Tuesday, November 15, 2011

:: Aku DaH PanDeY PoLaH WanTaN ::

Salam Pagi...

Patutnya emarek aku patut update pasal aktiviti aku ari sabtu lepas. 
Semua nya bermula pada hari bila tah aku buka blog kak Cath. ala... http://www.cath-j.com/
Kak cath ada tunjuk cara2 utk buat wantan... wah....
aku teruja la...

sebabnya... aku tauk ada sepack daging kisar dalam peti ais aku yg aku sik tauk nak buat apa.
sebab aku dah jemu or lejuk polah spagetti.... sebab bila aku buat spagetti.. aku teringat juak dengan arwah bah.. so.. better aku tukar resipiku...

aku suka blog kak cath tok. sebab nya suka masak yang simple and paling penting dapat dimakan oleh nya n anak nya sekali.. which is... me also the same. sekali masak for me and my daughter... wiw...

jadi.. aku dengan semangatnya pagi sabtu ya... buat wantan sambil ya aku masak bubur daging utk anak aku... hrmm.. sebab that is for our late breakfast n early lunch for us. :D and my kacang panjang yg ditanam sudah membuahkan hasil... so, aku masak la sayur kacang goreng with kicap. and suci really like it...
 Hasil Tuaian
~ Bubur Daging ~
~ Kacang Masak Kicap ~

ya nama nya.. masak utk orang yg kepala simple.. huhuhuuh...

ok. berbalik pd ceta wantan itu...  very the easy lah... kulit wantan ya aku beli di cold storage. ada jual eh... baru la ku tahu. bah... i will explain step by step (tiba2 teringat lagu NKOTB), pergh!

 1.  memandangkan ini wantan akan dimakan oleh aku n adik bongsu ku, aku engkah byk kit leyak (Halia) and seulas bwg puteh...

 2.  aku kan suka bercucuk tanam dah, jadi aku ada la tanam ini daun sup. gambar dibawah itu adalah tempat aku tanam daun sup ya la.. :) ambik sikit... uikhs... seronoknya... chopkan halus2 kay...

 3.  sebelum menggaul, letakkan juga garam ikut suka rasa anda lah aaa... and then bykkan lada sulah. sebab aku tok suka bah ada lada... dalam masa yang sama, sesudu minyak, aku pakey mintak olive oil... n tepung jagung juak.. and aik sedikit. then gaulkan ramuan tersebut.... :D
4. nya akan jadi mcm tok... :D
 5. aku coba la cara kak cath melipat wantan nya... tapi mula2 saja.. after that... semua nya flat sebab suci dah mula nak 'menolong'. so.. ambik cepat n mudah...
 6.  finally my wantan sebelum direbus...
 7.  aku follow la cara kak cath... aku rebus sampai semuanya dah timbul. :) puas hati lah...
8. yah... aku sampey sanggup beli maggie sos bwg putih eh utk mencoba resipi tok.. and ternyata... nyemsssssss...... 

adik aku sampey suruh aku polah lagik next week. erk... jika aku rajin aaaaaa.....

itu sahaja... utk kak cath... thank you sebab memberi ilham utk saya memasak... teruskan usaha anda... :)

jika ktk org mauk detail lagik.. gi lah ke blog nya...

finally... my suci photo... adios...


4 comments:

mMoOnN aAlLeEaA said...

nyamannya...tapi kamek sik pernah molah wantan tok...

miss Fida said...

yah,,nyemmm jak ewh..mun d goreng nyemm juak ya kak..:))

RaMa-RaMa Fareeza said...

adoh nyaman jak rupa

Cho Cho said...

waa..bestt..kmk ingin mok polah tok..btw..best eyhh tanaman jadi~kmk dh try bekebun tapi semua xjadi..huhu :(