Saturday, March 5, 2011

:: GuRinDaM JiWa ::

Lirik Lagu Gurindam Jiwa (Datuk Nordin Ahmad dengan Datin Rafeah Buang )


Tuaila Padi Antara Masak, Esok Jangan, Layu-Layuan.... Intai Kami Antara Nampak, Esok Jangan, Rindu-Rinduan.....

Anak Cina, Memasang Lukah, Lukah Dipasanng di Tanjung Jati... Di Dalam Hati... Tidak Ku Lupa, Sebagai Rambut Disimpul Mati.......

Batang Selasih Permainan Budak, Daun Sehelai Di Makan Kuda... Bercerai Kasih Bertalak Tidak, Seribu Tahun Kembali Juga....

Burung Merpati Terbang Seribu, Hinggap Seekor Di Tengah Laman... Hendak Mati, Di Hujung Kuku, Hendak Berkubur Di Tapak Tangan....

Kalau Tuan Mudik Ke Hulu.. Carikan Hamba Bunga Kembhojha.... Kalau Tuan Mati Dahulu... Nantikan Saya Di Pintu Syurga......

_________________________________________________________

Salam Pagi Ahad...

Awal Pagi dah anak ku kenak culik usu nya... biarla.. emarek dah sehari2 nya dengan mama nya. Hrmmm... mesti ktk orang heran kan.. kenal la aku ngeluar lagu ya. Selama tok.. aku cuma tauk lirik yang rangkap pertama jak...

Bila ku dengar benar2... lirik terakhir ya la paling besar impact nya dengan aku. Kinek2 aku rindu... aku nang nangis la... sayu jak asa hati.. pandey ooo orang lamak2 dolok molah lirik lagu... simple. tapi syahdu....

pergh... apa la luahan hati aku hari tok. Aku sik akan ceta hal sedeh... maaf la.. mun rentetan hati aku tok selalu nang ndak alah2 la bersedih... aku mungkin dah dapat terima.. cuma kadang2 bila rasa terlalu kosong.. aku sik dapat sik.. merinduinya tahap gaban la... since i meet him.,.. everywhere is about him. Now that he is gone, suddenly asa .... hrmmm... his gone....

aku di rumah aku dirik... and i'm alone in this big house. kmk duak decided to buy this house sebab ya la nak... Arwah suka rumah duak tingkat sebab atas ada privacy katanya.... tapi aku tok... nang suka rumah sik bertingkat... but i just follow what he want. and what my bapak want... this is my father's dream house.. and arwah pun setuju... and me.. apa mau cakap.. okkay saja la..

bila dah tinggal kedirik.. i learned a lot... how to manage your household... how to handle things happend daily.. kenak lagik ada anak kecik.. hrmm..balit kerja.. sah2 kenak masak.. coz arwah jarang la mauk makan di luar.. biar la kt tok masak simple.. arum bulak... kacang panjang potong balak dengan kucap and telur goreng pok2... auk juak. Ya dah aku sik sempat nak masak lain ya.. mun polah soup... favorite nya... dekat nak sebulan arwah left.. dapur aku nang sik berasap .. aku cuma goreng telur.. masak mee... coz mak aku cam tauk jak... so.. makan kat rumah mak... aduh.. mun arwah ada.. arwah will be mad at me.. one of the dialog is... "Kenak ktk tok suka nyusah mak... belajar la masak.. jangan tak riso.. apa masak ktk.. ya la makan kamek..." lembut jak caranya... and terbuka juak asa hati aku tok nak memasak.. nyaman kah.. sik nyaman kah.. auk juak....

Panjang ceta ku ari tok ooo.. mentang2 anak sik ada di rumah. hrmm.... ok la. Aku mauk ngemas bilit tido lok. emarek dah nyuci cadar... sarung bantal segala.. jaik asa hati.. sik ada lagik la bau arwah.. hrmmm.. aduh eh kembhojha.. sampey cam ya sekali ko tok... eboh la ktk orang lalek dengan pe'el aku tok...

ari ya aku dapat komen dari sorang miak semenanjung.. ala.. kes bau ketiak yang menenangkan ya bah... hrmm.. sian.. pok sik paham padah aku.. sik kan la aku mauk kakar BM nak.. malas ku.. nyaman agik aku kakar camtok.. tok kan bahasa kita... jadi.. usaha la untuk memahami kan.. aku paham eh bahasa sinun.. kecuali kelantan.. aku memang sik paham...

bah... udah2 la.. sik abis kerja aku eh... suka jak... tiba2 ada idea... hrmmm.... apa ndakkah mauk dimakan aku pas tok ooo.. ujung2.. Maggi...

Al-Fatihah untukmu sayang...

6 comments:

Siti Sahmsiah said...

sis..nama kita sik diam ngan org tua owh..kak balit keja memasak k husband..belum gik k anak..p d sia ada satisafaction owh esp mun nak d masak ya hbs d makan waima tek telur greng jak..haha..mcm menu mek selalu jak nak d padah kitak ya, tlur greng, kcg engkah kicap..masak nak cepat tek nak...asa ingin indah nak jumpa kitak..haha..aih,mun juak buan mentimun mek tok..dari riya nak jumpa si ibu iman n ema, alu sik juak mek jumpa...

Kembhoja said...

salam siti
aikh... onnline juak kah ujung minggu. sik kan kerja nak.. :) Insyallah akan bertemu juak... kamek pun nak nemu Ibu iman dengan makcik kamboh lady ya... :)

ya la.. mana jak dimasak.. nang gerenti akan dimakan ko. Hrmm... ney ndak masa tok nang sik ada mood nak masak.. kamek asa... sayur kobis mek beli masa arwah gik ada maseh dalam peti ais nun..

peti ais nang sik ada dibukak la..aduh eh... seksa asa ko.. nang seksa... :)

selamat memasak siti

A.s.t.i.n.a said...

Mek nang suka lagu tok koh.. salu juak mek sorang2 berlagu.. tang sama jak jiwa kita.. tp mek sensitip gik lah..

ada juak lagu PRamlee best. p mek siktauk nama lagu ya.. lk mek carik...

Kembhoja said...

tina...

salam.. kamek tot kamek yg sensitive. Ada juak member.. :) lagu apa ya ooo.... mauk juak tauk...

Ibu Iman said...

kak, lamak jak rasa x baca blog ktk... blog mek kedirik gik x terupdate... hehehhehee... lak mek ngabas sitok gik... daaaa~

Kembhoja said...

ibu iman.. ya la. Tercarik2 juak kamek dengan ktk. :) ok.