Tuesday, April 3, 2012

:: Earth Hour ::

assalammualaikum 

apa kabar?
aku tok dah di saat2 akhir di opis ku tok.. erk... ada 22 hari gik aku di sitok..
yah! menghitung hari ya...

ok... ya bukan nak diceta aku..
yang aku nak storykan adalah..... ceta pasal Earth Hour bah...

aku masa tok suka nak educate suci tok benda2 yang sayang alam tok.... 
every saturday aku akan pateh nya embak beg sendiri if kmk duak pg beli brg...
jika org berik plastik juak, aku akan berik balit plastik ya and aku akan engkah brg dalam beg... so that suci tauk, if u bring ur own shopping bag, please use it lah...

botol2 aku akan recycle kan sebab kamek duak tok suka minum aik jus oren Minute Maid, kdang2 mun pg supermall, sik perlu aku ingat, akan ada budak kecik sebelah aku akan madah.. mie aaa... minum.... tauk la aku ya.. aik ya.. :D


jadi, semua botol2 ya aku akan kumpul and mana2 jenis botol akan dikumpulkan. Bila dah semak semacam jak. baruk kame duak beranak memenuhkan kereta ku ya untuk dihantar ke Recycle Centre. Nasib bait ada Recycle Centre sik jauh dari rumah aku. :) 

pembelajaran tok mesti bermula dari rumah kan... and juak didikan awal dari parents, 

Bagi aku, dari umur sidak kecik tok la kita kenak madah dengan sidak on how to recycle things... 

jadi kesah EARTH HOUR tek...

cun pkol 8.30 malam ya.. aku dah tutup lampu ... bergelaps lah... tp aku buka tv la sebab suci tok kelak bising bah....
bergelaps sambil tgk tv. Kira support la juak nak...

bila aku pg ke dapur, aku nangga perumahan aku gelap juak.. wah! aku terkedu sebab aku sik sangka semua jiran2 aku support bah Earth Hour tok. 

sebab aku sorang jak melayu dalam kawasan perumahan aku... jadi aku terkedu and bangga la juak... 

ya ajak aku nak madah...

kol 9.30 malam baru aku onn kan lampu di car porch, lampu balakang and lampu di tangga. Kat ruang tamu maintain gelaps cuma cahaya dari TV jak. Suci suka la pulak and senyap2 jap.. rupa2nya.. pok tertido... wah! i like!

hehehehe... bah... ya ajak la aku nak share kan.. 

aku nak kemas barang lok. eh salah.. aku nak polah handover list. mala jak update handover list. 

khamsamida....


1 comment:

outbound malang said...

kunjungan gan .,.
bagi" motivasi
kegagalan bukanlah akhir .,.
kesuksesan juga bukan akhir .,.
tapi proses merupakan cerminan akhir .,.
di tunggu kunjungan blik.na gan.,