Tuesday, August 2, 2011

:: Rumusan Budget Holiday ke Kota Kinabalu Day 1 ::

assalammualaikum

dah dekat seminggu aku balit dr KK... sik juak update blog. aku ambik cuti seminggu lekak aku ablit dr kk reya.. eh.. seminggu lepas ya aku cuti... yah... selama 4 hari aku di umah... banyak juak hasil kerja aku polah.. sampey semua muscle rah pinggang.... betis.. lengan.. arghh... sakit eh....

tapi bukan itu yang aku nak sharekan.... aku nak ceta pasal trip kamek orang dengan lebeh terperinci, wah... sik la detail ya... from my point of view jak.

aku bertolak ari Jumaat. pakey MAS. Jadi kamek orang landing kat Terminal 1. Flight pkol 8.50 mlm. dan kamek duak sampey KK kol 10.30 mlm. aku dah few times g KK jadi aku sik la nebes eh.. kawan aku ya baruk 1st time so.. nya follow jak aku... Tambang dari Airport ke Town memang standard RM30. okla kan...

since this journey memang kamek duak plan nak ke kawasan pergunungan... wah... ayat... so.. kamek duak stay d Budget Hotel la malam ya sebab alang2 bah.. som kamek duak stay d A & J Budget Hotel... check la ktk orang di link nya... click jak gambar ya.

Comment aku ttg hotel tok... lokasi nya ok,. nang depan Pasar Filipine eh... nang depan terus. aku dengan kwn aku sampey malam ya sempat juak berjalan kat pasar malam sia. belakang nya Gaya Street malam2 jual brg mcm pin baju.. gelang... tapi nya la.. aku dtg akher jadi kenak bilit tingkat 3. Bilit nya basic jak.. aku ambik bilit ber aircond. Semalam RM65.00.

next morning kamek duak terus ambik keta sewa yg kamek duak carik thru onnline... dari www.sewabah.com .. ambik kereta VIVA auto... sehari RM100.00 .. kamek duak ambik 2.5 hari... jadi RM250.00 lah...

okla... isi minyak full dalam RM52 dan terus mulakan journey ke Poring Hot Spring, Ranau. aku yang drive dari town sampey ke Nabalu jak. sebab palak aku pening. asa nak muntah ada juak.. kali makin tinggi makin kurang oksigen.. ceh! teori aku lah aaa....

masa on the way ke Ranau ya... kamek duak nang ada sesat masa kat simpang 3 , Ke kiri g ke kota belud.. lurus ke Taman Sepagar kah.. kanan sik ada signboard. jadi part ya memang bagi yang macam aku tok la.. memang confused.. so.. kamek duak ambik la land ke kiri... aku asa mcm salah.. so.. berhenti kat likas kedey tepi ya.. makan lok.. breakfast cum lunch... soal punya soal and kamek duak check lagik thru BB... so.. sepatutnya belok ke kanan... then akan jumpa lagik simpang 3... belok ke kiri.. then lurus jak... wah.... sik sangka.. part ya ajak yang confius.. hehehehe....

dari nabalu ke kundasang... then terus ke ranau... dari pkol 9.30 pagi lah kamek duak bertolak.. reach ranau dalam kol 12.00 mcm ya... kamek duak pun limpas jak ranau ya sebab memang niat dihati mauk terus ke Poring....

kamek duak di Poring stat kat home stay @ Lodge.. yang dijumpai dari internet juak.. adeh.. zaman kinek tok eh... maklumat di hujung jari anda... Click rah gambar nya utk link kay..

masa sebelum ke Poring.. aku nang mala la bercontact dengan owner Ernah Lodge tok.. Mr. Johnny... pasal jeraya ke Poring tok.. nya madah ada signage ke sia... alhamdulillah.. menar katanya ko, senang jak nak ke sia...

kmk duak sampey sia dalam kol 2 lebeh asanya,.. don't worry eh ... line semua ok. sapa2 drive... park jak kat depan ernah lodge tok. alhamdulillah.. selamat lah... kamek duak ambik bilit yang ada ruang tamu sekali... and ada hot shower sebab sejuk bah kawasan tok.. and RM100 per month. paling kamek duak puas ati adalah... semua lengkap lag.. nya berik nang bilit baru bah...

cam ya la rupa bilitnya... luar ya ruang tamu. astro yng disediakan astro beyond.. tapi sik ada channel 393. sedeh indah kejap. hahaha... rehat kejap sementara maseh panas.. makan semua mknan yg dibeli.... sambil tgk tv... then baru kamek duak menyiapkan diri nak pg ke Poring Hot Spring.

Lupak madah.. Taman Poring ya memang dihadapan Lodge tok ajak, No worries. Jalan Kaki Sahaja! masuk sia ada fees nya.. adults RM3. ya ajak yg aku ingat.

oklah.. kelak aku ceta hal poring agik. aku nak kemas lok.. nak kuar beli barang.. :)

salam....





3 comments:

Noni Safuani said...

Kmk lah lom penah g KK...salam ramadhan fren ^_^

Kembhoja said...

salam noni

g lah nie... have fun... hilang stress seketika..
hey ... proud of u pasal credit card ya... u make me want to do the same action also, :)

salam ramadhan.

HangKebon said...

As salam Kembhoja...tq for dropping by n following my blog..:)