Tuesday, November 29, 2011

:: Mr. Tigger ::



assalammualaikum semua... Selamat Tahun Baru....

bah... apa polah ktk owang semua cuti 3 hari tek? yahhh... panjang cuti asa ku.. and rehat serehat2nya. alhamdulillah.. aku cuti nang sik keseney2 sebab aku pun tugasan adalah.. menjaga anak n mengemas rumah.

kuar pun kamek duak beranak pg ke tempat biasa kamek duak la d The Green Heights Mall... sia ajak lah pg kamek duak. Aku akan pg pos surat n postcard ku untuk penpal ku.. suci nang akan bermain di atas sia.. dah 2 minggu tok ada2 jak activity di sia.. jadi rami... tetap terkawal.. :) 

2 minggu lepas ada cat show.. apa lagik suci... minggu lepas ada bonsai show.. ya aku yang tergamam sampey suci moha nunggu mama nya leka... bukan apa.. aku hargai bah kekreatifan sidak molah bonsai ya.. mauk byk kesabaran bah... nang kacak lah.. muji aku bah... mesti mahal kan...

so.. berbalik padah topik kita.. mesti aku ada melelat kan... mr. tigger... huh.. sapa org ya? yah.. sik apat aku madah.. yg aku nak madah.. nang mr,tigger aku tok memang banyak perlu banyak bersabar... aku tok nang dah masak glak dengan pe'el nya..

i miss my old mr tigger...

banyak yang aku kenak pertimbangkan jika aku dapat offer lain sebab aku mkir nya la.. reya aku mereject offer sebab nya... apa tek... tapi kinek tok.. i don't think so la aku nak mkir nya lagik since nya pun sik lalek dah dengan aku.. yah.. ayat.. macam aku bergerek jak dengan mr.tigger ya.. utk pengetahuan semua.. sik aaaa.. ya bukan gerek aku... yah...


aku rindu dengan Mr.Tigger yang lamak....



oklah. aku nak madah ya ajak.


khamsamida

Tuesday, November 22, 2011

:: CemPaKa ::



assalammualaikum ...

salam hari selasa.. kenak topik aku ari tok nama nya klasik eh.... Bunga Cempaka...

sepanjang hidup aku... aku sik pernah nangga bunga tok. masa aku school dolok, ada lah rumah sukan.. ada la nama cempaka tapi aku sendiri sik pernah nangga... nak dijadikan cerita.. masa aku pindah ke rumah aku lah.. arwah pernah madah cam tok... kita tanam jak bunga2 yang harum di keliling umah k. kelak mintak tolong bapak nanam kan... sebab bapak aku ada banyak koleksi bunga2 yang aku sendiri sik tauk tapi nang bau nya harum lah... 

so..... di depan umah aku masa tok ada pokok bunga kemuning, kenanga, melur and cempaka.... duhal bunga cempaka tok macam pokok oooo... yang mengeluarkan bunga.. appu... lambat ceta aku tok eh... nya macam pokok bunga kenanga juak eh... cuma pokok kemboja jak aku belum tanam.. mak aku sik suka aku nanam pokok bunga kemboja dalam kawasan rumah aku... yala aku jeles nangga ada segek rumah depan rumah aku... kira rumah kampung, di depan rumah nya ada pokok bunga kemboja.. ari2 aku nangga bah.. dah nama bunga kesukaan kan...

jadi, berbalik pada kesah bunga cempaka... masa aku anta suci ke rumah mak bapak aku... as usual lah bapak aku pun activiti setiap pagi since pencen... berkebun n ngatur bunga2 di halaman rumah... nasib bait suci dah ku mandi kan... so... bila suci dah nangga pak neknya.. lalu la aku tok sik la dduli nya.. siap madah.. bye mie.. love biu.. 

masa aku nereverse keta ku.. tiba2 bapak ku nunggah.. 

bapak : Nah... engkah ko dalam keta...
aku    : apa tok... pelik jak rupa tp wangi...
bapak : yah... berapa dah umur ko sik tauk ya bunga apa....

Aku blur la sebab tiba2 umur disebut....

aku    : memang la umur dah nak masuk *tut*.. tp still.. bunga apa tok?
bapak : yala bunga cempaka nama nya....
aku    : ooo.... ney la tauk.. kitak pun baruk madah.. :P
bapak : huh! suci.. jangan jadi kedak mak ko tok.. lamak2 tok besar ada pokok tok depan rumah, sik nya tauk ya bunga cempaka...  

sambil nangga suci yang masa ya tengah senyum....

aku    : dengar ya suci... kelak mama ngajar kitak dari awal k.. sik la umur dah kedak umur   mama baru tauk apa bunga cempaka sebab pak nek baruk madah.. :P

yah... servis baik punya aku berik dengan bapak aku....
lalu kenak jeling bapak aku awal pagi eh... :P

suka bah nak bergurau senda dengan bapak awal pagi. aku tauk nama bunga cempaka tapi sik pernah nangga live bah... appu... dolok jika kakar hal bunga.. aku cuma tauk rose sahaja.. yerdehh... muntah lok.. hahahaha... 

bapak aku ada nanam sepokok bunga cempaka tapi agik maseh angkat dara bah.. belum ngeluar bunga.. jadi.. aku belum la tauk... so.. aku embak la ke opis ku tek sebab aku sik mauk tinggalkan dalam kereta kerana kereta aku dah berbau bunga jasmine... 

padah la dengan staff aku.. kitak orang pernah nangga sik bunga cempaka... serentak 3 orang staff aku dengan sorang trainee aku madah.. pernah!

huh!

lalu tergamam la aku sebab aku jak yang baruk tauk... mencik ahhhh....
 
ya ajak lah aku nak madah... :) kesah bunga cempaka....

i miss my little suci yang mcm gambar di atas ini... kinek tok ney ada lagik muka macam ya... 

okla... aku nak nyambung polah kerja lok, baru tenang asa ati.. 

Tuesday, November 15, 2011

:: Aku DaH PanDeY PoLaH WanTaN ::

Salam Pagi...

Patutnya emarek aku patut update pasal aktiviti aku ari sabtu lepas. 
Semua nya bermula pada hari bila tah aku buka blog kak Cath. ala... http://www.cath-j.com/
Kak cath ada tunjuk cara2 utk buat wantan... wah....
aku teruja la...

sebabnya... aku tauk ada sepack daging kisar dalam peti ais aku yg aku sik tauk nak buat apa.
sebab aku dah jemu or lejuk polah spagetti.... sebab bila aku buat spagetti.. aku teringat juak dengan arwah bah.. so.. better aku tukar resipiku...

aku suka blog kak cath tok. sebab nya suka masak yang simple and paling penting dapat dimakan oleh nya n anak nya sekali.. which is... me also the same. sekali masak for me and my daughter... wiw...

jadi.. aku dengan semangatnya pagi sabtu ya... buat wantan sambil ya aku masak bubur daging utk anak aku... hrmm.. sebab that is for our late breakfast n early lunch for us. :D and my kacang panjang yg ditanam sudah membuahkan hasil... so, aku masak la sayur kacang goreng with kicap. and suci really like it...
 Hasil Tuaian
~ Bubur Daging ~
~ Kacang Masak Kicap ~

ya nama nya.. masak utk orang yg kepala simple.. huhuhuuh...

ok. berbalik pd ceta wantan itu...  very the easy lah... kulit wantan ya aku beli di cold storage. ada jual eh... baru la ku tahu. bah... i will explain step by step (tiba2 teringat lagu NKOTB), pergh!

 1.  memandangkan ini wantan akan dimakan oleh aku n adik bongsu ku, aku engkah byk kit leyak (Halia) and seulas bwg puteh...

 2.  aku kan suka bercucuk tanam dah, jadi aku ada la tanam ini daun sup. gambar dibawah itu adalah tempat aku tanam daun sup ya la.. :) ambik sikit... uikhs... seronoknya... chopkan halus2 kay...

 3.  sebelum menggaul, letakkan juga garam ikut suka rasa anda lah aaa... and then bykkan lada sulah. sebab aku tok suka bah ada lada... dalam masa yang sama, sesudu minyak, aku pakey mintak olive oil... n tepung jagung juak.. and aik sedikit. then gaulkan ramuan tersebut.... :D
4. nya akan jadi mcm tok... :D
 5. aku coba la cara kak cath melipat wantan nya... tapi mula2 saja.. after that... semua nya flat sebab suci dah mula nak 'menolong'. so.. ambik cepat n mudah...
 6.  finally my wantan sebelum direbus...
 7.  aku follow la cara kak cath... aku rebus sampai semuanya dah timbul. :) puas hati lah...
8. yah... aku sampey sanggup beli maggie sos bwg putih eh utk mencoba resipi tok.. and ternyata... nyemsssssss...... 

adik aku sampey suruh aku polah lagik next week. erk... jika aku rajin aaaaaa.....

itu sahaja... utk kak cath... thank you sebab memberi ilham utk saya memasak... teruskan usaha anda... :)

jika ktk org mauk detail lagik.. gi lah ke blog nya...

finally... my suci photo... adios...


Monday, November 14, 2011

:: PaPa ::

assalammualaikum

apa polah ktk org ujung minggu ya tek? aku asa aku kepak bah cuti 2 hari ya tek sebab aku asa aku byk kuar... 
aku lepas ceta dengan kawan aku tek, apa kejadian yang berlaku dengan aku n anak aku,,,and aku asa aku nak share dengan kwn2 aku yg lain juak.

kan aku pernah madah aku ada seorang kawan yang dah lamak aku kenal. dari zaman aku sekolah, u pun sama... and pernah kerja sama.. tpi kinek tok dah sik la... but kamek duak nang kawan... dari nya pun ups and downs nya.. aku ada dengan nya... dengar semua ceritanya... happy nya... sedih nya..  bila nya perlu nasihat.. aku akan berik yg semampu yang aku dapat... and same goes to me...

nya faham aku... cara aku..

so, yesterday, nya ajak aku dengan suci kuar minum petang lepas nya balit dari site...
bila aku fikir2kan..why not... embak suci jalan2 kan...

kamek duak suci pg la ke tempat yang telah dijanjikan... aku sms nya madah aku mauk ke washroom lom dengan suci..apa lagik suci nak mun pg mall yang besar n sunyik... nang happy lah.. semua org melimpas disenyum nya.. ditegur nya.. adeh ah.. mama nya gik sik seramah nya...

masa kamek duak kuar dari washroom.. ada kakak cleaner ya negur aku pasal suci.. "bapak nya cina kah? cute ooo"... aku hanya.. mendiamkan diri dan senyum sahaja... aku malas nak nyambung... 

than... kwn aku dtg la mengejut utk surprise kan kamek duak.. yah.. suci nang happy lah...
masa kamek tiga jalan2, tiba2 nya tarit tangan kawan aku ya... and i can see apa perkataan yang kuar dari mulutnya... 

she looked into my friend eyes and say... "papa?.... papa...."

aku tergamam.... aku terdiam.. aku terus toleh belakang... and jalan lurus sebab aku coba control dari nangis.. sabar... cool.. sedar2 aku nangga kawan aku embak nya masuk kedey coba utk alihkan perhatian aku.. aku tauk kawan ku nampak yg aku nangga apa disebut suci bah...

aku tanya lah nya... apa dipadah suci tek dengan kitak... sik ada apa bah...

aku diam jak... terima kaseh kitak.. sebab u don't mentioned it masa kamek nanyak... coz if u madah juak... time2 ya juak aku akan ngeluar air mata yang aku tahan ya... 

aku cuma madah.. aku nangga... 

sekilas jak nya jawap aku... papa smurf nak? :) 

jawapan simple yang dapat terus suruh aku senyum....

tq kitak..... we spend time and duduk minum petang bersama2. suddenly i miss him...
hrmmmmmmmmm....
ehem.... aku kenak strong kan...

aduh anak mama.. apa lah yg ktk tauk..... sabar kembhojha.. sabar.....

aku sayang semua orang di sekeliling aku... 

and pada yang membaca.. aku sayang ktk orang....

apa yang aku padah tok cuma utk share jak... and madah apa yang aku rasa...

Wednesday, November 9, 2011

:: HuJaN ::


salam


apa kabar kitak orang tek?
nang lawa benar dah aku tok dengan blog ku eh..sian ada juak tapi nak molah camney...
twitter punya pasal lah ya...


masa tok ujan kan main agik selalu dtg oo.. dah musim hujan kah..
binggung la aku tok...
hrmmm


apa dibinggung aku? aku takut banjir bah...
tapi ada best juak mun musim ujan tok.. makin sehat2 la sayur2an ditanam aku...
gambar di atas ya gambar sayur ditanam ku n dipolah ku sup sayur 2 minggu lepas.
alhamdulillah.. suci suka makan sayur.. :D


okla...


aku nak balit lok... kelak sambung lagik...