Tuesday, February 1, 2011

:: Lung Infection ::

Tok kesah laki aku ari marek.

hmm.. susah ku nak madah. nya selalu madah dada nya sakit tapi not exactly kat bahagian dada. kat tepi bahu ya... hmmm.... selalu la nya madah cam ya mun nya tension + embak barang berat + mun nya sik cukup rest.

Dah byk klinik kamek duak pergi, mesti sidak madah.. Muscle Stress. kadang2 ya manas juak nya bila nya datangsakit cam ya ko. kesian ada juak tapi salah nya juak.. aikh... tiba2 kan.. pok merokok bah. ya la one of the sebab nak.

Udah ku madah... stop or kurang2kan la merokok ya. tapi apa alasannya.... mun nya kerja, susah nya nak carik ilham. heran ku eh...

so, yesterday is the climax (errkk.. kenak ku makey ayat ya ooo) sik apa la.. ktk orang semua dah DEWASA. nya sakit tiba2 sampey sik dapat drive.

ya baruk BELIANG asa nyawaku... ambik ku nya di tepi jalan seney tah masa ya... embak g Timberland. Doctor suruh X=Ray and then ada lung infection. Yahhhhhhhhhh...... dah ku madah.....

Pok dah berik symtom2 juak bah .... Antaranya adalah:-


Lung Infections: Signs and Symptoms

Different lung infections manifest in different forms. The common symptoms of respiratory diseases affecting the lungs in particular include:
  • Shortness of breath. <<>
  • Productive cough, with or without sputum. <<>
  • Haemoptysis or the presence of blood in sputum while coughing. <<>
  • Chest pain and discomfort while breathing. <<>
  • Wheezing or stridor.<< sik juak ada eh...
  • Gradual loss of appetite and subsequently, weight loss. <<>
  • Somnolence. <<>
  • Cyanosis, a condition in which the lips and finger tips develop a bluish discoloration. <<>
Yah! last2 diberik antibiotik key nya. Besar gik ya pil ya. Aku nang sah2 sik akan dapat nak nelan cam ya ajak mun sik dibagi tiga. Pok makan siap gigit agik. aku gik asa nak muntah. iskh2..

Pengajaran : mun asa sakit ya. jangan ditahan lamak glak. Embak terus g klinik.

4 comments:

VIVIAN said...

tedah..kcian dgr..tp kdg2 skit tok mcm mula2 remeh2 jak upa..tp sbenarnya..polah riso mun kta tauk.. rasa jgn ditauk terus jak skt ya.haha

New Entry "[My270View]HUJAN"

New Entry "[Cerita Jiwang Saya]Hikmah Itu Bukan Datang Bergolek..Tapi.."

New Entry "[Ailurophile]Kenapa Dengan Suki?"

RaMa-RaMa Fareeza said...

ee takutnya kmk..mr meow mek kuat merokok...tp yalah xpat dilarak...

Kembhoja said...

hye Vivian

hmmm... mula2 kamek duak ingat ya cuma muscle stress jak. But yesterday nya nang lemah lalu eh. 1st time kamek asa macam really binggung.

now dah ok. Dah kuar kerja dah. Nang sik pat di larang bah. iskh2...

Kembhoja said...

cik rerama...

mauk diwarning ya. jangan kedak laki mek.. dah sakit baruk nak berhenti. tadik kamek call nanyak..ada merokok sik? selamba badak jawap.. ada.. cgek. isk! mula2 segek, lamak2 beregek2. hahahaha... malas dah kamek mauk bising.