Friday, June 28, 2013

:: KoaLa 2 ::

anyeong @ assalammualaikum


okay. aku tauk. sure akan ngerepak pasal blackout malam tadik nak?
well... semua dalam post di wall FB kakar hal ya..
kakar hal jammed seney2la.. stuck kat seney2 la..
yah. bagus juak FB tok.
at least marek aku balit aku dapat mengelak dari makey jalan yang sure jammed.
sampey rumah mak bapak aku pun, sure sidak akan pakey generator. 
so, sik la bergelap gilak.
at least asa safe kat sia. 
and juak... cik chee sik akan jadi KOALA.
adohh eh.. sik ku tauk seney nya dapat skill penakut nya ya bah.
aku pasrah. 
aku kenak ajar nya utk jadi berani sebab sooner or later, 
cik chee kenak berdikari bah.

tok la terjadi dengan anak ngak sorang tok.
serba serbi mauk berdengan. 
so, dalam pkol 9:30 mcm ya, aku dah ngantok.
nya pun dah ternguap2.
jadi aku ambik keputusan untuk balit jak la.
ney apat ditunggu. 
dalam kereta nya dah tertido.
sampey rumah.. nya sedar.
tangga semua gelap..
start..... 

"ma... chi takut. Hug eh"

ha... mun nya dah madah HUG ya..


jadi KOALA lah nya...
yah! mun maseh kedak baby dolok. sik juak apa.
tok dah la makin panjang. berasa bah tulang nya makin berat.
even thou nya kurus tp berasa eh.

nasib bait la sik lamak lekak ya dah ada elektrik.
aku kesian dengan tempat2 lain eh yg lambat ada elektrik ya.
and aku sik dapat mejin mun anak aku sorang di rumah.
kepada SESCO, memang la bukan salah ktk org tp learn from this mistake la.
sik kan la kerana nok di bintulu ya.
satu sarawak blackout nak. 
bah.
sebelum aku nak bersusey agik panjang.

ari tok aku tiba2 asa nak makan mee goreng. lamak sik makan ya eh.
da. 
kelak sambung agik. insha allah. 





Tuesday, June 25, 2013

:: KoaLa ::


anyeong

okay. Tok time lunch. aku nyelepat.
kerja banyak. report banyak..
in the same time, ada banyak daily tasks.
stress.
aku suka kerja tok. aku suka dengan pelbagai kerja yang diberikan.
yah!
banyak BM punya ayat.
marek dah balit pkol 9 malam.
bukan apa, ya ajak masa aku dapat focus dgn kerja aku,
tanpa ada gangguan.
dah puas mengorganize kerja2 aku tok.
tapi makin aku dapat settle certain things, 
yah!
ada agik brg baru. 
erk.

Whiting! Fighting!
you can KembhoJha. You can!

pg tek aku lambat skit masuk opis kerana ujan and ribut and kilat and guntur yang kuat ya.
dahla kenak anta cik chee ke rumah mak aku.
ya juak anak dara aku ya.
dgr bunyi guntur, lalu lah nya melekat dengan aku.
camney aku nak buka gate dalam ujan ya..
camney aku nak merereverse keta... mun nya dalam keta dah terkiak kaung..
sik juak kempang nak.
jadi aku duduk lok berpeluk dengan nya kejap.
bila dah okay sikit..
baru nya mauk melepas.
jadi KOALA kejap.



cute ada jak nya duak beranak ya oo..
ya baruk koala..
kamek duak dalam keta tek..
lebih kurang macam tok la.
adeh ah.
peluk la nya kejap.




bah.
udah gik aku ngerepak.
kerja nunggu.
kelak2 mun aku ada story baru.
aku update lah.

anyeong






Monday, June 24, 2013

::Jerebu ::


anyeong

Cuaca tok nang sik bagus oo.
Panas nya lain lalu bah.
kamek dua beranak nang sik kuar dari rumah la ujung minggu tok tek.
sebab sik tahan. 
lagipun sik mauk cik chee kelak mudah nak demam bah.
cuaca mcm tok. bagus duduk di rumah jak. 
duduk renah2. minum byk aik suam. 

Pinjam dari Mr.Google

kesian nangga hasil tanaman yang kering.  so, sebelum turun kerja..
kenak la siram...  pastok.. siram agik. 
kesian bah. 
kekeringan. 
ya ajak la.
aku nak kemas lok.
mok balit. 

da...

Friday, June 21, 2013

:: PaSanGaN SeNiN ::


 anyeong

Ari tok ari jemat. Ya ampun. belum balit agik kah? dah pkol 6:50 ptg wey. 
aku tok baruk abis semua report aku. baru lekak email semua nya, 
and now aku ada masa sikit utk dirik sendiri. 
jadi aku update la blog aku tok.

esok apa polah? aku nak embak anak dara aku pg jumpa dentist. 
tapi sik sure lagik la. tgk pada keadaan juak.
aku dah plan mauk berkebun ujung minggu tok.
esok bgn awal nak make sure semua pokok bunga matahari dah dalam new patch aku.

semua nya nunggu nak aku engkah ke dalam new home sidak jak. 
ok. aku nak ceta pasal pasangan senin yang aku suka nangga tok.
sook dah aku nangga Running Man kinek tok bila nangga Kang Gary dengan Song Ji Hyo dah kembali semula. dah log in. 

aku nangga Running Man sebab nya duak tok la. cute ajak. 
dengan muka selamba Kang Gary ya nackle si Ace, Ji Hyo ya. aigo..
so cute.

mun aku balit kinek tok, sama time dengan sidak yang lain kelak.
so, tunggu la kejap. aku mauk singgah ke supermarket di batu 7, 
nak beli Tauhu. Lamak asa sik makan sup tauhu with sayur masin, and engkah fish ball and tanghoon. wah. aku dah terliur asa ku tok.

ambik cik chee kat rumah mak ku and then terus balit rumah. Sure bapak aku dah buka lampu rumah aku. Since kejadian enc.pencuri ya, bapak ku sure akan ke rumah aku petang and buka lampu sebab nya tauk anak nya tok selalu balit lambat. :( biyane apak. yala aku terpikir pasal househusband ya. lalu la kuar kesah proposal aku. yah.. baca entri lepas. malas nak polah siaran ulangan. 

okla. aku nak kemas semua brg aku tok. nak balit. adoiyai. aku kenak embak enc.laptop balit la ujung minggu tok. hrmm.. malas nya. nang malas... tapi apakan daya. ada project kenak siap. sebelum monday kenak tanya dan berus, :D

aku balit lok. 
Kan best mun nya duak tok benar bah. 

Thursday, June 20, 2013

:: Baby ::


Anyeong

aku tok ada benda mauk cakap,
tapi ada banyak benda yang perlu aku settlekan.. 
one of it report aku yang belum siap itu tapi aku nak update juak.
aku tok suka nangga baby bah. 
nang suka.
My baby @ cik chee ya dah 3 years 9 months and coming to 4 years old.
bau baby nya dah jadi bau peluh nya.
nyaman la juak mun dicium tp ada masa sik juak nyaman dicium.
very demanding eh.
ekot perangey aku kah?
erk...
mati camtok. Aku tauk la level aku camney, boleh la tahan juak.
munnya ekot style aku. 
appu...
aku dah bersedia dah... tp mun nya dah lebih dari level aku,..
ha.. ya yang perlu aku risokan. 


bah. Ya ajak la. 
nyambung mana yang patut disambung lok. 





Wednesday, June 19, 2013

:: ProPoSaL ::

Salaam

aku ada segek cerita. Kesah aku yang sengal pada hari yang menyengalkan dan tindakan aku yang amat sangat spontan sampey bila aku dah cool down, aku kediirk pun heran kenak aku polah camya. 

Tauk apa dipolah aku?. 

Aku proposed kawan aku jadi husband ku + thru phone + dlm keadaan yang tidak waras 

camney kesah nya?

lekak aku polah police report kes rumah kenak pecah masuk enc.pencuri, masa otw ke opis ya, aku pun berfikir la camney cara mauk settle masalah pencuri tok. mcm2 la aku fikir and salah satu yang paling kreatif masa ya adalah.. HOUSEHUSBAND. 

yah. ya dah terlalu kreatif la nak. aku call kawan aku, kawan dari zaman sekolah yang maseh single and kamek dua pernah kuar reya. boleh aku ajak nya nikah? yah. nasib bait kenak kawan yang memang faham benar dengan perangey aku eh. nya tetak jak sepanjang aku ngerepak pasal enc.pencuri yang terhormat ya. 

nasib bait aku tok call nya. and nya layan la juak masa aku ngerepak ya. udah aku cool down. yah! baruk aku sedar.. nang sot nak? 

huhuhuu... yala kerja gila aku masa tok. :) nang kerja gila. hehehehehe....

ya ajak yang aku nak sharekan sebab tiba2 aku rindu dengan mamat ya, udah di call sik jawap.. kali nya agik ada kerja kali.... 
rindu nak ngaco nya dalam facebook. Sidak kawan sama sekolah pun suka juak nak nyakat. huhuhu...

bah. sambung kerja lok. 

anyeong


Tuesday, June 18, 2013

:: 18 June ::


assalammualaikum

Marek sik sempat nak update blog, koatan embak aku manas dengan org di sekeliling aku. Bukan la manas ney pun cuma angin jak asa. Cun juak nang ada byk kerja marek so, aku dah sik tertangga agik la blog tok. macam2 jak benda kenak polah sik juak abis2. 

yah. baru abis segek, datang segek. 

tok dah bermacam2 egek dah tok. hrmm.. pening palak aku. 
ari tok 18 haribulan jun. 
and hari tok hari spesial. 
tapi bagi aku, ya adalah hari2 biasa jak. 
aku rindu dengan seseorang tok. 
Rindu teramat. 

Luckily aku ada seorang kawan tok.
yang faham and always stay with me when i need her.
aku tok ng sik byk kawan.
semakin meningkat usia kita,
semakin aku faham apa sebenarnya erti sahabat ya.
ya ajak aku nak madah. 


bah. Aku tok nak molah kerja tapi gago juak nak nyambung. 
apa kan. a very good pretender. 
ya ajak ayat aku... hehehehe

anyeong

Thursday, June 13, 2013

:: Development Objective ::


Anyeong!
Dah hari khamis ari tok. 
Esok dah Jumaat. cepatkan masa berlalu. 

Baru ada masa nak update blog. 
beberapa hari tok aku gago @ beezee. semua nya kerana baru lekak abis ngisi PMA (Performance Management Apprasal). 
Bahagian aku dah sekian, tambah agik part sub-ordinate aku. Now aku faham dah cara PMA di company tok. lain dari company lamak.
Lain company, Lain lah caranya kan.

Aku nak kakar @ cakap pasal apa Development Objective. Erk, aku tok lebih pada Personal Development Objective. 

Since arwah left, (Al-Fatihah) aku always muhasabah diri untuk tidak menjudged org, always think the good things and perbaiki diri sendiri. 
We learn a lot from our experience and also from our surroundings (family, friends, colleagues, etc). Their experience can be one of our way to learn not to repeat the same mistake or try to improve it. Help people that need my help (Setakat yg mampula nak). 

Basically life aku masa tok is for myself and for my cik chee and my family. 
Kawan pun dpt dikira sebelah tgn jak angka nya. Aku jenis sik byk kwn glak. 
Mun dh ngan nya sorang, ya ajak lah. a friend yg faham makna senyum, jelingan, pandangan biasa n ada makna dgn sekali tangga jak. yer... seriously.. we need that kind of friend. 
Yang x akan menjudge kita and will say the truth that you dont want to listen from others whereby they will say it..

"Truth Hurts"

Statement from my colleague kat sitok. Benar ya.. aku setuju dengan ko pok. 

This month, umur aku akan +1 from last year. 
Apa dimauk aku? Apa wish aku?
Perlukah?
Bagi aku ya macam hari-hari biasa ja. Tiada apa yg special sbb selalunya aku akan 10x sensitif on that day. Aku bah... Miss Cong.

Ari tok basically aku byk merapu yang sik tauk apa isi nya, 
aku naip apa yg ada dalam palak ku masa tok.
Aku plan mauk balit awal la ari tok sebab aku mauk nanam sayur kacang buncis ku ke batas sayur ku. sebab Dah tinggi dah dirinya pagi tadik. 

Bah. Sebelum aku nyambung pasal gardening ku. Bagus aku stop. 
kerja banyak.
aku gago juak mauk update blog. 

selamat hari khamis. 

Anyeong




Tuesday, June 11, 2013

:: PeLuaNg ::




Faham sik? 

Should i give a second chance to my heart? 





Friday, June 7, 2013

:: AmaRaH ::


aku dah cool down dah... jadi apa jak ayat yang aku guna on my last entry (dah sedar ayatku kasar)... biyane.. maaf... sorry... ayat semasa marah amat bahaya sekali, memanng bahaya. sebab ya jangan dikaco orang yang tengah marah sebab sidak akan ngeluar ayat yang tidak elok untuk didengar oleh hati dan perasaan.

memang aku marah dengan orang yang masuk rumah aku ya...tapi sik apa... aku dah fikir dah. aku akan ubah tempat nangga tv ku mulai minggu tok. semua tv akan masuk ke dalam bilit kat atas. aku akan polah TV room kat atas. Mungkin pencuri ya dah aim dah rumah aku masa aku ada di rumah.. aku tok suka cahaya terang jadi kadang2 ya selalu la buka langsir kan... maybe sidak nangga ada TV besar. sebab ya attract pencuri ya pun attention...

from now on... aku akan tukar semua posisi perabot dalam rumah aku, Ya project aku minggu tok. Mauk kemas bilit master room ku .. mauk tukar kedudukan katil and almari baju .,... and aku mauk pasang katil single bed dalam bilit reading room ku ya.. sebab bilit ya kelak akan jadi bilit cik chee.

berkemas sekali lagi la aku minggu tok.




Thursday, June 6, 2013

:: Aku Benci Pencuri ::

assalammualaikum

marek adalah hari yang paling aku dah sik terkata lagik. Bak kata mak bapak aku.. SABAR... ya dugaan nama nya. Hrmm.. okay.. rumah aku kenak pecah masuk pencuri and this is the 2nd time for this year. reya aku dah dapat sabar dah... banyak juak brg yang hilang termasuk barang-barang arwah yang aku sayang...  aku coba fikir positif,

and masa ya TV aku selamat. Aku sayang dengan TV aku ya... sekali... kali tok.. yah.. TV ya juak diambik. Marah aku ya... nang sik terkata la. Even masa aku naip tok, aku ngenang pun aku marah.. jiran aku madah.. nya nangga orang dengan kereta kancil depan rumah ku pkol 8:20 pagi - 8:35 pg macam ya and ada ompuan... siap ambik gambar rumah..

yah. Boleh sik aku nak nyumpah pasangan yang kurang bijak ya....yang masuk rumah aku ya.? Boleh sik? yah... aku nang nahan jak sebab sik mauk melepaskan amarah aku depan cik chee... kelak nya dgr nok pelik-pelik.. lalu la didownload semua ayat aku ya...

semua handbeg aku pun sidak mauk ambik. Nang C****a lah pencuri ya. Ipod Mini cik chee pun sidak ambik. Mun ya sidak pakey and then suruh anak sidak pakey.. nang J*****M lah sebab makey barang curi. Sik aman hidup sidak duak ya eh...

ya juak sidak polis. yah.. aku dah nak nganok dah. susah2... kelak salah anok dalam blog jadi isu kelak. Diam sahaja.

mun aku dapat nya duak ya... nang aku SULA lah. yah. ayat terbaek yang dapat aku berikan. Lepas aku polah police report marek, terus ku pergi kerja. malas aku nak ke rumah coz there is nothing left arum bulak di rumah nun.

Mak bapak ku.. adik2 aku semua berkumpul di rumah aku marek siap lunch agik di sia,, the owner pg kerja. adik aku dua orang sampey ambik cuti ,,yah.. rumah sapa yang kenak pecah... bait sidak ya.. neman rumah kakak sidak nya. Adik ku sorang ya lalu gago beli porpor YALE baru. yah.. nok lamak ya berapa besar pun tetap dapat di'gunting' sidak. Caken sik....Bapak ku madah nya mauk sponsor alarm system... yerdehh... boleh aku madah sesuatu sikk...

FOR WHAT?!

ya ajak. sakit ati oooo..... yala terjadi padah rumah yang mun owner nya kerja. mun camtok bagus aku pk mauk carik house husband jak. erk.... dapat jaga kamek duak cik chee... and nya dapat polah kerja di rumah juak, cukup time ambik cik chee school. yah!

bah, ya ajak nak ku repak ku. what a day...

anyeong


mun pencuri ya mcm di atas ya.., and aku dapat jumpa sidak. nang ku akan pastikan sidak ya x mampu ada keturunan agik., sbb menyusahkan jak mun nya ada keturunan. berik makan anak hasil curi sigek lekak ya jadi bad example to anak2 sidak juak. yah! abaikan... ayat orang manas tok, emo...

now aku faham kenak orang sik akan melepaskan peluang utk menumbuk or 'menaboh' pencuri yang berjaya sidak tangkap. cuma orang yang pernah kehilangan barang lepas kenak curi yang akan faham perasaan yang ingin menumbuk muka pencuri ya. and now.. aku faham. faham aku dah asa tok.. mun aku dapat peluang depan mata.. aku asa aku nak tangga muka sidak ya benar-benar and mauk tauk sapa anak bini sidak... mauk nangga camney kehidupan sidak, senunuh sik. yah.. manas agik bah.. dah gik eh.


Saturday, June 1, 2013

:: Happy Gawai Day ::



anyeong

both of us would like to wish Happy Gawai Day to all our friends that celebrate gawai and enjoy your long leave. :) yeah.. both of us really enjoy our days. 

to my neighbour @ my colleague.. happy gawai pok. 

ya ajak.