Wednesday, May 29, 2013

:: Cuti Bermula May 30, 2013 - June 4, 2013 ::

Anyeong

Hari tok hari Rabu bersamaan dengan May 29, 2013 and last kerja at our office this week. Wiw!
hehehehehe.. auk..kamek orang cuti panjang and to replace terus birthday agung. yah.. so, advance la...
yala best nya part ya. Nasib bait cuti start esok... bukan lusa sbb next Wednesday aku dah ada con call meeting. hrmm... well.. abaikan sebab aku akan cuti..

kan aku dah madah.. apa plan aku cuti gawai tok nak... sekali lagi aku nak madah la.. cuti tok aku dengan cik chee akan polah batas sayur la.. garden bed. auw...
(Sumber dri mr, google)
mauk ngajar cik chee to bercucuk tanam and love to stay home. erk... awal ngajar anak camya oo... kelak nya ngelepar bila dah besar... isk2.. touch wood touch wood.. palis palis.. 

bukan apa.. aku tok dah sik tauk mauk ke seney cuti tok.. and malas juak nak pg holiday.. bagus stay home and banyak activiti boleh polah. aku dah plan dah.. apa nak dipolah oleh cik chee ya kelak. 

reya nya nanam biji bunga matahari and now dah tinggi 3 cm. so.. esok nak polah batas bunga. hish... sik sabar sekejap eh. and beli tanah esok.. harap cuaca okay esok eh...

mula nanam banyak benih sayur esok... so that by end of holiday... sayur ya ada yang dah tumbuh, yer.. angan2 bah. plan bah.macam2 jak oo...

aku nak carik resipi apa nak dipolah cuti tok lok. 

bah.

selamat menyambut hari gawai. 

anyeong. 





Tuesday, May 28, 2013

:: The Office Queen ::


Anyeong. (Cik Chee suka sebut ayat tok.)

Okay... 

aku dah lamak dah sebenarnya sik follow apa2 cerita korea melainkan jalan cerita nya and of course hero and heroin nya best... baruk la aku pandey terfollow... ya pun jika aku sampey rumah before 9 p.m. Susah2... last drama yang aku follow benar2 adalah ceta The Great Doctor. Since then..  nang sik ada lah... Even nok the wind blow ya pun aku sik follow gilak..

So.. now aku suka nangga ceta tok. best. The Office Queen at channel 392 setiap ari senin and selasa pkol 9 asa ku. mun sik silap la... after KBS news. yah! tauk nak... nang penauk, ehek! ehehehehehe



as usual, kenak aku suka ceta ya? well... tok sinopsis nya. 

"Contract employee Ms. Kim (Kim Hye Soo) does everything perfect at work that even her bosses are a little afraid of. She is also shrouded in mystery because her colleagues don’t know her background. Ms. Kim is the center of attention and she is also charismatic and funny. Meanwhile, Jang Kyu Jik (Oh Ji Ho) is a permanent employee in upper management. He finished his MBA in U.S. before returning to Korea. Two of them always argue about everything." (Sumber dari http://www.koreandrama.org/?p=26062)

aku suka ceta mcm ya. Rilek2 jer. Sik menyusahkan hati dan perasaan and nang lawak juak. :) tapi dalam masa yang sama, ada pengajaran nya. Malam tadik nya pun topic is.. everyone is hurting... hrmm 

Hero nya mengegarkan jantungku. :) Oh Ji Ho. 



wah... cik chee dah sik kaco aku lagik dah mun time aku nangga ceta tok. Mun ndak... mala jak terkisik2 mauk nangga cartoon nya. Faham nya mama nya tok nang sik dapat nak kompromi part ceta korea tok. nya akan nangga cartoon nya dalam bilit. :) 

kenak aku suka tek? selain hero nya handsome and jalanceta nya best..
1.  The working environment ya nang sama lah dengan culture kita and also habit pekerja lamak and  pekerja baru and semua kaki kipas ya nang nampak lah. 
2.  Now a days people are looking for a permanent post but this Ms Kim is only interested to work as a contract worker tp nya nang perfect lah. Polah kerja dari yang sik di mauk oleh pekerja biasa, polah admin support task and nya benar2 efisen lah. 
3.  The real life of those people yang berjaya. berjaya maksudnya.. di office nya nang pangkat besar lah and very amat the rajin tapi bila dah balit umah.. sidak sorang.. lonely... 

yah. banyak repak ku ooo.. 

bah. kelak la aku sambung lagik. lapar eh. Dah dekat nak lunch hour tok, settle report and then kuar lunch. 

anyeong.







Monday, May 27, 2013

:: PlaN CuTi GaWaI ::


salaam pagi isnin

choaa.... Sejukk....

ya ajak dapat aku padah. Masuk jak opis aku dah mengigil mcm apa jak. Adakah aku akan demam? erk..please... aku mun dpt sik mauk demam di saat mauk cuti panjang, yer.. mcm la aku tok akan berjalan ke seney2 say aku duduk kat rumah jak tp aku dah ada plan and aku akan polah project aku ya masa cuti tok... hrmmm project apa? yah......

Project aku cuti panjang kali tok adalah untuk membuat batas baru. Kinek tok batas yang ada udah ditanam halia, cili, cangkuk manis and buah apatah... ya kerja bapak ku... malas ku nak bising. salah sendiri juak sebab lamak membiarkan batas ya available. so now.. bila mood nak bertanam dah kembali.. mauk sik mauk.. aku kenak la polah batas baru.




kacak ooo batas sayur tok. tapi apakan daya... sik praktical kat rumah aku.


aku akan polah macam batas dibah tok.
so.. kena beli bata warna kelabu ya.. jenis yang besar and also tanah selori. huhuhuuuhu...
aku akan polah 2 egek batas.. and nya besar. semangat masa tok agik ada... layan jak.
kelak dah sik mauk... polah camney pun.. tetap sik mauk.
segek batas ya aku mauk nanam Bunga Matahari.. sebab kinek tok anak bunga matahari ku banyak gilak..
yala effect nya suruh si kecik ya nanam.. ujung2 terbanyak.... dahya sik kan mauk matikan.. tanam jak lah. :)


ya la plan aku cuti panjang tok. Kamek orang akan cuti start 30 may sampey 4 june. eherm.. seminggu tu.
bah. kelak aku nyambung agik la..
mauk polah kerja lok.

anyeong

Friday, May 24, 2013

:: WeSaK DaY = WoRkinG DaY FoR Me ::



assalammualaikum

auk.. tauk ku.. ari tok public holiday tapi company kamek orang kerja sebab akan direplace ke ujung bulan tok. Maka nya.. company kamek orang akan close dari May 30 sampey June 4. June 5 baruk masuk kerja.

Menjus juak muka mak ku bila aku hantar anak ku ke rumah nya pagi tadik, yah. ney la nak molah ooo... lalu la nya keluarkan satu statement...

"Ko kerja kat company besa-besa jak. Boleh sik?"

Hrmm.. mak.. mun aku kerja company besa2 jak.. gaji pun besa2 jak. with my current situation whereby aku sorang jak berkerja.. i need more than usual. which is.. kerja kat company yang luar biasa la maksud nya nak. hrmmm.....

yah. lalu ke lain aku tok..

nak ucapkan Happy Wesak Day. :)

Anyeong

Wednesday, May 22, 2013

Friday, May 17, 2013

:: SiLenCe DaY ::


Jumaat @ May 17, 2013


If you can't accept any changes, it's fine for me. Seriously coz people can't make any decision for you unless you make your own decision. So, if you choose to be like what you are doing right now by not talking to me just because i say, yeah.. sometimes we need to change if that is the best solutions that can solve lots of problems.

So, today is my SILENCE Day...





Thursday, May 16, 2013

:: JusT Give Me A ReasoN ::

Assalammualaikum

Tiba2 aku suka lagu tok. Terdengar awal pagi tek.. sik sengaja... lalu carik and then bila dah jumpa. lalu la.. dari pagi tadik aku dengar. Okay la juak. I like.

sik sedar oooo.. cepat masa berlalu ooo.. dah ari khamis. Esok dah hari jumaat. Aku tek dah plan nak ambik cuti sehari ari senin. Apa polah aku kah? erkk.. aku nak rilek2 jak la dengan cik chee and embak mak ku jalan ke pasar nun beli kali langsir pakey toiletku.

ya ajak la plan aku. nak tebus balit masa mother's day reya aku sik embak nya berjalan bah. Tedah juak dengan nya. Jadi.. spend that time with her and my little girl la. :) ari tok aku akan apply.

since aku kerja tempat baru tok, belum lagik aku tok cuti. mun nak cuti pun mesti bersebab. yala aku sik tauk nak polah apa. ermm... kumpul jak la. sik rugi juak. \

bah... aku tok sik pat lamak. ada meeting pastok and sigek benda pun belum selesai.

anyeong...

dgrlah lagu yang aku tgh dgr tok.



Wednesday, May 15, 2013

:: NaSiB BaiT ::


Anyeong..

Ekot jam rah encik IBM ku tok... dah pkol 12:20 tgh hari. Lunch break tok ooo.... baruk aku dapat duduk rah tempat aku kedirik after a long meeting. Hrmm terus terang la aaa.. aku suka kerja aku kinek tok la compare nok lamak. lebih teratur.. lebih profesional.. cuma nya tek asalkan tahan lasak jak...

aku dah tauk dah.. ari tok aku akan ada 2 meeting yang berlanjutan and aku sik mauk kelaparan. So.. awal aku bangun eh... bukan apa.. masak MAGGIE KARI... hahahahaha... mun jiran aku dapat cium bau Maggie ya.. sure nya heran.. awal juak?! hehehehe

sekali.. nak! ndak menar kata aku... nang berterusan eh...

so.. aku nak show gambar maggie kari makan ku.... tapi bukan mcm gambar dibawah ya la sebab ya masa bila tah. Ingin makan camtok,,, sedap juak..


ya ajak. bah. aku nak polah kerja ku lok.

Tuesday, May 14, 2013

:: KonFliK @ OffiCe ::


assalammualaikum

ari tok aku nak cakap pasal konflik.. especially di office. Office ney sik ada konflik nak.. mun aku tok.. konflik ya la aku mauk elakkan. I'll try my best to make it peaceful and calm down any party. Tapi paling aku stress adalah di mana bersemuka dengan individu yang sik mauk kalah. Mengalah tidak semestinya kalah.. itu nama nya semakin matang dalam membuat keputusan.

aku tok nang sik suka involve dalam hal kelaie2 or dengki mendengki or puak berpuak... aku INGGAR. so.. bagus aku embak palak aku kedirik la... me in my own world and try be peace to all parties. Sik mehak seney2. Mana yang mauk meluah perasaan.. dengar jak la.. mana yang manas ya.. dengar jakla.. and then TELANKAN... mun sebelah pihak ya sama juak.. dengar kan ajak la... Jangan nak nyampey seney2 sebab sik akan menyelesaikan masalah cuma akan mengeruhkan keadaan...

apa direpak aku pagi tok kah? benda biasa jak. benda yang lumrah terjadi dalam budaya kerja tok.

bah... sebenarnya aku nak madah... pagi tadik aku buka blog ku.. adeh eh... kacak nombor... hehehehehe...


huhuhu...

pagi tadik masa on the way pg kerja, aku tok dh mcm orang tua.. dengar SARAWAK FM okay... ari sabtu tok, May 18, 2013 adalah Hari Muzium Sedunia. And masuk percuma ke semua muzium di kuching tok. wiw,... aku nak postponed lah acitiviti aku ari sabtu tok ke minggu depan sebab sidak DJ tek madah nak.. ada macam2 activiti.

yang paling menarik perhatian aku adalah....

ada jual buku and stamps. aku tok dah sik minat dah stamps tok tapi aku minat nok buku ya. hehehehe.... and boleh la embak cik chee pergi tempat yang berfaedah. Masuk ke dalam muzium yang berbayar selama tok... tapi ari sabtu tok nya akan percuma. FREE. so.. apa lagik... support la activiti sehat macam tok. Ajar anak pasal sejarah bah..

Cik Chee suka nangga animals.. and then mana nok ditakut nya ya... terkiak kaung jak ... aku tok suka juak nak nyakat, yala bapak ku selalu manas dengan aku.. anak diam, dikaco.. bila anak ngaco, nak manas.. erk... auk jak la... ya nama nya bergurau senda nak? hehehehe...



bah. udah agik aku tok nak ngerepak pagi tok dalam blog. pagi tadik dah aku ngerepak dalam tweet. :D nyambung agik duhal dalam tok. hehehehe...

kelak2 la aku kakar lagik kay. Mun ada apa2 ya. sila la tinggalkan komen. Kadang2 sook juak nangga komen adik kakak eh... :D

anyeong...






Monday, May 13, 2013

:: UruT ::



mun dapat kenak urut mcm ya... pergh! tunggu ujung minggu tok mauk berurut tapi dah ada appointment.
Camney ya?

Apa benda nak dpolah aku kah? hrmmm... meneruskan perjuangan yang belum selesai...

Mendaki Gunung Serapi....

bah.. nak share benda tok jak.

Friday, May 10, 2013

:: EsoK & LuSa ::

Assalammualaikum.

esok and lusa ada apa? hrmmm... let's see.... apa lagik? Weekend kembali lagi. Wah. Nang sik berasa 5 hari bekerja tok cepat jak kan. pejam celik pejam celik pejam celik... dah hari Jumaat,

Apa polah ktk orang? apa plan ktk orang? kamek duak beranak kah? hrmmm...

Esok kan sabtu... usually aku akan kemas rumah hari sabtu sebab aku mauk berjalan hari ahad dengan anak dara ku ya. kelak nya akan mala jak madah... "jalan la maaa... jalan la maaa...." sik dapat ku nak manas juak dengan nya... yala nak... dah 5 hari duduk rumah dengan pak nek and mak nek nya... kali embak nya pg berbeli pampers n susu nya jak la. aktiviti biasa kamek duak beranak.

kemas rumah and ngatur batas sayur ku. Sebab mauk start balit berkebun tok. Sik tahan kenak repak mak ku sebab dolok stok sayur sik pernah habis... dahla cik chee ya nang suka makan sayur. adoi...mauk sik mauk aku bertanam balit la. tapi bila nangga anak2 sayur ya tumbuh.. sook la pulak. hehehehe... ya pokok sayur kacang panjang ku dolok. best juak la bertanam kedirik tok sebab puas hati la. dolok aku bercucuk tanam sebab aku nak membuang asa rindu and sunyi ku masa arwah baru sik ada. so now i need to start back la.


ahad? hrmmm.. baru sedar bahawasanya hari ahad tok adalah Hari mama.. Cepat nya masa berlalu. So, my plan for this coming sunday is lepak at my mak's crib. May be embak nya jalan2 la. Sebab nya mesti mauk kuar berjalan bah. wait n see la seney nak embak nya kelak.embak my mak, of course my niece and my anak dara need to follow. adohh.....

since cik chee tok dah besar, (4 tahun baru oooo), asa senang jak nak berjalan dah masa tok. Nya kedirk dah ada handbeg nya and ada barang nya kedirik lah. So, now my handbeg semakin ringan and only my things. no sharing anymore. padah jak... chee aa... pack ur things and find ur shoes.... we jalan. Yah... cepat la nya kemas. Kinek tok aku trained nya on how to switch off TV, Astro and aircond. Wah... at least ringan la skit bah,. Still kenak monitor lah.



adeh eh. Panjang celoteh aku kali tok. Semangat nak berblog balit tok macam dari hari ke hari semakin ada. macam ada2 jak ceta nak aku aku sharekan. and ringan2 jak jari aku nak menaip. hehehehe... bah. aku nak nyambung kerja ku lok. Mun ada kesempatan, kelak aku share lagik la.

Selamat berhujung minggu and Selamat Hari Emak.


Anyeong. 


Wednesday, May 8, 2013

:: SaBaR ::



assalammualaikum

apa topic besar aku atas nun.... yalah perasaan aku masa tok.... hrmmm... sabar... sabar... sabar kembhojha...

awal pagi dah macam perang dunia... lepas ya... cool.. lepas ya... perang agik.... yah!

huh!

ya ajak.

Tuesday, May 7, 2013

:: NasiB BaiT aDa NyaTok BaH ::



kan aku dah madah BB ku rosak. nasib bait selama tok nang ada extra HP tapi prepaid lah.
basic phone jak tp aku suka. Jarang dipakey tp nang selalu on. ya number emergency sidak family or adik beradik untuk dikontek jika no selalu dipakey ya tiba2 mati kah apa kah...

and volume nya nang tinggi lah. sbb ya jak dapat narit perhatian aku bah. hehehehe...

ari tok tek mala jak nya berbunyi. ehek... makseh eh....


:: SuDaH TiBa MaSanyA ::


Pssst......

sik apat nyerin2... aku nak madah,,, makanya.. malam tadik.. secara rasminya peneman setia ku selama 2 tahun tok dah sampey limit usianya. hrmmmmm .... tedah nya lok.

Boleh masa aku nak charging kan dirik nya... boleh tertangga nok benda pakey menchargingkan nya ya. yah! napa kata ayat aku tok.. sik betul nak juak.. sbb aku kedirik sik tauk mauk explain camney...

aku nak madah... BB Curve aku dah sik mauk dengan aku lagik. :(

Lamak aik kamek duak bersama, aku nang sik ada plan mauk tukar HP sbb aku tok mana jak, Biar lah masa berubah tapi aku nang tetap dengan nya tok.

so, tgh ari tok aku akan survey BB baru lah. kawan ku madah tek... ambik la samsung.. erk... memang hati ku mauk tapi bila ku pikir balit akan anak dara aku ya... hrmmm... sedangkan ipod touch screen aku dah jadi hak milik kekal nya. aku dah sik tauk dah apps dalam ya bertaburan macam apa jak... sabar jak lah. so. bila nya dengan ipod nya.. aku dengan BB ku.

Cik Chee sik suka HP aku sebab nya bukan touch screen. hahahahaha,,,,, mala jak tangan nya mauk ngaleh imej mcm ipod n ipad, tapi.... ha! ya la motif aku... mun ndak ya... boleh kelaie ooo... jadi utk mengelakkan kamek duak berkelaie or berebut,.. waima aku boleh ngalah tapi sayang bah dengan barang... mun aku tok jenis tauk or celik IT, sik juak apa... tok mun dah rosak.. yah! sapa mauk ngaturkan...

aikh.. lalu panjang repak aku. tgh ari tokla aku pg survey.

kelak cakap lagik. Agik dalam MODE BERKABUNG. Yer... huhuhuhuhu..

Anyeong. 



Monday, May 6, 2013

:: Jari Yang Famous Marek ooooo ::



Cik Chee  :  "Mama, sakit kah tangan mama?"
Mamanya :  "Kenak lah?"
Cik Chee  :  "Jum, Chee put ubat."

Yala terjadi kat gambar atas ya. Anak dara aku gago jak mauk engkah minyak angin kat jariku. Yah,,,, sik pasal2 anak binggung ooo...

Huhuhuhu.... yala demam jari emarek. Aku check FB ku nak.. appu... nang famous la jari marek. semua post gambar jari..... aku tek.. mula2 sik mauk... yeerrrrrr.. alasan ooo... tapi dah cik chee berbunyi pasal jari ku ya,.. hrmm... lucu juak. apa kah....

Apa kesimpulan yang kitak orang dapat tek? aku tok nak komen panjang pun.. aku tok nang sik minat dengan dunia politik tok. Aku mengundi sebab ya tanggungjawap aku sebagai warganegara malaysia. Sedangkan orang Korea gik semangat pg ngundi.. sik kan la aku sik nak... yah! apa kah kaitan nya tek. hahahaha...

kawasan aku adalah kawasan Stampin. Kawan aku nang follow lah perkembangan tok semua. Jadi mun aku nak tauk, aku tanya nya la... emarek kamek duak beranak nangga ceta korea, cartoon and movies and also national geographic jak. Best juak National Geographic marek. Issue pasal DEATH. hrmm.... cik chee pun nangga sekali.

pagi2 smapey opis, semua org ngerepak pasal politik. Aku mcm biasa... dengar sahaja sebab aku sik sure bah mana yang benar n sik. Semua ya konpirasi sahaja. huhuhuhu...

bah2 aku nak sambung kerja lok. Awal pagi dah sempat nak berblog. Sak kerja aku bertimbun.

kelak sambung lagik kay. Bye...

"Kerja Itu Ibadah"

anyeong.... KemBhoJha

Friday, May 3, 2013

:: WeeKenD KemBaLi LaGI - UnDi? ::

:: WeeKenD KemBaLi LaGI - UnDi? ::


Apa plan ktk orang cuti 2 hari tok? hrmm... aku nak mula bercucuk tanam n macam biasa... mengemas rumah yang sik akan habis ya... and then embak cik chee kuar pg jogging.

Lusa dan hari mengundi. aku sik akan nanyak lah .... tapi aku tauk... ya tanggungjawap masing-masing pada negara kan.

This year is my 2nd year mengundi. Insha Allah.

okla. Nak balit lok. Lapar dah.

Bye.

Thursday, May 2, 2013

:: Aktiviti @ Hari Pekerja ::



Aktiviti @ Hari Pekerja

Yala dirasa aku masa tok. Semua sakit. Sebab dah lamak dah sik berkecimpung dalam bercucuk tanam and nyusun bunga2 yang ada di keliling rumah... (selama tok bapak ku tolong nangga semua)...
since aku kerja kat tempat baru tok. minat aku nak ke tanah ya lalu hilang bah... sampey mak aku ngerepak ari-ari ya... kenak aku dah stop bercucuk tanam. Wah...

so, since yesterday cuti and masa cik chee tido petang.. aku ambik la peluang untuk mengemas semua pasu2 bungaku and mula bercucuk tanam... menyemai biji benih baru... untuk sayur petola and kacang botol.

Hrmmmm bila ku madah dengan mak ku.. yah! senyum terus member. Appu....sabar jak la....

aku nak story mory segek ceta tok. Kisah dengki aku la. yah.. ayat. masa aku baruk pindah ke rumah aku tok. mak ku berik aku sepasu pokok bunga kemuning. dah masuk 4 tahun umur cik chee aku.. makna nya dah masuk 4 tahun juak la aku diam kat rumah aku.

nak dijdikan kesah kenak aku dengki tek. Ada satu malam ya, aku pg rumah adik ku, adik ku tok laki. nya berbini terus beli rumah n diam kedirik. so, malam ya aku ngabas nya and aku terkejut nangga pokok bunga kemuning nya lebah jak bunga and tinggi jak dirik. dah ya wangi eh.... yah! tiba2 aku cemburu.

Bila ku tanya seney nya dapat pokok ya.. nya madah mak berik masa pindah sia. okay.. ya tanda nya mak aku adil la nak. aku tanya la dengan adik aku... camney nya polah pokok nya tinggi dua kali ganda dari nok dijaga aku sbb aku dolok diam setahun awal dari nya bah...

duhal..... nya madah... mun nya sik mauk besar, ko beli la pasu bunga ya besar skit... dapat akar nya bernafas... duhalllllll......

dari sehari ke sehari aku nak beli pasu bunga ... sekali marek aku nang kuar mauk pg belli pasu and tanah skali... yah... terkial2 aku sorang nukar pasu nya eh.... ya ampun... nang padat jak akar pokok ya... tedah...
dah ku tukar dah... and terus cabut rumput and aku nak nambah tanah rah batas sayur ku... dapat ku nanam sayur baru nak? hehehehe....

ya ajak aku nak ceta pasal dengki aku tek. sempat aku berloyar dengan Pokok Bunga ku tok supaya nya dapat hidup sehat lekak aku nukar 'rumah' nya. apa tek aku nangga dokumentari dari korea tok, nya hari2 cakap dengan pokok kelapa nya... selama tok mcm sik sehat jak rupa.. bila nya kakar dengan pokok ya.. lalu sehat. well... kita tunggu dan lihat kay.