Wednesday, February 9, 2011

:: Bila Dah Tiada, Baru Teringat ::

salam semua

Tiada apa yang mampu aku katakan selain daripada terimak kaseh sedalam2 nya atas kata2 semangat dan pengalaman yang kitak orang sharekan. Alhamdulillah.

Jangan lah disalah ertikan apa yang cuba ku katakan. Blog adalah tempat untuk ku meluahkan apa yang aku sik dapat luahkan depan keluarga nya... blog tokla rintihan hati ku.. blog tok la yang aku asa... tempat untuk aku menitipkan pesanan ku kepada Nya.

Bila arwah dah sik ada... baruk aku flash back kata2 n tingkah laku nya dengan aku selama 100 hari tok... banyak penanda dan kata2 yang ditinggalkan tapi aku sik ambik pot pun. Yang aku mala madah... apa kata kitak ya yang... ktk tok pelik2 jak. Dah sik sayang dengan kamek duak kah?jawapan nya.. hanya senyuman... senyuman yang setenang2 nya dan semanis2nya.

Muka nya akan berseri. Nampak handsome jak di mata aku. n then di saat kt sik melihat nya.. nya akan tenung muka kita lamak2 sampey kita asa pelik.

Antara word nya madah dengan aku.. "Yang, lain kali jangan gunting rambut pendek glak, kamek suka rambut panjang. So beautiful!" aku tetak jak.. ney ndak... nya sebut beautiful ya lawak bah. hmm... rindu ku dengan nya eh...

hari jumaat lepas, kamek tiga beranak nangga TV... biasa la.. mun anak ku depan TV, sik ada ceta lain... 613. kamek duak duduk di atas sofa.. anak main di dibah... nya madah..."Yang... tolong tep kuku kaki mek lok." aku madah. aikh... rasullullah selalu tep kuku aisyah, nak kah terbalit. besa la aku nak.. nang suka nak carik pasal... dipeluk nya aku, lalu madah... "kitak sayang dengan kamek sik?!" sentap aku aikh.. auk la nak.. sapa sik sayang laki...

Masa ku nak tep kuku nya, aku perasan sesuatu,aku baruk baca tanda2 kematian dari sigek blog tok...

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.
Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

bila aku cuba nak tep, nya madah sakit sedangkan sik kenak.. aku heran.. sebab nya tahan bah. kakinya ku cuba luruskan nya madah sakit..

ya Allah! betapa besarnya kuasamu ya Allah! kau berikan petunjuk.. tapi kita sik memahaminya... bila ku kenang balit, banyak pesan nya dengan aku...

aduh... kuatkan la imanku, kuatkan la semangatku, kuatkan la hatiku.....

besar dugaanMu Ya Allah! Terlalu besar untuk aku tempuhi.....

10 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Ya Allah.... kesedaran ya lah paling indah mun dirik dapat nenang hati cara gia... Doa mek agar roh arwah ditempatkan di kalangan yang beriman..

VIVIAN said...

kakak sayang...sebak mek..
terima kasih sebab memberi kesedaran kepada kmk juak bahwa perlu memahami dan kenal tanda2 tok..kmk doakan arwah hubby ktk dirahmati Allah.

Ibu Iman said...

sis, mun ktk rasa lega dgn melepas di blog, tulis jak lah... sbb nang ada benda kita xpat luah even ngn famili... sedekah yassin byk2 ngn arwah... semoga nya tenang di sinun... aminnn

RaMa-RaMa Fareeza said...

kmk doakan ktk sentiasa tabah kak...

Roserina said...

al-Fatihah... semoga laki ktk ditempatkan di kalangan sidak yang beriman dan beramal soleh kepada-Nya... semoga ktk tabah menghadapi ujian Allah tok... Allah sentiasa ada untuk ktk..Allah tauk pa yg terbaik utk ktk... harap banyak bersabar...

Kembhoja said...

salam pagi semua...

Al-Fatihah... 5 days dah. 5 days without him in my life... :(

Astina :: Thank you dear. Semoga Allah mendengar apa yang didoa ktk dear. Aminn...

Vivian :: Sis, kadang2 tanda2 ya memang obvious eh, just that we never want to know.. sometimes we denied it. bcoz, we love them. Terimak kaseh atas doa2 kitak yang...

Ibu Iman :: Terima Kaseh kerana memahami. Ibu Suci tok akan coba untuk menguatkan semangat nya... demi anak nya juak kan.. Al-fatihah.

Rerama Fareeza :: Sis Sayang, makseh dear. I know u will be always be with 'me', my blog. Luv you.

Roserina :: Terima kaseh atas A-Fatihah. Sik terkata kamek ko. And tq for the doa. I;m still trying to be strong.. tabah... Insyallah...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

salam,kak.
kmk baruk sempat blogwalking juak hari tuk.kmk demam n byk gilak kerja beberapa ari tuk.
kmk baruk tauk pasal berita tuk juak.
takziah untuk ktk sekeluarga.
walaupun kita x pernah berjumpa,tapi kmk dpt rasa tautan hati kita sangat dekat n erat.
menitis aek mata kmk bila tauk berita tuk..kmk sgt terkejut.
kmk doakan moga roh nya dicucuri rahmat.
kmk doakan moga akak kuat semangat demi anak2 dan terus berdoa untuk kesejahteraan nya di sinun.
kmk sayang kitak,kak.

Kembhoja said...

salam vivi

Terima kaseh dear... Allah loves him more then me and my daughter. if kitak menitiskan aik mata.. kamek tok.. masa tok dah asa macam dah sik ada aik mata lagik dah.... i miss hil every second, minutes... hours, days... hmmm... Thank u atas doa2 kitak. and i love u to dear...

umie said...

Assalamulaikum...

besar na juak dugaan ktk...nang memberi kesedaran juak ngan kmk sb laki kmk syg kmk lebih dari kmk sygnya...semoga ktk dapat menghadapi hari-hari mendatang dgn sabar k..

Kembhoja said...

salam Umie

Hargailah orang yang sayang dengan kita. sebab bila dah kehilangan nya, amat terasa. Terima Kaseh.

Al-Fatihah....