Thursday, February 10, 2011

:: Mama.... Papa? ::


salam pagi...

last night, my daughter tiba2 looked at me and saya... "Mama.... Mama.... Papa?"
huh! aku lalu diam... coba untuk tidak mengeluarkan aik mata tapi bergenang juak...
aku tauk nya sik tauk apa2... kesian eh ku dengan nya...

Lalu ku ajak nya gurin dengan aku sekali.. aku lalu tadah tangan untuk berdoa... and she just follow what i did...and aku bacakan Al-fatihah perlahan2 ... aku tahan dirik aku untuk sik nangis sebab aku sik mauk nya nangis nangga aku nangis. Kitak ajar kamek untuk menjadi kuat yang....

after i finished my Al-Fatihah, aku aminkan dengan kedua2 tanganku amin ke muka.. and she just follow me... and then she looked at me lamakkkkk benar... smile and suddenly hug me... aku masa ya nang dah sik pat tahan lagik... sorry yang.. really sorry... i'm not that strong enough...

anakku tido dengan senang jak malam tadik. sik banyak songeh macam biasa ... songeh nya tok.. kadang2 mintak garu telinga la... main dengan rambut nya la... coba cabut bulu mata la... nang macam2 la pe'el nak tido.. kadang2 papa nya tetak nangga olah nya... mun papa nya...kaki bergesel2 kat katil.... baruk dapat tido.. hhmm... Allah maha Adil kan...

5 hari tanpa sayangku di sisi...

Al-Fatihah.

14 comments:

Khairul Antasha said...

salam kak..

mlm tadi kmk bc entry2 ktk..siyes, kmk rs sebak gilak.kmk fhm apa ktk rasa.sbb kmk pun baru kehilangan org yg kmk syg. kmk fhm suma..giney mak kmk kehilangan maknya(nenek)..mmg kak..org hnya dpt mdh sabar..mudah jak..tp cayaklah lambat laun ktk akan terus kuat. kdak mak kmk, dh masuk 23 hari nenek ninggal. mmg nya nmpk kuat. tp kmk nmpak nya beraie gilak dr mata.nya xmdh..tp kmk rasa.. sedekahkan al fatihah & yassin byk2.. ya jak dpt mendekatkan kta dgn arwah.. kmk doakan arwah laki ktk tenang di sinun & ditempatkan di kalangan org beriman.. kmk doakn ktk & anak ktk terus kuat. bertabah..bersabar....

luah jak dlm blog..sikda salahnya..berkongsi rasa.. at least lega juak sikit rasanya... separuh jiwa ktk belum pergi sbb ktk masih ada zuriat yg arwah tinggalkan utk ktk... sabar kak..

sori pnjg komen kmk tok..huuuuuu

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam,kak.
bila kitak rasa sedih,luah jak kat blog,k.

kmk antara kawan2 yang sentiasa sudi berjarah ke blog tuk dan sentiasa menemani kakak walau cuma di alam maya(internet) tuk.

di samping ya, penulisan akak bnr2 menginsafkan kmk agar menghargai pasangan hidup selagi dia maseh dipinjam oleh ALLAH untuk menemani kita.

cara tuk juak sntiasa mengingatkan kmk agar terus konsisten berdoa pada ALLAH moga ktk dan anak2 diberik kekuatan dan jalan yang luas untuk meneruskan hidup.

RaMa-RaMa Fareeza said...

kmk nak kak...nurul salu nanyak...ada gi blog kak kemboja?...x maok..lak mek sebak lak...tapi kmk jengok juak....luah jak kak ea....hanya ktk seorang jak yg dapat boost up kembali ktkpun semnagt....sabar banyak ea kak...

ada cgek cerita....

kmk n nurul kerja kat area simpang tiga....setiap hari akan lalu kat Jalan Ong Tiang siew..sia ada penempatan sekolah pendidikan Khas...persatuan Orang buta, Ibu tunggal and mcm2 lagiklah...

setiap pagi kamek org akan jumpa seorang Ibu dan 2 orang anaknya yg merupakan kanak2 istimewa....Ibu ya nang snagat tabah...tiap hari nya jalan kaki dari hujung jalan...sampe ke sekolah khas anta anak2nya...

pagi tadik kmk org nemunya lagik...salh seorang anaknya sedang meluk ibunya...kesian nangganya kak..kmk kagum nangga ibu ya koz...walopun anaknya istimewa tapi nya x ngenal erti payah utk berik pendidikan n etc. utk anak2nya...

kmk yakin famili ya orang susah...tiap kali kmk maok ngerepak tentang kesusahan yg mek alami..mesti kmk ingt kesusahan ibu utk dua kanak2 istimewa ya..kmk mesti insaf....kmk yakin juak ibu ya juak adalah ibu tunggal yang tabah....

so ya jak cita kmk tek....

Doa banyak2 ea kak....

Kembhoja said...

Salam.

Kahrul Antasha :: Nice name eh. :)salam takziah atas pemergian nenda ktk. and send my salam juak for ur mum kay. Perasaan kehilangan ya.. sama tapi sik sama. Really appreciate it so much for sharing the same experience. Al-Fatihah for both of them. Tq dear sebab baca blog kmk yang sik seberapa tok.

Puan Nurulazmi :: Love him as much as u can... ingat sayang.. Syurga seorang isteri adalah di tapak kaki suami nya... Tq sebab berjarah ke blog kamek. Really appreciate it. Niat di hati cuma untuk meluahkan apa yang dilalui hari2... dengan doa dan harapan.. he will read it to.. :(( may be Allah berik kamek peluang untuk memperbaiki diri kamek.. dan menguji sekuat ney kamek untuk menempuhi semua dugaan. Al-Fatihah.

adikku rerama n Nurul :: both of you really can give me a smile when i read your comments and tq for sharing the story. Pengorbanan seorang ibu memang tiada pits stop nya and a never ending story. Si ibu ya tauk, mun nya sik ada.. sapa mauk jaga anak2 nya, nasib bait sik ibu tauk akan ada nya sekolah istimewa. Payah ney.. pergi juak... thanks dear... Insyallah.. i will let u girls meet me little suci. :)
Al-Fatihah.

eida said...

salam..first time jenguk blog tok. takziah utk ktk. wpun berat gk bahu ktk yang memikul dr mata yang memandang, kmk sentiasa doakan ketabahan ktk. part yg kmk sikpat tahan bila ktk cerita pasal anak ktk...

VIVIAN said...

KAK...terasa berat dugaan ktk...tapi percayalah..sooner or later..akak lebih tabah..mgkn bkan ritok..akakpasti akan dpt mengatasinya. kmk doakan arwah dilindungi dan dirahmati.

Kembhoja said...

salam eida

hanya di blog tok jak kamek dapat meluah. When i'm sitting in front of my PC, no body akan berani nak kaco and berloyar with me and that is the thing that i want. Belum ready nak jumpa orang... tq again.

Kembhoja said...

vivi sayang : Tq dear.. u never stop berik kata semangat dengan kamek. Really appreciate it so much dear.sekali lagi... thank you.

ztie said...

salam kak. kmk singgah gik. sik dpt kmk sik singgah. ktk Molah kmk terkenang dgn seseorang Yang sekda d dunia tok gik dah. al-fatihah.

hari2 kmk dpt padah Ngn ktk sabar kak. tp.. hanya ktk yg tauk Apa sbnrnya yg d rasa. tuhan sik polah dugaan tk utk ktk mun ktk sik dpt terimak. kmk yakin ktk kuat. mun ktk sik kuat... ktk sikkan mampu untuk luahkan semua tok. Salam sayang Dr kmk utk ktk Dan anak..
:)

Kembhoja said...

salam ztie

Al-Fatihah.

aduh! Tq dear sebab sudi maca luahan hati kamek tok. benar2 hargai apa yg ktk padah ya... Insyallah.. kamek akan kuat cuma berik la masa . biarla masa yang menentukan nya... mungkin esok.. ataupun lusa...

Amni said...

kak, kamek maca, tapi kamek sik mampu nak merik komen... rasa sebak lalu... mudah-mudahan kitak kuat dan terus kuat kak... amin... kamek doakan selalu...

A.s.t.i.n.a said...

Salam...

InsyaAllah lamak2 kelak nya akan mengerti.. Cukuplah ajarnya sentiasa berdoa.. Nang sikpat ditahan sedih.. mek imagine pun boleh nangis .. tokkan dirik yang merasa..

Mek doakan dirik kuat ahh... Never giv up.. sian si kecik..

Ibu Iman said...

salam kak, mek dtg ngabas blog ktk.. semoga ktk terus kuat utk anak ktk...

Kembhoja said...

salam...

Amni :: terima kaseh dik. Terima kaseh atas doa2 kitak untuk kamek, anak mek n arwah...

Astina :: thanks dirik. Insyallah...

Ibu Iman :: Terimak kaseh sis. Piluk asa hati bila nangga blog diabas. :( pelik oo... ya la kamek.. sebab ya arwah madah kmk tok chongek.