Tuesday, April 24, 2012

Thursday, April 12, 2012

:: Di Bawah Lindungan Ka'abah ::


Assalammualaikum 

 kan marek cuti. Jadi aku malam ta tido akher..
leka ku nangga ceta korea ku.. pas ya lalu melelat lah nangga ceta lain..
kamek duak beranak tido melempar di ruang tamu..
ya ku madah...
rumah ada 4 bilit, kamek duak tok nang suka la tido melempar @ mengarey..
kejap bilit dibah.. kejap kat ruang tamu.. kejap kat bilit atas...
iskh2...


bah.. aku nak storykan pasal ceta tok... Di Bawah Lindungan Ka'abah...

apa yang dapat aku simpulkan dari nangga ceta tok di cenel 952...
nang best...

sak pasya aku run2 nangis.. yah..nang emo la ooo

 tok sinopsis nya...

Hamid dan Zainab berasal dari dua keluarga dengan tingkat sosial yang berbeda. Hamid yang berasal dari keluarga miskin dan Zainab yang berasal dari keluarga kaya. Hamid mendapat dukungan dana sekolah dari ayah Zainab, ibu Hamid pun bekerja di rumah keluarga Zainab. Pertemuan demi pertemuan membuat keduanya, Hamid dan Zainab, kemudian saling jatuh cinta.
Mereka berbagi impian yang sama, iaitu tiap manusia bebas untuk mencintai dan dicintai, dan impian untuk menunaikan ibadah haji di Mekah.
Hamid melakukan segalanya demi Zainab. Demi mewujudkan cinta mereka. Demi mewujudkan impian itu. Melewati berbagai halangan yang ingin memisahkan mereka, mencoba membuka satu persatu belenggu yang meng atasnama kan adat masa itu.
Bahkan ketika keinginannya untuk meminang Zainab pupus sudah, keinginannya untuk mewujudkan impiannya dan Zainab pergi ke Ka’bah tetap ia perjuangkan.
Hamid berjuang pergi ke Mekah demi Zainab. Zainab berjuang mempertahankan cintanya disini demi Hamid.
Sebuah cerita yang berlatar belakang Sumatera Barat tahun 1920-an tentang cinta abadi, dimana ketika segala sesuatu kelihatannya tak mungkin, cinta dengan caranya sendiri, menjadikannya mungkin.

sedeh eh.. ya ajak ku nak madah...

 

Friday, April 6, 2012

:: LePaK @ Mak Pak's CriB ::

assalammualaikum semua...

ari tok ari jemat... awal tek dah aku dengan suci lepak kat rumah mak bapak ku..
lamak asa sik lepak sitok bah..... kedong cuti nak... aku pun dalam mode malas nak berkemas rumah..
jadi aku lepak umah mak bapak ku la..

sekali aku nait atas nangga bapak aku beli PC baru...
yah! wajib ditest eh...

maka nya.. aku terus la update blog ku.. mun ndak... duh nak... muka ku diat nak megang PC or Laptop or BB sekadar utk mengupdate....

bah.. napa dimakan ktk org tek..
mak ku nangga aku tok di rumah lalu excited ngajak makan linut tek.
yah... mak aku tok... membodek la ya...
sekali tek...
"kelak lekak makan kita g Kamdar kay..."
kan.....

since aku sik ada apa2 nak dipolah..
aku aukkan ajak la..

ya allah! kuatkan la iman aku pastok..
supaya aku sik bershopping ekot nya sekali...
harap sik ada kain2 yang aku kenankan...
actually ada segek .. lamak dah aku aim ,,, harap sik ada stok..
yah!

bah2.. aku nak mulih lok..

bye...

Thursday, April 5, 2012

:: Speechless ::


Tiada apa yang nak dikatakan kecuali

ESOK, LUSA & TULAT

cuti


Tuesday, April 3, 2012

:: Earth Hour ::

assalammualaikum 

apa kabar?
aku tok dah di saat2 akhir di opis ku tok.. erk... ada 22 hari gik aku di sitok..
yah! menghitung hari ya...

ok... ya bukan nak diceta aku..
yang aku nak storykan adalah..... ceta pasal Earth Hour bah...

aku masa tok suka nak educate suci tok benda2 yang sayang alam tok.... 
every saturday aku akan pateh nya embak beg sendiri if kmk duak pg beli brg...
jika org berik plastik juak, aku akan berik balit plastik ya and aku akan engkah brg dalam beg... so that suci tauk, if u bring ur own shopping bag, please use it lah...

botol2 aku akan recycle kan sebab kamek duak tok suka minum aik jus oren Minute Maid, kdang2 mun pg supermall, sik perlu aku ingat, akan ada budak kecik sebelah aku akan madah.. mie aaa... minum.... tauk la aku ya.. aik ya.. :D


jadi, semua botol2 ya aku akan kumpul and mana2 jenis botol akan dikumpulkan. Bila dah semak semacam jak. baruk kame duak beranak memenuhkan kereta ku ya untuk dihantar ke Recycle Centre. Nasib bait ada Recycle Centre sik jauh dari rumah aku. :) 

pembelajaran tok mesti bermula dari rumah kan... and juak didikan awal dari parents, 

Bagi aku, dari umur sidak kecik tok la kita kenak madah dengan sidak on how to recycle things... 

jadi kesah EARTH HOUR tek...

cun pkol 8.30 malam ya.. aku dah tutup lampu ... bergelaps lah... tp aku buka tv la sebab suci tok kelak bising bah....
bergelaps sambil tgk tv. Kira support la juak nak...

bila aku pg ke dapur, aku nangga perumahan aku gelap juak.. wah! aku terkedu sebab aku sik sangka semua jiran2 aku support bah Earth Hour tok. 

sebab aku sorang jak melayu dalam kawasan perumahan aku... jadi aku terkedu and bangga la juak... 

ya ajak aku nak madah...

kol 9.30 malam baru aku onn kan lampu di car porch, lampu balakang and lampu di tangga. Kat ruang tamu maintain gelaps cuma cahaya dari TV jak. Suci suka la pulak and senyap2 jap.. rupa2nya.. pok tertido... wah! i like!

hehehehe... bah... ya ajak la aku nak share kan.. 

aku nak kemas barang lok. eh salah.. aku nak polah handover list. mala jak update handover list. 

khamsamida....