Wednesday, November 28, 2012

:: The GreaT DoctoR @ FaitH ::



assalammualaikum

ok. lamak sik ada kesah and cerita and than pagi2 tok tiba2 cakap pasal ceta korea,...
adeh ah.. apa kabar ktk org tek? aku tok mcm ya juak. Nak madah sehat, terkhol2 batuk... nak madah sik sehat, aku turun kerja...  cik suchee aku sama juak masa tok.. flu n batuk.. semua nya kerana durian n rambutan. yah.. salahkan buah2an... sak salah sendiri yang makan nak...

berbalik pada cerita pasal ceta korea tok. malam tadik last episode nya... yah.. ngerepak aku ya.. sik puas hati dengan endingnya, Napa polah ceta mcm ya.. auk la.. nya duak bertemu balit nak tp sik kan la ceta nya ending sorang senyum sorang... hishhhh....

tok ending nya...

aduh,, nangga senyuman Lee Min Ho ya.... nak manas pun sik jadi, cik suchee yang sentiasa dengan aku nangga ceta tok diam ajak.. apa la anak aku nok umur 3 tahun lebeh ya tauk nak tapi nya terpaksa la dengar mama nya ngerepak.

Ottokey?! dolok aku nang tauk every Monday & Tuesday, aku akan nangga nya pkol 9 sampey 10 malam. Kinek tok? yah... ada lagik kesah aku macam tok kan... apa la nak jadi ooo.... aduh.. dolok sik ku nangga gilak mamat tok tapi cerita tok nang la.. nang la best! atau aku sorang jak yang sook kedirik ooo...

heroin nya... aku mula2 dolok sik perasan sapa tapi masa tgh2 cerita ya aku baruk teringat yang muka nya adalah sama macam pelakon dalam ceta peberet aku. The Myth.. ala ... lakonan sik Jackie Chan ya... aigo...heroin nya yang sama la...


sik ada lagik la aku nangga Lee Min Ho...

bohsan la ari senin n selasa ku kelak.. sbb aku sik akan nangga muka lelaki handsome tok...
bah... aku stop sitok lok. aku tek nak ngerepak ajak.
aku nak prepare barang pakey aku meeting tok..
sik lamak gik ya..

Daaa...

Wednesday, October 17, 2012

:: MaWaR & MeLuR ::



salam semua

yah! aku ada masa tambahan... aku nak madah... dalam minggu tok.. aku dah terimak 2 kuntum bunga bah. :D ari senin ya tek bunga mawar merah.... terkejut aku balit dari lunch nangga dah atas meja aku,,, yah... bunga hidup bah.. 

tangga jak ada meja aku nak... reaksi aku..

senyum and say... "alhamdulillah'.....  sehari2 la aku senyum

sekali ari tok tek... sekali lagik... aku terimak bunga.. kali tok bunga melur besar.. aduh eh.. ya la bunga fav aku selain dari bunga kemboja.

sekali lagi aku madah... "alhamdulillah......" and sekali lagi aku senyum2 dari tadik.. lalu bau wangi cube aku sehari tok...

Jangan tanya aku sapa kay.. sebab aku sik tauk sapa...

okla.. aku nak berik koleksi bunga melur lok...










Tuesday, October 16, 2012

:: Mimpi Yang Tak Sudah ::


Oktober 16, 2012

Salam pagi selasa semua...

baruk ada kesempatan mauk berupdate. apa aku nak cerita kah? sik ada apa yang special nya just nak madah, sik lamak lagik nak raya haji. Apa plan ktk orang semua? kamek duak beranak duduk rumah jak la.. tp asa nya raya tok aku kenak kerja ... hrmmm... jangan tanya kenak... sbb aku asa berbaloi juak kerja sebab aku sik akan sedeh di pagi raya, :(

kesian la dengan cik suchee sebab nya kenak jaga oleh usu nya.. tp nya ya... makin la suka bila dengan usu nya sebab gerenti akan diembak jalan... hrmm... anak aku lebih byk berjalan dengan adik bongsu ku dari aku kay.....

ari ahad lepas, aku dengan cik suchee pergi la breakfast di MJC, sik jauh dari rumah jak jalan kamek duak beranak, Sik sabar asa aku nak suruh e-mart di batu kawa ya cepat siap. Makin banyak pilihan tempat nak dijalan kamek duak. Aku perasan nak... dalam setahun dua tok, byk dah pilihan tempat jalan kamek duak beranak bah yg dekat dengan rumah. dolok nak... balit2 pg Green Heights Mall.. kinek tok.. g Boulevard, Kuching City Mall, Kuching Central, MJC... yah.. semua dekat dengan rumah... apuu....

alamatnya... aku nang sik ada lagik la ngabas Nazimudin, Fah, Satex semua di pasar nun .. nak berbeli kain n brg2 jait dah senang dah kinek tok..Kuching Central dah ada Satex oooooo.... suka akak.. hehehehe,,,
senang eh orang bertunggu bas kinek tok... sik la boring nunggu..dapat jalan2 cuci mata... buang duit juak la kan.. sebab banyak dugaan yang tah apa2 ya....

auk... kesah ari ahad tek.. ya ku madah.. part melalut aku nang terer... kamek duak beranak TERmasuk ke dalam segek kedey bundle... ok.. yes.. aku jenis suka nangga barang2 bundle.mula2 tek niat mauk nangga jak... Nangga sahaja... yerrrrdeeehhh,,,, muka ku diat. Nang sik dapat dipercayai langsung...

masuk2 jak nangga baju nembiak... aku nangga baju t-shirt ada muka encik Po'oh.. aduh.. aku dah TERtarik the boom dah kat sia, Pasya cik suchee nangga.. "maaaaaa..... poooohhh maaaaa"..

Huhuhuhu...lalu diambik nya... tangga kualiti kain n material nya.... not bad. Rega nya.. huhuhu... RM4. pikir punya pkir... ambik jak la sbb pakey nya main2 bah. baju tido pun cantik. :) Contoh baju ya mcm nok didibah tok. cuma kaler jak apple green. ney ndak minah ya suka mcm apa...


ya kisah cik suchee... kisah aku? kisah hati la.. hehehehe... aku nangga2 jak mula2 nya tp sekali lagi... TERbeli segek baju tok.. cantik..

sampey rumah dah tgh hari.. and kmk duak terus cuci kereta, apa lagik la anak daraku ya.. nang suka la apa2 jak activiti berkaitan dengan aik... hish....

pasya... tido tgh hari la paling sodap... kenak lagik ujan... pergh!

ya ajak aku nak madah.. apa kaitan dengan tajuk nya nak ooo... sik ada kaitan... aku tok nak mencarut jak.. :)

bah.. aku mauk nyambung kerja lok. sekian...

kelak2 aku update lagik kay.

sekian.

Thursday, October 11, 2012

:: HuJaN ::


Hujan

aku nak balit on time... pkol 5:30 petang tapi bila aku dengar bunyi ujan lebat di luar nun.. aku gik mkir balit... mesti jam kan kan...

udah ya mesti byk orang mauk balit juak...

kawan aku sama kerja dengan aku tok ajak lepak minum di setarbuck..
aku madah ok sebab aku memang mauk rehat...

rehat maksud aku adalah... jiwa n minda

tapi sik lamak la.. yang pasti aku kenak balit sebelum pkol 8:30 malam sebab Choi Min Ho aku nunggu... ehehehehe...

datang balit dah sulak cerita korea aku tok... reya aku lamak juak la sik follow apa2 cerita gilak sebab hero nya sik ada menarik perhatian aku....

tapi semenjak Lee Min Ho & Choi Min Ho polah appoinment dengan aku pkol 9:10 malam... dari ari senin sampey khamis.. aku sik dapat lari.. sik dapat eskep... hati aku gelorat mauk tauk.. sak dapat beli DVD kan.. tapi bagi aku sik seclear aku nangga sidak kat cenel 393. Adeh ah.. kerja astro ker.. hahahaha....

aku bahagia masa tok sbb boss aku cuti.. start tgh ari tek...

BAHAGIA kerrr??? sak banyak kerja nunggu... aku target aku kenak siapkan nok susah2 ya semua esok and pas ya aku akan polah daily task seawal pagi aku dapat ..... and then petang aku dapat rilek and update blog aku yang dah bersawang... ney cucu, ney nenek.. ney anak.. ney datuk.. semua ada la.. hehehehe...

aku tok mun ngerepak nang no. 1...

kenak kurangkan,.. mesti kurangkan.... :D insyallah...

bah2;.. aku nak kemas barang2 aku lok.

bye




Tuesday, October 9, 2012

:: Bulan Sepuluh = October ::




October 9, 2012 @ Selasa

assalammualaikum.. ya rabbi.. lamak asa nya aku sik berupdate dengan blog ku tok eh. Sedar sik sedar.. pejam celik... pejam celik... yah.. dah bulan 10 dah bah...
makna nya dah 6 bulan dah aku di tempat baru... camney asa tek?

nak ku madah jaik.. pilihan kedirik.. nak ku madah bagus... pun pilihan aku kedirik juak..
pahit kah.. manis kah... tawar kah... TELAN jak sia. :) pikir camtok jak.. kerja ney sik stress tp at least sitok nampak la hasil nya...

apa kabar aku dengan cik suchee?

macam ya juak. macam2 benda terjadi sepanjang 2 bulan tok... macam2 la.. sampey dah sik tauk nak madah apa...

malam reya duduk berloyar dengan cik amni.. tiba2 asa rindu nak berblog... tiba2 juak pandey bercarik dengan bloggers lain... kenak dah suram asa ooo... even tweet pun sama juak... ney tuju kitak orang bah?  gago la ooo... macam aku juak.. yah... nyaman madah orang to dirik sendirik sama juak,, hehehehe...

ney tuju ktk orang neyyyy???

bah2... fahamilah... masing2 sibuk...

masa tok Korea tengah musim Autumn.. adeh ah... ya ku madah... sampey sia aku alert... reya aku asa macam mauk carik kerja jak di sinun tp bila difikirkan semula... sik boh jak.. kenjonjet nak. hehehehe...


cantek kan. Ya ku madah tek... cantik kan... ottokey... aku memang akan ke sia satu hari kelak.. masa tok kumpul duit banyak2 lok... pasya embak cik suchee sekali. :D yah... niat ya mesti betul nak.. mun bapak ku dengar.. memang nya akan madah cam tok.. dari ko pegi sia.. bagus ko pg polah UMRAH... yah! terkesima sik.. huhuhu

apa dah pandey cik suchee?

aduh... maseh dengan baby talks nya... ada juak yg difaham.. pandey polah keputusan sendiri dah.. especially apa mauk dimakan n dipakey... tua ija... dah sebagai nya lah.
mah wa ku bah mun nya datang uncontrolable manjak... sik apa la nak.. dah nama nya sorang tapi sik juak aku mauk nya spoiled kan...

apa plan ktk orang ujung minggu tok? aku mauk ngandor.. aku mauk ngabas kubur... aku mauk ngemas bilit atas... ya ajak... hehehehe...

bah2.. udah gik.. balit gik...

sekian....



Thursday, September 13, 2012

:: 3 TaHuN SuDaH ::




September 13

assalammualaikum

Hari tok anak mama 3 tahun...
makin hari makin ceredit... suara nya ajak bah didengar...
dah pandey make ur own decisions...
dah reti nak berjawap.. hrmmm...

apa nak ku padah gik...
aku pandey sedeh indah nangga anak aku dah 3 tahun bah...

Happy Birthday sayang.. May Allah Bless you and sehat selalu, belajar sungguh2... kurangkan ngek2 ktk... jangan nak congek bila mama anta ktk school next year... always smile as usual... arghhh,,, udah la,, aku nangis indah tok..

bah....



Thursday, August 16, 2012

:: Khamis - 27 RamaDhan ::

Khamis, Ogos 16, 2012

Assalammualaikum

masa tok lunch hour. Aku malas nak keluar sebab emarek dah ambik half day leave untuk urus semua hal2 yang berkaitan dengan kerajaan dan sewaktu dengan nya.. ehehehehe...

yah! ada kitak orang nemu orang yang sik ambik cuti raya tapi ambik sebelum raya.. ya pun half day jak sebab mauk settle banyak barang... adeh eh... aku la ya... aku sendiri asa pelik.. what ever la...

Marek aku ambik cuti half day sebab aku mauk pergi bayar Zakat Fitrah untuk kamek duak cik suchee..


seorang RM6.50 nak. Jadi dah kamek duak beranak.. jadi RM13.00 la. Hrmm... tiba2 jak rindu dengan arwah.

Selalunya time nak raya tok, orang yang paling beezee the bee adalah nya bah.. kali tok.. aku rilek2 jak la..

kan aku madah tahun tok tahun kedua kamek duak sik beraya ... raya ya raya la.. tp nak sambut ya.. sik la asa nya..

tapi... on the way aku balit, aku singgah kedey beli manok & daging skit. pakey makan kamek duak beranak. Bukan apa, takut sidak mak bapak aku pandey datang mombok mauk makan kat rumah aku... at least ada la bhn mentah dalam peti ais nak...

petang marek aku masak sup tauhu n sayur taugey pakey kamek duak.. nyem juak.. bila ku pk2 nak.. yah! seminggu aku tok sik makan nasi... boleh tahan.... hyahahaha...

berat ada turun sik? aku pun sik tauk.. belum ku timbang.. esok lusa la aku nimbang dirik ku...

aku nak ceta, kinek tok.. anak dara aku ya... nok the one and only ya.. nang boleh tahan dah melaram nya..ngesep nya... tua ija bah.. tauk reti mauk bergelang n berantey... salah aku juak la.. barang aku nok lamak2 reya, aku berik dengan nya.. apa tek aku lekak berbungka dalam store.. segala clip2 rambut... gelang nok warna warni..

sekali kamek duak pg berjalan ari sabtu lepas... nya mengepow aku benda alah tok..



STRESS sik?! adeh ah... gitok asa mera anak ompuan... nang SMK eh.. Sik Mauk Kalah...

masa tok aku ngalah jak dalam semua hal.. sebab aku malas nak nait darah ku... bagus aku ngalah... tapi ya la tek nak.. ngalah tidak semestinya kalah nak... ada juak time aku SMK juak... hehehehe

aikh.. lamak dah asa aku tok sik berloyar dalam tok kan...

okla.. aku mauk dengar lagu Untuk Dia lok.. suka aku dengar lagu ya...

kelak aku sambung lagik la... jika ada kesempatan aaa...

selamat hari raya aidilfitri semua... Ikhlas dari Cik Puan KemBhoJha  & Cik SucHee




Tuesday, August 14, 2012

:: Raya DaTanG Lagi ::




assalammualaikum

adeh ah... 4 hari gik nak raya kan..
pejam celik pejam celik...

ya baruk sik berasa..

mesti kitak orang semua gago kan dengan persiapan raya...
udah siap baju raya kitak orang kah? berapa pasang tek?
byk manit rah baju kali tok?
tudung or selendang yang matching semua dah ada kah?
kueh2 raya tek?
geney?
dah berbeli bahan2 di kedey hakhak ya kah? or main tunjuk ajak macam saya.. :D
sik malu nak madah tok... aku tahun tok main tunjuk jak...

okla...

dikesempatan yang  baik ini aku dengan anak aku yang sik tauk apa2 ya...
yg sik tauk mamanya ada blog indah.. aduh aaahhh..
mun nya dah besar tauk reti blog..
apandak kah repak nya...

ok2....

kamek duak nak mengucapkan

SelamaT Hari Raya Aidilfitri

Maaf zahir & Batin

kamek duak sik sambut raya tahun tok.

bah.. ya ajak kah

Cik Puan KemBhoJha & Cik Suchee

Wednesday, July 25, 2012

:: Apa UnTuK SaHuR ??? ::



assalammualaikum....

Yah... dah 5 ramadhan dah kita tok nong... apa polah ktk org tek? aku tok di opis. masa lunch hour tok aku gago la mengupdate mana perlu diupdate, yah.. sekali ku mauk... duak ari berturut2.. seney nak carik ya semangat ya,,

eh.. semangat ya dtg dari sorang hamba Allah tok tek.... apa tek nya minjam semangat nya untuk aku pakey masa presentation.. jadi.. ada lebeh,, pakey jak lah.. yah... suka bah polah ceta katon tgh ari buta tok...

ok. apa ceta ku ari tok? 

aku nak ceta pasal apa menu ktk org pakey sahur? dah berbuka aku nang di rumah mak ku.. sik la aku prepare,, aku tauk.. ambik aik masak n makan jak. Barang makan semua dah sedia. Aku cuma part kemas dapur rumah mak ku jak... lepas ya, pulang la kamek duak beranak.. berik chance dengan mak, bpk n adik ku pg teraweh dengan aman nya.. aku sik sabar tunggu suci tok besar skit eh... nanng ku embak nya ke suro, teraweh sekali bah....

bah.. melalut benar dah aku tok.. aku nak ceta kesah aku pun sahur... apa selalu menu ktk orang? Mun aku tok kah, mun aku sorang jak di rumah ku ya posa, sah n confirm la aku sik bangun... tp memandangkan ayahanda terchinta memang selalu bermalam di rumah aku sebab nya binggunng kamek duak ajak di rumah.. mauk kah sik mauk kah.. aku kenak bangun n prepare la... pakey sahur kamek duak..

nasih bait aku dpt bapak yang memang mauk jaga badan.. yah! aku pun mauk juak eh....  Kamek duak beranak sahur dengan OAT....

Yah... ya la menu kamek duak... OAT sahaja... cuma 2 malam tok tek aku terajin polah telur goreng utk dimakan dengan roti bantal. and malam tadik mak ku masak rendang manok, jadi bekal untuk dimakan dengan roti bantal juak... nyaman juak...

dah hari ke 5 tok, alhamdulillah.. perut ku ok. mun diamal terus sampey abis posa, geney ooo??? yah... hajat sudah ada ini...

aku ada target bah... abis posa tok aku kenak activse semua utk ber'jogging' untuk stay fit and mesti fit sebab aku mauk mendaki semua Gunung Santubong..

mun dengan keadaan kinek tok, memang aku sik fit la...

wish me luck kay... :D

okla.. dah buka dah lampu tok.. :)  kelak sambung lagik.. bye...

Tuesday, July 24, 2012

:: RaMaDhaN Datang Lagi ::



assalammualaikum

hari tok adalah 4th Ramadhan

wah! cepat nya masa berlalu... kelak nak.. pejam celik pejam celik eh... udah raya...
yah... masa ya semua orang gago...
aku?

hrmm
macam biasa la. Sik la sesedeh mcm tahun lepas... sedeh memang la sedeh tapi moved on la...
raya kat rumah mak jak. aku sik bukak rumah...
biar suci besar skit utk tauk erti apa itu raya... baruk la kali aku polah open house... (bila ndak kah ya nak..)

marek aku balit on time! cun pkol 5.30 aku kuar terus...
sekali jammed sana seney... adeh eh... kenak la kuching tok makin hevat bah jammed nya...
sekali sampey rumah cun2 dekat nak azan...
lalu menjus muka mak ku sebab sik ada orang tolong nya bermasak...
bah... mun opis ku sebelah rumah... mauk juak nak...
aikh.. bersadu indah... :D

aku gik carik masa untuk bila nak register cik suci aku ya ke tadika...
mauk carik or plan cuti so that dapat embak nya sekali..
masa tok mulut nya makin ceredit.. nang ceredit the amat...
asal kamek duak beranak di rumah jak..
ada la nya terkiak kaung...

" maaaaa... ney nya? apa polah? "

mula2 ok la utk dijwp nak.. lamak2 ya.. mun mala ditanya ya.. mauk juak datang moha bah...
adeh eh.. moha bulan ramadhan ooo...
sik bagus kan..
tapi
mauk juak nak kuar mun dah annoying...

bah.. aku tok nak kemas barang2 atas meja ku lok...
mauk balit

selamat berpuasa 


 

Friday, July 6, 2012

:: BuLaN JuLy Dah Tok! ::

assalammualaikum

semenjak duak menjak tok nak.. byk kerja eh...auk.. semua orang bekerja tapi serius.. kan aku dah masuk tempat kerja baru.. mcm2 jak di mauk boss aku...

aku nak share gambar2 tok.. jadi.. aku nak nanyak.. apa pandangan ktk orang nagga gambar2 ya... sila beri comments kay..











Thursday, June 7, 2012

:: BaTuK oH BaTuK ::




Khamis, June 7, 2012

Bah.... dah musim batuk tok kah? Batuk kol kol eh....
aku tok dah demam 2 kali... and now, ngidap penyakit Batuk...
hish! nang seksa bila batuk sik bait2 & berkahak...
adeh eh.. makin agik kerja dalam opis yang besar..
auk... duduk kat tempat duduk dan semua nya cubicle sendiri tapi mun sorang dah terkong kong...
serok-serok... semua dengar bah....
supan mode indah aku eh mun nak batuk...
control supan bah...
tp...
on the moment aku melangkah keluar dari plant.... yaaaaaaaaa aku ngeluar semua nya dalam kereta..
kadang-kadang belum masuk kereta dah aku ngeluar apa nok ditahan aku....

kinek tok, cik suchee pun berjangkit dari aku..
malam tadik nya muntah lendir... alhamdulillah...
senang ati sebab bagus nya muntah dari nya nahan bah...

kesian eh nangga anak demam...

cuti gawai aku dengan cik suchee demam utk kali kedua...
aku pun heran...
demam pertama kali aku berambeh rumah mak ku... yah.. heaven rasa ku..
sik perlu mkir nak bermasak or nak berkemas...
tauk semua dah ready... pasya mak ngalo aku..
madah cam tok gik.. "Kau ada rumah kedirik, pulang gik.. lelah aku mera kitak duak..."!
yah!
auk,,, mak ku nang macam ya... sik apat lamak2 aku nak manja.. kelak dudi-dudi boleh nak kelaie..
mun sekejap-sekejap.. boleh... pelik kan.. tapi itulah realiti nya..

hebat aku tok eh.. dapat update blog aku time tok...
aku stress...
kerja banyak... report banyak...

bah...
aku nak nyambung kerja lok... mun ada masa aku update lagik...
ada orang kah baca blog ku agik?

salam.....

cik KemBhoJha & cik SuCHee

Friday, May 25, 2012

:: KeSaH aKu ::

Assalammualaikum semua

Hari tok, May 25, 2012 bersamaan dengan 4 Rejab 1433H,

Apa kabar ktk orang semua? Lamak asa aku sik berblog kan. Tq kepada @Cici Nursyaza, kerana malam tadik nya meremindkan diri ini bahawa sudah lamak saya tidak update blog. bukan apa.. bila aku peratikan kawan2 bloggers yang lain, semua dah makin slow....

masing2 ada komitmen masing2 and aku kan dah tukar tempat kerja...

yah! kenak aku dapat onnline ari tok? sebenarnya aku ng onnline ari2 tapi kerana minggu tok boss aku cuti, n most of the things aku byk dah settle kecuali polah reports jak.

Jadi, saya ambik this opportunity utk update blog saya yang dah ada itsy bitsy spider tok. :) kinek tok lagu fav anak dara saya adalah itsy bitsi spider, went out the water spout,,, mun nya dengar lagu ya, laju la tangan nya nak molah spider ...

hrmmm... sik berasa eh masa berlalu dengan cepat.

paling aku sik sangka adalah, aku moved on....

moved on maksud aku.. aku bertukar kerja, yg selama tok aku tot yang aku akan pencen di sia... sesuautu yang aku sik sangka akan aku lakukan la dalam tahun tok...

camney tempat kerja baru?

totally different la dengan kerja lamak. Kali tok aku ada boss yang concern but firm, aku heran nangga kenak banyak orang sik suka dengan boss yang suka negur staff nya direct n know how to deligates works.
for me, she is doing her work,,,,

camney dengan life?

aku macam dolok juak. Hari2 aku adalah... Rumah - Office - Rumah (Isnin - Jumaat) & Rumah - Rumah Mak - Supermarket - Rumah (Sabtu & Ahad).. bagi adik aku... yah,.. bosan nya hidup kau...

aku pasrah.. ney la nak molah ooo... dah nama aku minat diam rumah bah.. mcm2 dpt aku polah..

teringat aku kata mak aku dolok, best diam rumah... byk kerja nunggu,,,

dolok sik la nangga benda2 ya semua.. bila dah diam kedirik.. benar kata mak bah,,, nang banyak kerja nunggu,

camney dengan anak?

bulan 9 tok, nya masuk 3 tahun. sik berasa eh anak dara ku ya dah besar, Mulut pun non stop talking. Makin nangga Barney... sik lepas mata. mun time barney berlagu... berlagu la nya... kamek duak beranak dah ada TV masing2, nya dalam bilit, aku di ruang tamu... Heavon aku nangga ceta korea, nya heaven nangga Cartoon nya...

ya ajak la yg aku nak update.

byk sebenarnya dah diceta cuma masa tok mauk dicarik,

bah....

bye





Thursday, May 3, 2012

:: New Place, New Environment, New Boss, New Friends, New Life ::


Assalammualaikum semua

Yah.. ari tok dah 3 May 2012.
lamak juak asa nya sik update blog.
Miyane' (sorry)...

nak madah.. aku dah tukar kerja...
totally different from my previous company...
lebih mencabar n lebih fresh...
bagi aku la..

jadi, aku nak madah... jika aku lambat or lamak sik update blog..
aku nang bz lah..
waima ada internet excess...
kerja aku nang melambak...

sebab nak belajar baru bah...
kelak aku sambung lagik la..

sekian


Tuesday, April 24, 2012

Thursday, April 12, 2012

:: Di Bawah Lindungan Ka'abah ::


Assalammualaikum 

 kan marek cuti. Jadi aku malam ta tido akher..
leka ku nangga ceta korea ku.. pas ya lalu melelat lah nangga ceta lain..
kamek duak beranak tido melempar di ruang tamu..
ya ku madah...
rumah ada 4 bilit, kamek duak tok nang suka la tido melempar @ mengarey..
kejap bilit dibah.. kejap kat ruang tamu.. kejap kat bilit atas...
iskh2...


bah.. aku nak storykan pasal ceta tok... Di Bawah Lindungan Ka'abah...

apa yang dapat aku simpulkan dari nangga ceta tok di cenel 952...
nang best...

sak pasya aku run2 nangis.. yah..nang emo la ooo

 tok sinopsis nya...

Hamid dan Zainab berasal dari dua keluarga dengan tingkat sosial yang berbeda. Hamid yang berasal dari keluarga miskin dan Zainab yang berasal dari keluarga kaya. Hamid mendapat dukungan dana sekolah dari ayah Zainab, ibu Hamid pun bekerja di rumah keluarga Zainab. Pertemuan demi pertemuan membuat keduanya, Hamid dan Zainab, kemudian saling jatuh cinta.
Mereka berbagi impian yang sama, iaitu tiap manusia bebas untuk mencintai dan dicintai, dan impian untuk menunaikan ibadah haji di Mekah.
Hamid melakukan segalanya demi Zainab. Demi mewujudkan cinta mereka. Demi mewujudkan impian itu. Melewati berbagai halangan yang ingin memisahkan mereka, mencoba membuka satu persatu belenggu yang meng atasnama kan adat masa itu.
Bahkan ketika keinginannya untuk meminang Zainab pupus sudah, keinginannya untuk mewujudkan impiannya dan Zainab pergi ke Ka’bah tetap ia perjuangkan.
Hamid berjuang pergi ke Mekah demi Zainab. Zainab berjuang mempertahankan cintanya disini demi Hamid.
Sebuah cerita yang berlatar belakang Sumatera Barat tahun 1920-an tentang cinta abadi, dimana ketika segala sesuatu kelihatannya tak mungkin, cinta dengan caranya sendiri, menjadikannya mungkin.

sedeh eh.. ya ajak ku nak madah...

 

Friday, April 6, 2012

:: LePaK @ Mak Pak's CriB ::

assalammualaikum semua...

ari tok ari jemat... awal tek dah aku dengan suci lepak kat rumah mak bapak ku..
lamak asa sik lepak sitok bah..... kedong cuti nak... aku pun dalam mode malas nak berkemas rumah..
jadi aku lepak umah mak bapak ku la..

sekali aku nait atas nangga bapak aku beli PC baru...
yah! wajib ditest eh...

maka nya.. aku terus la update blog ku.. mun ndak... duh nak... muka ku diat nak megang PC or Laptop or BB sekadar utk mengupdate....

bah.. napa dimakan ktk org tek..
mak ku nangga aku tok di rumah lalu excited ngajak makan linut tek.
yah... mak aku tok... membodek la ya...
sekali tek...
"kelak lekak makan kita g Kamdar kay..."
kan.....

since aku sik ada apa2 nak dipolah..
aku aukkan ajak la..

ya allah! kuatkan la iman aku pastok..
supaya aku sik bershopping ekot nya sekali...
harap sik ada kain2 yang aku kenankan...
actually ada segek .. lamak dah aku aim ,,, harap sik ada stok..
yah!

bah2.. aku nak mulih lok..

bye...

Thursday, April 5, 2012

:: Speechless ::


Tiada apa yang nak dikatakan kecuali

ESOK, LUSA & TULAT

cuti


Tuesday, April 3, 2012

:: Earth Hour ::

assalammualaikum 

apa kabar?
aku tok dah di saat2 akhir di opis ku tok.. erk... ada 22 hari gik aku di sitok..
yah! menghitung hari ya...

ok... ya bukan nak diceta aku..
yang aku nak storykan adalah..... ceta pasal Earth Hour bah...

aku masa tok suka nak educate suci tok benda2 yang sayang alam tok.... 
every saturday aku akan pateh nya embak beg sendiri if kmk duak pg beli brg...
jika org berik plastik juak, aku akan berik balit plastik ya and aku akan engkah brg dalam beg... so that suci tauk, if u bring ur own shopping bag, please use it lah...

botol2 aku akan recycle kan sebab kamek duak tok suka minum aik jus oren Minute Maid, kdang2 mun pg supermall, sik perlu aku ingat, akan ada budak kecik sebelah aku akan madah.. mie aaa... minum.... tauk la aku ya.. aik ya.. :D


jadi, semua botol2 ya aku akan kumpul and mana2 jenis botol akan dikumpulkan. Bila dah semak semacam jak. baruk kame duak beranak memenuhkan kereta ku ya untuk dihantar ke Recycle Centre. Nasib bait ada Recycle Centre sik jauh dari rumah aku. :) 

pembelajaran tok mesti bermula dari rumah kan... and juak didikan awal dari parents, 

Bagi aku, dari umur sidak kecik tok la kita kenak madah dengan sidak on how to recycle things... 

jadi kesah EARTH HOUR tek...

cun pkol 8.30 malam ya.. aku dah tutup lampu ... bergelaps lah... tp aku buka tv la sebab suci tok kelak bising bah....
bergelaps sambil tgk tv. Kira support la juak nak...

bila aku pg ke dapur, aku nangga perumahan aku gelap juak.. wah! aku terkedu sebab aku sik sangka semua jiran2 aku support bah Earth Hour tok. 

sebab aku sorang jak melayu dalam kawasan perumahan aku... jadi aku terkedu and bangga la juak... 

ya ajak aku nak madah...

kol 9.30 malam baru aku onn kan lampu di car porch, lampu balakang and lampu di tangga. Kat ruang tamu maintain gelaps cuma cahaya dari TV jak. Suci suka la pulak and senyap2 jap.. rupa2nya.. pok tertido... wah! i like!

hehehehe... bah... ya ajak la aku nak share kan.. 

aku nak kemas barang lok. eh salah.. aku nak polah handover list. mala jak update handover list. 

khamsamida....


Saturday, March 31, 2012

:: PeRaDuaN 11K ::


assalammualaikum


ari tok ari sabtu tapi aku di opis.
jangan tanya sebab kerana anak aku pun aku heret sekali..
kerana sik ada babysitter...


dalam aku molah kerja, sempat la juak aku nangga blog...
eh.. lalu nangga 10563


wah!


cepat nya... aku sik perasan lamak2 tok bah...
jadi...
aku nak madah....
jika 11K ...


ada Jeng Jeng Jeng!


hahahaha.. suka jak bah...


oklah...
suci dah moha nangga aku senyum sorang tok...


bye

Thursday, March 29, 2012

:: HiJRaH ::




assalammualaikum

aku dah hantar dah surat resign aku.
as expected la,
kenak serve full month notice.
alhamdulillah...
aku sabar...
&
boss baru aku pun ok juak...

doakan hari2 akhir aku di sitok berjalan dengan lancar

kelak sambung agik. 

Friday, March 16, 2012

:: PainFuLL ::

Assalammualaikum

masa tok lagu tok nang berkumandangan di PC aku. Dari pagi tadik, aku nang mala ngulang lagu tok.
kenak aku suka lagu tok?

1.  as usual la nak.. lagu korea bah... sik juak bah... aku tok suka dgr lagu macam tok. :) rilek2 jak dengar bah...
2.   actor nya aku suka.. Lee Dong Wook... yah.. sapa2 ekot twitter aku nang tauk la aku nang minat tahap gaban dengan mamat tok...

 3.  Lirik nya yang cantik. Translation nya... carik sendiri yer. :)


bah... dengar lah lagu yang jadi perhatian aku masa tok.

:) salam Jumaat semua....

Khamsamida

Thursday, March 15, 2012

:: DuGaaN ~ Amanah Kah Diri Anda? ::

Assalammualaikum


ok.


macam berat jak title aku ya kan... tapi ya hakikatnya...

bila dah dalam dunia kerja tok.. aku baru perasan bahawa nilai2 murni dalam diri semua orang termasuk aku... kadang2 makin berkurangan.
sedaya upaya aku akan memastikan diri aku adil .... &
amanah

tapi...

aku heran nangga ada sesetangah manusia tok...
sanggup mengenepikan maruah sendiri dan nilai2 murni ya utk kepentingan sidak sendiri...

kadang2 aku kecewa nangga olah manusia2 disekeliling aku.... 

hrmm....

okla.. malas aku nak cakap panjang...

sekian

terima kasih.

p:s : pssssttttttttttttttttttttt.............. aku lunch sama dengan jejaka kachak ari tok.. :D

Wednesday, March 14, 2012

:: New Boss ::



alhamdulilah...

kinek tok aku akan ada boss baru...

ok.. we wait n see jika nya sama juak macam nok lepas sik..

tapi yang aku sik suka, aku yang kenak train nya.. huh!
 
tadik nya datang ambik offer letter...
 
yah! semangat macam apa jak...
 
erk.. 
 
sik apa,,, 
 
apa2pun... aku sik akan jadi mangsa kenak tembak n mala jak aku kenak sedia perisai...
 
so now... hambikkkkkkkk
 
 

Tuesday, March 6, 2012

:: StarLight MoonLight ::


Assalammualaikum

aku ada 20 menet gik nak berblog sebelum aku nyerah dirik aku masuk dalam meeting room.
aku nak share lagu tok dengan ktk orang semua...
aku dengan suci suka lalu dengan lagu tok and tarian nya...
kamek duak beranak nang terkenjit-kenjit <-- ok.. mun aku ngerepak anak aku terkenjit2, tauk ku... ya dari aku. Hehehe

cute aikh....

ya ajak.

bah.. aku nak polah aik nescafe ku kedirik lok.....

sekian.

p.s : aku dengan suci dah sehat. Alhamdulillah...

selamat mendengar n melihat...

Monday, February 27, 2012

:: Bila Dua-Dua Kami DeMaM ::

assalammualaikum....

hari tok hari isnin & aku sik ada pilihan kecuali kenak juak aku turun kerja...
staff aku ambik el sorang tok...
maka nya... aku kenak mengalah la turun kerja...
sak sik sehat... :(

marek aku nang terperok di rumah..sik bermaya
nang demam teruk!
lamak aku sik demam macam ya....
sakit tekak, hidung tersumbat & palak ku pening...
badan eboh padah la.. lenguh semacam.. 
iskh...

sehari sebelum aku demam... suci yang demam...
tedah anak mama

di saat aku demam, nasib bait adik aku faham...
awal nya ambik suci n tolong aku jaga kan nya sementara aku dapat tido kejap...
bukan kejap... ternyata aku tido nang lamak juak marek...
bila aku buka mata... aku nangga gambar family kamek orang...
aduh.. aku rindu eh dengan nya...

dah!

jangan nak emo... aku tok nang...
mun sakit.. emo aku nang boleh tahan juak...

aku nak madah..
aku sik sehat..
ya ajak.. 

:(

 

Wednesday, February 22, 2012

:: Yes Captain! ~ Ji Jin Hee ::



<  Ji Jin Hee Oppa > 
Handsome kan... aku nangga kedak Yutaka mula2 aku nangga nya berlakon


12:36 p.m.

assalammualaikum

ok.... aku tauk... tok time lunch time.. aku sik kuar sebab aku dah kenyang...
aku merajuk juak dengan Jejaka Kachak aku.. erkk..apa kah kaitan nak... bah.. abaikan.. aku nak story mory lok pasal hero aku tok..

aku tok dah lamak dah demam korea tapi aku sik la kornik.. agik dpt tahan.. yah.. ayat cover line. hehehe...
sebenarnya aku follow ceta Jewel In The Palace... kerana ceta ya aku jadi addicted to Korean drama & aku nang dah suka dengan hero nya.... ada carisma eh. Waima nampak tua tapi nang handsome lah.. biarlah mak aku madah nya sepet tapi aku dah suka. ney nak molah nak.. dah dalam hati tek nang suka lelaki yg mata sepet. arwah pun sepet juak.. yah.. sekali lagi saya menyimpang jauh! hahahahaha....

  • Name: 지진희 / Ji Jin Hee (Ji Jin Hui)
  • Profession: Actor
  • Birthdate: 1971-Jun-24<--- waima nya tahun tok 41 tahun tp aku tetap suka nya! dah nama suka nak, kentut pun bau wangi kata mak ku>
  • Birthplace: South Korea
  • Height: 178cm
  • Weight: 71kg
  • Star sign: Cancer
  • Blood type: B
  • Family: Wife Lee Su Yon (since 2004)<-- waima dah kawen tp aku tetap suka! dah nama suka nak, sik perlula aku nak ngulang apa kata mak ku.. :)
 cute eh....

paling aku suka nya dalam ceta tok...

The Man Who Can't Get Married

 Cho Jae Hee (Ji Jin Hee) is a man in his 40s who is very stubborn and hasn't gotten married yet. His personality is so unbearable that women don't find him attractable nor a good candidate for marriage. However, Jae Hee, is perfect in everything that he does. His life will be surrounded by three different women. Jang Moon Jung is a doctor that he meets one day, Jung Yoo Jin is his neighbor whom he meets due to a disturbance, and Yoon Ki Ran is his colleague at work.

Sanggup aku nunggu ulangan ceta tok n tido akher tiap2 malam minggu kat channel 391. pas ya aku terjumpa nya lagik kt channel 393 dalam ceta..... 

Take Care of Us, Captain

 Han Da Jin is an inspired pilot who tragically loses both of her parents after graduating from a prestigious pilot school in the US. She looses her faith in flying, but finds a reason to fly again to make her father proud. Kim Yoon Sung was Han Da Jin's fathers student and became a pilot under his studies, but after he tragically causes Han Da Jin's mother to die on the flight from Korea to San Francisco he loses faith in flying as well. Kim Yoon Sung finds his desire to fly again and turns out to be a successful captain. Han Da Jin and Kim Yoon Sung start to work together as captain and co-pilot, but Han Da Jin's way to become a successful captain is not guaranteed as Kim Yoon Sung wants to teach her the basics from the start. Also on the way of Han Da Jin's success is Kang Dong Soo, a flight tower manager who first brings the not pretty side in Han Da Jin.

 aduh,, handsome nya dalam ceta tok.. 

nya ajak dapat ku madah.. lagu2 nya best juak.. aku suggest ktk orang dengar lah lagu It's Cold by Song Ji Eun.





bah.. ya ajak. :D Dengar lah lagu yg disuka aku masa tok..