awal2 pagi dah kenak culik by my sis. Hmm.. sik apa la.. Bukan pergi seney pun.. lepak at my parents house.

So, when my girl is not with me... that is the chance for me to start cleaning the house. Ya ALLAH! 1 week i ignored everything in my house.. every sudut make me want to cry actually... when i looked at our sofa, still imagine his style tgk TV. i bet semua hubby kt cam ya kali.. mun dah depan TV.. huh! confirmed landing.. mun ada anak... anak main kat dibah... sukati la.. mengarey kah sik ... they just leave it... with a strong reason.. ya la.. if i asked kenak biar anak mengarey rumah, with all the blocks, teddy bears, colouring books, etc .. the answer always be.. "Yang... biar la.. dah nama nya pun mind tengah coba untuk creative..." hmmm.. i named it as a very intelligent excuse ... ada2 jak alasan kan...

ya baruk sofa nak?! then start la.. kemas... sapu.. mop..sapu again.. and mop again... that is me if i do all those things.. ubah kedudukan sofa, TV and semua la... then baruk teringat lapar... so i make myself a macaroni goreng... a simple macaroni goreng... then continue... ke kitchen... lagi besar dugaan... Semua barang2 dapur, my hubby yang beli.. actually my part selalunya tukang neman.. coz his a little bit cerewet.. so, just let him choose la.. that reason jak dapat diberik to avoid bila tido malam... sik mauk nangga muka nya... hmm... miss all that merajuk style.. bila merajuk.. usually arwah will pujuk.. always like that... and now.. who want to pujuk? hmmmm

about 3 p.m., want to watch movies thru HBO tapi macam sik ada best jak.. so.. i end up do all my gardening yang bertangguh ya.. and semua my anak2 tomatoes dah siap dialih n tunggu sidak membesar jak la.. seriously, my mind memang rileks masa polah gardening ya... and my sister hantar my daughter coz she want to go out.. then.. uruskan anak.. beri mandi..makan.. and both of ur watching Mickey Mouse Clubhouse...

then.... i realize our air coned kat ruang tamu ya leaking... huh! that is the impact my dear blogger... kata orang the climax. Macam ney sik... daripagi i manage to control my tears... when the air coned polah hal.. dengan sapa nak bersadu.. and sapa nak fix kan nya... huh!

dalam tido la nanggis... my daughter pun habit nak tido since papa sik ada... dengar surah yassin thru my phone.. gerenti nya akan tido. dalam nya tido.. i cried as much as i can... sedar2 dah subuh pagi tadik.

Al-Fatihah....

Saturday, February 12, 2011

:: Aku Terima Ketiadaan nya Di Sisiku ::

salam malam ahad....

Tika malam... Keadaan di rumah menjadi sunyi. Sesunyinya...and
Anakku dah tido. mak bapakku dah tido di umah sidak.
Tinggallah aku dengan anak ku ajak dalam rumah yang besar tok....
Sunyi....

Hanya ya yang dapat aku madah....

esok pagi, aku dah set dalam minda aku.. aku akan ngemas rumah....
Insyallah...

Aku dapat menerima kepemergian nya...

Sayang....
Kamek rela n pasrah ketiadaan kitak di sisi kamek...
Akan kamek jaga anak kita.,.. sebaik yang kamek dapat...
Mendidik sebaik yang kamek mampu...
Kitak suami yang baik .... yang telah mendidik kamek sebaik yang kitak dapat....
n insyallah sik akan kamek lupak...

Sayang.....
Kasih sayang kitak adalah kasih sayang kamek....
kasih sayang kamek adalah kasih sayang anak kita...
i miss you a lot....
and i know... u miss me and our daughter a lot...

Allah love u more than me... and i love u so much.

Al-Fatihah.....

:: I Need You - His Fav. Song ::



Aku sik akan lupak lagu tok.. masa kamek duak kuar dating. masa ya la...
cun2 lagu tok kuar dari radio kah mun sik silap...
terus nya madah.. "dengar tak ya..." aku diam ajak.... mauk dengar nak...
" i need you in my life....". Sambik cium tangan aku...
Habit arwah, mun kuar dating.. dalam keta or even dah kawen.. nang suka cium tangan aku...
kadang2 aku sik la nak madah sik suka.. tapi most of the time.. pandey inggar...
but now... bila dah sik ada.. i miss that kiss... reallyyy.... miss that kiss.....

Bila aku dengar lagu tok.. dari Lee Ann Rimes...
Terus nya stop kat Hopoh , kejap.. nait atas kedey jual kaset ya...
zaman akak ko dek.. maseh berkaset...
beli nya kaset lee an rimes key aku dengar dalam keta..
turun kerja...
balit kerja...
masa ya baruk ada keta n baruk kerja juak... hmmm... sayang nya arwah dengan aku....

Lirik nya... memang boleh nyuruh aku asa nak nangis muntah angin... hmm... aku sik akan n cuba untuk tidak memberik soalan KENAK? KENAPA? sebab aku tauk apa jawapan nya... ALLAH sayang nya more than i love him.. my love is aint enough if compared how much ALLAH loves him.. kan?

Here is the lyrics....

I don’t need a lot of things
I can get by with nothing
Of all the blessings life can bring
I’ve always needed something
But I’ve got all I want
When it comes to loving you
You’re my only reason
You’re my only truth

I need you like water
Like breath, like rain
I need you like mercy
From heaven’s gate
There’s a freedom in your arms
That carries me through
I need you

You’re the hope that moves me
To courage again
You’re the love that rescues me
When the cold winds, rage
And it’s so amazing
’cause that’s just how you are
And I can’t turn back now
’cause you’ve brought me too far

I need you like water
Like breath, like rain
I need you like mercy
From heaven’s gate
There’s a freedom in your arms
That carries me through
I need you
Oh yes I do

I need you like water
Like breath, like rain
I need you like mercy
From heaven’s gate
There’s a freedom in your arms
That carries me through
I need you
Oh yes I do
I need you
I need you

i need you yang! our daughter need you....

Al-Fatihah... 7 days u left us....

Friday, February 11, 2011

:: NgaBaS KuBuR ::

salam...

masa tok aku sik da polah apa2...
Nunggu nak Magrib jak.
Pas ya ada Majlis Tahlil.
Mak ku gago masa Lauk feveret arwah, ikan masak asam pedas ada terung asam dengan Peceri Kari Nenas.

Aku sik ada kekuatan nak nangga semua ya... kelak aku takut aik mata aku sama banyak dengan kuah dalam tapak@mangkuk ya...

Tadik tgh hari aku ke kubur arwah.... Kesian ku ko.. kesian bah.. nya sorang... Ya Allah! apa kata aku tok.. udah2 gik... sedar2 gik.... aku dirik selalu madah cam ya dengan diri aku tapi still part of me maseh sik pat nak nerima hakikat KEHILANGAN nya....

Esok, genap seminggu arwah meninggalkan aku dengan puteri kamek orang....

Aku tauk nya sayang dengan aku... aku tauk.. and aku tauk nya tauk yang aku pun sayang dengan nya...

Nak ngemas bilit yang maseh dengan barang2 nya aku sik mampu... apatah lagik aku nak ke dapur. Mun malam2 polah susu anak... aku mesti akan nangga ke sisi katil... hmm... udah2 la Kembhojha.. udah2... Terimak la hakikat....

Aku ada mkir masa depan... tapi masa depan dengan adanya arwah disisi. Dah sik ada tok.. cam ney la?????!!!!!! Sedeh eh....

bah. AKu nak ngemas anak ku lok. Nak berik mandi.. nak berik makan awal... so that nya sik berik full cooperation malam kelak. Anakku.... papa love u so much dear... hmmm...

Al-Fatihah.

:: KeHiLanGanMu ::

Jumaatku Tanpamu

astaghfirullahalazim..........

Aku cuba untuk waras... aku cuba untuk menerima hakikat.
Aku bangun pagi tadik... lepas mandi.. bila aku masuk balit dalam bilit kamek duak beranak.. aku tercium bau wangi.. macam bau bunga ada juak.. hmm.. tapi aku sik ada perasaan apa2.. cuma aku terdiam dan aku terus terduduk sebelah anakku...

Aku cuba untuk merasakan... nya ada sia kah? ya Allah! nya ada kah?! Nya ngabas kamek duak kah?! ya Allah! aku sik sangka aku dapat untuk sik nangis. Aku cuma madah... "Sayang... Kamek Duak Rindi Dengan Kitak!"

aku terus bersiap.. n aku terpandang baju melayu nya... kali tok.. aku nangis...
Hari tok hari jumaat. Selalunya aku akan kemas baju melayu nya.. ion kan mana yang renyuk... and engkah kat tepi almari.. nya akan balit tengah hari... bersiap untuk turun solat jumaat. Ya Allah! Jumaat tanpa mu...

Aku rindu dengan nya .... Rindu.. Ya Allah!

Aku terdengar lagu tok... hmmm.. Merinduimu...




Malam tadik berlalu dengan perlahan... Aku terbayang2 arwah ada dengan aku...tgk TV sama dengan aku... ngemas rumah bersama... beli barang dapur sama.. hmm...

Al-Fatihah untukmu sayangku...

Thursday, February 10, 2011

:: MenCinTai & DiCinTai ::

Hari Pertama ; Petang Hari Khamis, Malam Jumaat..... Tanpa kitak, yang...

Aku Mencintainya kerana dirinya mencintai diriku...
Aku Mencintainya kerana dirinya ....
Aku Mencintainya kerana dicintai olehnya....
Aku Mencintainya kerana tiada alasan untuk tidak mencintai....
Aku Rindu dengan dirinya...

Esok dah hari Jumaat, seperti selalu yang dilakukan oleh suamiku, akan senantiasa menziarah ke kubur arwah ayahnya... maka akan ku sambung apa yang selalu dilakukan nya.. aku akan mengabas kedua2nya... setiap hari Jumaat (Insyallah..)

Yang.... Rindu mek dengan ktk yang eh... nang rindu....

DiCintai dan Mencintai adalah perkara yang berbeza. Aku dah terbiasa DiCinTai oleh sang suami... dan mula untuk belajar MenCinTai sang suami... tapi selalunya... arwah akan padah... "Kitak tauk sik, Kamek Sayang Kitak lebih dari Kitak Sayang Kamek!" mun kita madah .. sik eh... mesti nya akan madah balit " Sik eh.... Kamek Sayang Kitak Lebih Dari Kitak Sayang Kamek!" huh!

Missing him.... Al-Fatihah.

:: Mama.... Papa? ::


salam pagi...

last night, my daughter tiba2 looked at me and saya... "Mama.... Mama.... Papa?"
huh! aku lalu diam... coba untuk tidak mengeluarkan aik mata tapi bergenang juak...
aku tauk nya sik tauk apa2... kesian eh ku dengan nya...

Lalu ku ajak nya gurin dengan aku sekali.. aku lalu tadah tangan untuk berdoa... and she just follow what i did...and aku bacakan Al-fatihah perlahan2 ... aku tahan dirik aku untuk sik nangis sebab aku sik mauk nya nangis nangga aku nangis. Kitak ajar kamek untuk menjadi kuat yang....

after i finished my Al-Fatihah, aku aminkan dengan kedua2 tanganku amin ke muka.. and she just follow me... and then she looked at me lamakkkkk benar... smile and suddenly hug me... aku masa ya nang dah sik pat tahan lagik... sorry yang.. really sorry... i'm not that strong enough...

anakku tido dengan senang jak malam tadik. sik banyak songeh macam biasa ... songeh nya tok.. kadang2 mintak garu telinga la... main dengan rambut nya la... coba cabut bulu mata la... nang macam2 la pe'el nak tido.. kadang2 papa nya tetak nangga olah nya... mun papa nya...kaki bergesel2 kat katil.... baruk dapat tido.. hhmm... Allah maha Adil kan...

5 hari tanpa sayangku di sisi...

Al-Fatihah.

Wednesday, February 9, 2011

:: Bila Dah Tiada, Baru Teringat ::

salam semua

Tiada apa yang mampu aku katakan selain daripada terimak kaseh sedalam2 nya atas kata2 semangat dan pengalaman yang kitak orang sharekan. Alhamdulillah.

Jangan lah disalah ertikan apa yang cuba ku katakan. Blog adalah tempat untuk ku meluahkan apa yang aku sik dapat luahkan depan keluarga nya... blog tokla rintihan hati ku.. blog tok la yang aku asa... tempat untuk aku menitipkan pesanan ku kepada Nya.

Bila arwah dah sik ada... baruk aku flash back kata2 n tingkah laku nya dengan aku selama 100 hari tok... banyak penanda dan kata2 yang ditinggalkan tapi aku sik ambik pot pun. Yang aku mala madah... apa kata kitak ya yang... ktk tok pelik2 jak. Dah sik sayang dengan kamek duak kah?jawapan nya.. hanya senyuman... senyuman yang setenang2 nya dan semanis2nya.

Muka nya akan berseri. Nampak handsome jak di mata aku. n then di saat kt sik melihat nya.. nya akan tenung muka kita lamak2 sampey kita asa pelik.

Antara word nya madah dengan aku.. "Yang, lain kali jangan gunting rambut pendek glak, kamek suka rambut panjang. So beautiful!" aku tetak jak.. ney ndak... nya sebut beautiful ya lawak bah. hmm... rindu ku dengan nya eh...

hari jumaat lepas, kamek tiga beranak nangga TV... biasa la.. mun anak ku depan TV, sik ada ceta lain... 613. kamek duak duduk di atas sofa.. anak main di dibah... nya madah..."Yang... tolong tep kuku kaki mek lok." aku madah. aikh... rasullullah selalu tep kuku aisyah, nak kah terbalit. besa la aku nak.. nang suka nak carik pasal... dipeluk nya aku, lalu madah... "kitak sayang dengan kamek sik?!" sentap aku aikh.. auk la nak.. sapa sik sayang laki...

Masa ku nak tep kuku nya, aku perasan sesuatu,aku baruk baca tanda2 kematian dari sigek blog tok...

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.
Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

bila aku cuba nak tep, nya madah sakit sedangkan sik kenak.. aku heran.. sebab nya tahan bah. kakinya ku cuba luruskan nya madah sakit..

ya Allah! betapa besarnya kuasamu ya Allah! kau berikan petunjuk.. tapi kita sik memahaminya... bila ku kenang balit, banyak pesan nya dengan aku...

aduh... kuatkan la imanku, kuatkan la semangatku, kuatkan la hatiku.....

besar dugaanMu Ya Allah! Terlalu besar untuk aku tempuhi.....

:: TanpaMu - Amat DiRaSai ::



Rabu

bangun seawal aku dapat...
bangun jak nangga anak ku tido nang bersendik dengan aku. Lalu piluk asa hati ku ko.
heran ku sedangkan space banyak sebelah kanan nya... tiba2 aku jadi sebak.
sia kan papa nya selalu tido.. mesti mengadap kamek duak.

bangun ku... terus ke dapur. Ambik wuduk. Solat Subuh.. ya allah... betapa tenang nya jiwa aku seketika... Yassin ku baca... waima setenang ney aku.. tatkala aku maca Yassin... memang aku akan nanggis. aku rasa pilu dengan diri aku...

ku perati benar2 bilit tidur kamek orang... aku nangga baju nya maseh bergantung... tangga minyak rambut dengan roll on nya dekat atas meja... nangga towel nya.. ya Allah!

aku sik pat cam tok. camney dengan anak ku... sian eh aku nangga nya... dah berapa hari dah aku sik bermain dengan nya.. sik berkakar dengan nya.. sik nangga muka nya...

How is he now? Alone? hmmmm..... Al-Fatihah. I need you yang... i need you....

Tuesday, February 8, 2011

:: 3 Hari Tanpamu ::

salam

aku dah sik tahan. Mak ku madah dengan aku tek... Kueh petang tok kueh Rangin. Aik key minum petang tok aik Nescafe Susu! Ya Allah! Kinek2 aik mata aku guguk! mak aku nangga aku dah bergenang aik mata.. nya terus lari. tauk ku nya sedih juak. Nya rapat juak dengan laki ku bah.

3 hari dah yang... 3 hari.. 3 hari dah ktk tinggalkan kamek... Kamek rindu. Kamek beraie... kamek mauk ktk. kamek sik mauk orang lain... kamek cuma mauk ktk.

kueh ya kueh favorite nya.. aik ya aik fevoritenya.. aku sik kuat eh... small little things around me makes me feel like i want him to be with me more.

orang pernah madah cam tok kan.. sayang lah orang yang menyayangi anda lebih dari anda menyayangi orang ya... that is what happend to me. I accept him in my life becoz he love me more than i love him. but once his gone from your life, than u realize that part of you yang hilang... part of your soul.. separuh jiwaku pergi.

Ya Allah! i know that nobody is perfect. i knoe... but why him... huh!

:: Bunga Rose, Rejas N Melur ku taburkan ::

Salam

aku sedih. Aku sik tauk mauk bersadu dengan sapa2. Aku ada kawan tapi aku sik dapat nak berjumpa dengan sidak. Aku dah sik mampu nak nangis lagik. Aku tauk sidak dah sik tauk mauk madah apa dengan aku lagik. I know there is no other words than sabar... embak banyak2 bersabar. Ingat Allah. Allah sayang dengan arwah...

Tapi....

Makin aku sedih bila ke kubur arwah... ku taburkan bunga2 yang aku tanam di rumah kamek orang... aku petik bunga rose ku yang sedang kembang menguntum.. aku petik bunga rejas ku yang memang banyak berbunga.. aku petik bunga melur ku yang kuat juak berbunga... n bila ku tabur ke atas kuburnya... aku asa aku mauk jadi bunga2 ya.. aku mauk neman nya... jadi peneman setianya... ya Allah! kenak ko ambik nya awal dari aku.. aku belum puas segala2nya.. belum puas mauk nangga wajahnya... belum puas untuk bermanja dengan nya... belum puas untuk bersama dengan nya...

anak.... apa tauk anak ku... bila nya nyebut papa2... aku sik pat dengar langsung. Kinek2 aik mata aku keluar. bila nya nangga aku nangis.. nya macam paham.. kinek2 juak nangis over dari aku. hmmm.. nang patut papa nunggah kt ratu aik mata kedak mama sayang....

apa lah tauk nya... besar tanggungjawap ditinggal kitak yang... and kamek sorang...

:: Al-FatiHaH untuk suamiku ::



salam

Al-Fatihah untuk sayangku, yang dah meninggalkan aku dengan anak ku pada hari ahad, 6 February 2011 pada 9 pagi.

aku coba untuk kuat untuk anakku tapi aku sik sekuat ya. Aku pasrah kehilangannya dalam sekelip mata.

hilanglah kawanku, hilanglah suamiku, hilanglah papa kepada anakku, hilanglah tempat rajukku, hilanglah peneman kala suka dukaku, hilanglah tempat ngek2 ku(aku tok manjak bah!), hilanglah teman makanku, hilanglah teman tidurku...

aku pasrah.... aku pasrah kehilangan sayang ku sekelip mata.. asa ku nak kerakkan nya dari tido yang lena ya... "Bangun yang! Bangun! Sik ktk sayang dengan kamek orang kah?" hmmm.. pas ya aku beristighfar... aku kenak pasrah.. aku sik ada pilihan.. aku kenak juak... mampukah aku?

mampukan aku nak teruskan kehidupan aku. Emarek aku rindu gila dengan nya... hari tok apatah lagik... cam ney gik esok.. lusa.. tulat...

aku rindu dengan bau nya.. senyum chicky nya.. sora nya nunggah aku yanggg... pelukkan nya... rindu nangga nya berebut remote dengan aku... arghhh... Ya allah! kuatkan la iman ku.. kuatkan la semangatku!

Al-Fatihah untuk sayangku.... Ya Allah! ko titipkan salam sayang dariku untuk sayangku... sesungguhnya aku rindu dengan nya, Ya Allah!

Wednesday, February 2, 2011

:: Asal ditunggah, ada la nya 2 tok! ::



Ha! kenalkan asuk2 jiran aku tok. nya duak tok.. nang sik pat dengar mun aku ada di dapur. Ada la nya duak tok jenguk aku. kadang2 kesian ada juak tapi aku nak molah cam ney... sidak duak ada tuan nya...

Mun anak ku nangga nya duak tok.. suka la nya.. mala jak nunggah2... tercit2 jak mulut nya nunggah nya duak tok. aku nunggah yang telinga lipat ya babybop yang tinggi ya goofy. hahahaha.... jiran aku ekot ajak apa dipadah aku. reya masa kamek orang baruk diam sia, ada la sekok asuk tok.. bapak kepada nya duak tok.. mula2 sik ada nama.. bila aku berik nama bobie.. sidak pun nunggah sama juak. ada ckok lagik ditunggah mak ku maarie. lalu lekat aikh. hahaha....

kawasan perumahan aku tok, ngak aku sorang jak melayu. Jiran aku tok bidayuh n jiran belakang aku ya indian. selebihnya. semua cina. jadi... Tahun Baru Cina tok kira meriah la kawasan perumahan aku ya.

hopefully anak ku sik merentah terkejut bunyi mercun malam tok. nya ya.. orang berkasik sikit pun nya akan terkejut kak ya ada la nya nak ngeluar aik mata nya, nang drama princess la...

:: PuteriKu ::

Aku nak ceta pasal Puteri Kesayangan aku tok....

Umur dah Setahun 5 bulan. Hmm... Kira2 17 months la. Iskh2... (simple math ya kembhojha oiiiiii) so.. ceta nya adalah...

masa tok nya dah pandey nak manas.. eii.. geram aku eh.. mun nya manas.. perkataan yang suka disebutnya.. "aikh! aikh!" heran ku...

bila aku ke dapur.. ninggal nya nangga TV sorang2... mulut nya nunggah aku.. "mama! Mama!" aku speechless eh. Bukan apa... reya dapat ditinggal sorang2 nangga TV. Kinek tok.. mauk juak aku neman nya. Ada la main2 kat kaki kita.. nang sik suruh angkat eh. sak kerja aku banyak.

mun papa nya ada.. aku dapat rilek sebab nya akan bergayut kat kaki papa nya.. as long as ada orang neman nya nangga cartoon. Aku puas juak sebab mun aku dengan papa nya nangga TV, nya akan control remote la.. tauk la channel nya.. sik ada lain Sport nya.. ok fine.. mun aku dengan anak ku masa tok.. mun nya bermain dango.. aku nyelepat nangga movie la,,, family channel ya la... 711 la paling aku suka.. tapi bila nya dah bohsan.. mauk sik mauk.. tekan juak la 613.


besar dah anak dara ku tok eh.....

aku nak kuar lunch lok. hmmm.... kelak nyambung...

:: BunGa ReJaS ::


Apa yang kitak orang tauk pasal Bunga Rejas?

dolok masa aku kecik, aku selalu nangga bunga tok di rumah orang ningal nenek aku di miri nun n kat umah nenek aku di K.B. (Kuala Belait, Brunei).

n masa raya, ada la orang ninggal nenek ku nyuruh kamek orang (cucu2nya) pg ambik bunga2 di sekeliling rumah nenek ku tek key di gunting n dikerat key pergi ke kubur. Dari sia la aku nang selalu la bermain2 dengan bunga rejas tok.

masa nenek ku ninggal, mak ku lamak juak di miri nun. jadi masa nya balit, nya ada embak biji benih bunga rejas tok. nya coba nanan. dalam banyak2 bijik bunga rejas ya.. ngak sepokok jak tumbuh. Cun2 aku baruk nak diam rumah kedirik, nya terus nanam.. after that hidup subur jak bunga ya. sampey la mak ku madah cam tok...

" coba ko tulong nanam bunga rejas ya. mun nya tumbuh banyak, terus ko nanam la. ney tauk tangan ko mauk nya tumbuh!" Aku tek blur la sebab apa kaitan dengan tangan nak... (Sah2 nunjuk aku tok nang sik pernah megang semua tok!)

JAdi ada saru hati ya aku nangga banyak bunga yang dah kering n aku nanam la dalam pasu sama dengan bunga lain. and..... GUESS WHAT!

MENJADI...... banyak gik ya.. mak aku dah sook dah...

ya la kisah nya.. bunga ya dah jadi banyak dah. Dah ku asing2 kan engkah dalam pasu lain. semangat indah eh.. apa kes?

ya ajak ku nak share....

p/s : bosan eh. Aku dah sik ada mood nak kerja. Nak raya juak bah, hahahaha...

:: My Plan 4 This CominG Public Holiday & Weekend ::


Gambar menunjukkan anak ku yang dah terer berjalan. ish2..

apa plan ktk orang cuti tahun baru cina tok.. adeh2. aku dah ada plan you.......

awal ku madah ya. Nampak sik kitak orang ada banyak pasu yang n tanah ya.. ya la project aku masa tahun baru cina tok. banyak kerja nak dipolah. aku ambik gambar tok ari minggu tek masa nak berik anak ku makan sambil nya musing rumah. hahahaha.... eksesais bah!


aku nak naman tomato ku yang dah banyak tumbuh anak nya.wiw! engkah segek2 dalam pasu kecik2 ya. hehehehe... sook indah. semangat bah mauk becucuk tanam.

kak ya.. Bunga Rejas aku dah banyak yang hidup. Dari sepokok jak mak ku nanam di halaman rumah aku.. jadi berpokok2 dah masa tok. Siap mok aku dari santubong nun mintak anak bunga rejas ku. Jauh mak ku colek bunga ya.. nun dari Miri. rumah orang ninggal nenek ku. last2 aku juak yang dapat nanam. Tok antara gambar yang aku ambik.. sook indah. Kach bah gambar tok. hahaha.. muji dirik lok eh...


yah... masa ambik gambar tok.. anak ku nang mengarey la. hahahaha... ada cgek gik...


hmmm... bila ku nangga bunga rejas tok.. teringat dengan orang ninggal nenek ku di miri nun. Al-Fatihah untuk nenek eh.

hmm.. ya la plan aku masa cuti konyen2 tok.

apa plan ktk orang tek?

Tuesday, February 1, 2011

:: Mudik Lok @ Pulang Lok ::



okkay....

dah pkol 5.43 p.m. dah tok.

nak balit lok ke pangkuan keluarga. Ceh! hehehehe....

gambar di atas ya gambar bunga rose yang aku beli di serikin about a month ago and dah berbunga and I LIKE!

bah... mudik lok... pulai lok.... mupok lok... bye...

Assalammualaikum. :)

:: Nyelepats - Maca Buku ::



Emarek aku nang melepas gian la dengan macam buku. Dah la kes laki ku cam ya nak. Sempat juak aku nak nyelepat maca novel ko. aduh2.. apa nak jadi. Dah naka kaki buku nak.. (ya awal ku ngakuk eh!)

malam sebelum emarek, aku ngemas Guest Room ku. Lalu ku nangga ada kotak dibah katil. Aku asa tok mesti kerja bapak ku tok. mun nya nemu barang di umah sidak, ada la nya angkut segek2 ke umah aku,. iskh... sabar jak la. Bila ku bukak... banyak komik2 aku and ada few novels. and one of them is Secantik Anugerah.

Bila ku ingat2 nak, aku beli novel tok bulan 10 tahun lepas. iskh2.. and aku beli di KL. belum dibaca gik ya. Malam tadik aku mula maca. Anak ku suruh ku tido awal coz mak ku madah nya tido sekali jak. Cun2 kol 8 member dah garu mata, lalu disuruh tido. mauk juak. Laki ku pun tido awal. Jadi.. mama nya.. maca buku di dapur. hahaha

habis cun2 kol 1.00 pagi! pergh! puas hati aku. nang best ceta tok. nang best!

aku menjangkakan something will happend to Firdaus and i tot that Aisya will be back to Azri and semua nya salah! isk2. aku suka!

mun kitak orang suka maca.. sela la beli buku tok. nang best!

:: Lung Infection ::

Tok kesah laki aku ari marek.

hmm.. susah ku nak madah. nya selalu madah dada nya sakit tapi not exactly kat bahagian dada. kat tepi bahu ya... hmmm.... selalu la nya madah cam ya mun nya tension + embak barang berat + mun nya sik cukup rest.

Dah byk klinik kamek duak pergi, mesti sidak madah.. Muscle Stress. kadang2 ya manas juak nya bila nya datangsakit cam ya ko. kesian ada juak tapi salah nya juak.. aikh... tiba2 kan.. pok merokok bah. ya la one of the sebab nak.

Udah ku madah... stop or kurang2kan la merokok ya. tapi apa alasannya.... mun nya kerja, susah nya nak carik ilham. heran ku eh...

so, yesterday is the climax (errkk.. kenak ku makey ayat ya ooo) sik apa la.. ktk orang semua dah DEWASA. nya sakit tiba2 sampey sik dapat drive.

ya baruk BELIANG asa nyawaku... ambik ku nya di tepi jalan seney tah masa ya... embak g Timberland. Doctor suruh X=Ray and then ada lung infection. Yahhhhhhhhhh...... dah ku madah.....

Pok dah berik symtom2 juak bah .... Antaranya adalah:-


Lung Infections: Signs and Symptoms

Different lung infections manifest in different forms. The common symptoms of respiratory diseases affecting the lungs in particular include:
  • Shortness of breath. <<>
  • Productive cough, with or without sputum. <<>
  • Haemoptysis or the presence of blood in sputum while coughing. <<>
  • Chest pain and discomfort while breathing. <<>
  • Wheezing or stridor.<< sik juak ada eh...
  • Gradual loss of appetite and subsequently, weight loss. <<>
  • Somnolence. <<>
  • Cyanosis, a condition in which the lips and finger tips develop a bluish discoloration. <<>
Yah! last2 diberik antibiotik key nya. Besar gik ya pil ya. Aku nang sah2 sik akan dapat nak nelan cam ya ajak mun sik dibagi tiga. Pok makan siap gigit agik. aku gik asa nak muntah. iskh2..

Pengajaran : mun asa sakit ya. jangan ditahan lamak glak. Embak terus g klinik.