Wednesday, February 2, 2011

:: BunGa ReJaS ::


Apa yang kitak orang tauk pasal Bunga Rejas?

dolok masa aku kecik, aku selalu nangga bunga tok di rumah orang ningal nenek aku di miri nun n kat umah nenek aku di K.B. (Kuala Belait, Brunei).

n masa raya, ada la orang ninggal nenek ku nyuruh kamek orang (cucu2nya) pg ambik bunga2 di sekeliling rumah nenek ku tek key di gunting n dikerat key pergi ke kubur. Dari sia la aku nang selalu la bermain2 dengan bunga rejas tok.

masa nenek ku ninggal, mak ku lamak juak di miri nun. jadi masa nya balit, nya ada embak biji benih bunga rejas tok. nya coba nanan. dalam banyak2 bijik bunga rejas ya.. ngak sepokok jak tumbuh. Cun2 aku baruk nak diam rumah kedirik, nya terus nanam.. after that hidup subur jak bunga ya. sampey la mak ku madah cam tok...

" coba ko tulong nanam bunga rejas ya. mun nya tumbuh banyak, terus ko nanam la. ney tauk tangan ko mauk nya tumbuh!" Aku tek blur la sebab apa kaitan dengan tangan nak... (Sah2 nunjuk aku tok nang sik pernah megang semua tok!)

JAdi ada saru hati ya aku nangga banyak bunga yang dah kering n aku nanam la dalam pasu sama dengan bunga lain. and..... GUESS WHAT!

MENJADI...... banyak gik ya.. mak aku dah sook dah...

ya la kisah nya.. bunga ya dah jadi banyak dah. Dah ku asing2 kan engkah dalam pasu lain. semangat indah eh.. apa kes?

ya ajak ku nak share....

p/s : bosan eh. Aku dah sik ada mood nak kerja. Nak raya juak bah, hahahaha...

8 comments:

RaMa-RaMa Fareeza said...

kak kembhoja...ktk da nanam bunga raya x..mun ada mintak anaknya k mek nanam heheh

Kembhoja said...

aikh. Cam tauk2 jak ktk tok ooo.. kamek baruk ada niat nak nanam sebab reya kamek nangga ada bunga raya di dalam area mak mek cam kach ko, Warna puteh.

reya kamek ada nangga warna merah hati. Kach juak. Mauk kamek coba nanam. Kelak mun bejaya.. kamek madah.

aikh.. soalan nya.. ktk pun suka nanam munga kah????

RaMa-RaMa Fareeza said...

sedang2 jak kak...tapi kmk suka bunga especially bunga raya yang dah dikacuk2...tepi umah mek mek da nanam bungaraya purple..menjadi juak..lak nya berbunga kmk ambik gamba....

Kembhoja said...

huahuahuahua... ada warna purple kah?

RaMa-RaMa Fareeza said...

ada heheh kelak nya berbunga mek ambik gamba..nya berbunga cgek2 and lambat...

Kembhoja said...

bah. ada engkah baja sik?
sikh2... baja itu penting eh..

RaMa-RaMa Fareeza said...

HEHE ada kadang2 heheh *mak kmk yang ngosa sebenanrnya, kmk nolong ckitttt ckit*

Kembhoja said...

huahujahuahua... i like.. i like.. coz kamek kedak ya juak dolok.
semua mak...

tapi kinek tok.. ney pat mak lagik mun dah diam kedirik. Mauk sik mauk.. sendiri kena buat ooo.. hahahaha...

u remind me to myself la cik rerama. and i like.. hahahaha...