Tuesday, May 14, 2013

:: KonFliK @ OffiCe ::


assalammualaikum

ari tok aku nak cakap pasal konflik.. especially di office. Office ney sik ada konflik nak.. mun aku tok.. konflik ya la aku mauk elakkan. I'll try my best to make it peaceful and calm down any party. Tapi paling aku stress adalah di mana bersemuka dengan individu yang sik mauk kalah. Mengalah tidak semestinya kalah.. itu nama nya semakin matang dalam membuat keputusan.

aku tok nang sik suka involve dalam hal kelaie2 or dengki mendengki or puak berpuak... aku INGGAR. so.. bagus aku embak palak aku kedirik la... me in my own world and try be peace to all parties. Sik mehak seney2. Mana yang mauk meluah perasaan.. dengar jak la.. mana yang manas ya.. dengar jakla.. and then TELANKAN... mun sebelah pihak ya sama juak.. dengar kan ajak la... Jangan nak nyampey seney2 sebab sik akan menyelesaikan masalah cuma akan mengeruhkan keadaan...

apa direpak aku pagi tok kah? benda biasa jak. benda yang lumrah terjadi dalam budaya kerja tok.

bah... sebenarnya aku nak madah... pagi tadik aku buka blog ku.. adeh eh... kacak nombor... hehehehehe...


huhuhu...

pagi tadik masa on the way pg kerja, aku tok dh mcm orang tua.. dengar SARAWAK FM okay... ari sabtu tok, May 18, 2013 adalah Hari Muzium Sedunia. And masuk percuma ke semua muzium di kuching tok. wiw,... aku nak postponed lah acitiviti aku ari sabtu tok ke minggu depan sebab sidak DJ tek madah nak.. ada macam2 activiti.

yang paling menarik perhatian aku adalah....

ada jual buku and stamps. aku tok dah sik minat dah stamps tok tapi aku minat nok buku ya. hehehehe.... and boleh la embak cik chee pergi tempat yang berfaedah. Masuk ke dalam muzium yang berbayar selama tok... tapi ari sabtu tok nya akan percuma. FREE. so.. apa lagik... support la activiti sehat macam tok. Ajar anak pasal sejarah bah..

Cik Chee suka nangga animals.. and then mana nok ditakut nya ya... terkiak kaung jak ... aku tok suka juak nak nyakat, yala bapak ku selalu manas dengan aku.. anak diam, dikaco.. bila anak ngaco, nak manas.. erk... auk jak la... ya nama nya bergurau senda nak? hehehehe...



bah. udah agik aku tok nak ngerepak pagi tok dalam blog. pagi tadik dah aku ngerepak dalam tweet. :D nyambung agik duhal dalam tok. hehehehe...

kelak2 la aku kakar lagik kay. Mun ada apa2 ya. sila la tinggalkan komen. Kadang2 sook juak nangga komen adik kakak eh... :D

anyeong...






4 comments:

MBOK EMA said...

tauk sik... kmk nak... di opis kmk nak.. ada sorg andartu tok.. nya sik suka ngn kmk.. so kmk directly confront nya.. nya mdh nya sik sepalak ngn perangei Go-Lucky and 'bimbo' kamek.. hello!
so, nektok kmk mengalah. biarlah kwn2 lain makan dgn nya.. kmk malas mok nangga Andartu ya!
kmk loner nektok :(

KemBhoJha said...

mbok ema. aikh. kenak jadi camya. Biarkan la nya ma. sik kan ke seney bah. Kadang2 makan seorang tok ok juak. :) tenang fikiran. hehehe...
udah mek atur HP mek ma... 65 rgt jak. Kawan mek tolong anta ke kedey kat emart sia, kedey ney sik la kamek tauk. alhamdulillah.. jimat la juak..

MBOK EMA said...

yalah. di opis kmk sik rami melayu. ya kmk sikda geng. slamak tok bkawan 3 org ajak. hahaha. tapi sidak lain pun serba salah..

so kmk ngalah dirik sik kluar lunch. tapi sidak lain ok ngn kmk. andartu ya jak ada pe-el nya mpun.

mun kmk masok lift, nya sik maok masok sama. kekekekeke.

sidak kwn mek lain,neutral jak... negor kmk. mbak kmk makan. ect etc. kmk jak salu mdh, sik mok join eyh. singkol. hahahaha.

yah. selamat duit dr meli hp baru!!!!!

sik perlu transfer contact no and etc!!

KemBhoJha said...

sebab ya la kamek kuar dr opis lamak kamek ma sebab banyak orang melayu and mempunyai tipikal melayu pun mindset.

Dahla susah mauk terima teguran and very amat tidak profesional. kinek tok kerja campur... so far ok lah. No heart feelings pun type of environment. hhehehehe...

yala ma.. jimat duit. sik mampu asa nya nak nukar hp masa tok. pakey jak mana yang ada eh. hehehehe