Wednesday, July 31, 2013

:: SeDerHaNa ::



assalammualaikum

dah bayar zakat kitak orang? aku belum agik eh. tahun tok sama macam tahun lepas. RM6.50 sepalak
Mun kamek duak beranak, jadi RM13.00.
Tunggu minggu depan jak aku bayar sebab aku cuti bah. Ngak setengah hari. 
mun nak hari biasa or kerja tok, payah sikit sebab selalu sengaut nak balit bersungkey. 

apa kesah aku sederhana tek?
marek kesah mak aku lah. masak simple jak.
tapi lamak2 tok nang mak aku masak simple jak..
ya pun berselerak juak.
tapi marek la paling simple...
Sayur rebus, telur goreng dengan ikan masin. ya ajak.
tapi pergh!
sayur rebus ya la nyuruh aku berselera bah.
ya nama nya air tangan ibu ooo....

kelak mun cik chee dah besar, sure nya mcm aku juak tp selera aku tok lain la..
aku tok suka masak nok pelik.
pelik-pelik adalah seperti soohoon goreng, macaroni goreng, sup tauhu. cendawan goreng, kacang buncis with garlic, sup ayam, ya ajak yang aku selalu polah. yang lain.. hampeh.... 
sure ada berbuang.
sebab aku sorang juak yang makan...
so, menu kamek dua mesti jenis dua2 boleh makan dengan lahapnya...
sekali  masak and terus habis.
mun nak makan agik.. masak baru.
simple. sik perlu bersimpan.. sure berbuang...

tiba2 anak tekak asa nak makan buah engkalak. geney ya?
mun nak balit ok singgah tamu, sure dah bertutup.
ujung minggu jak la aku pg ke tamu di batu 7.
harap-harap ada. 
kelak la aku sambung agik. 
ada meeting sik lamak agik.
anyeong...


Tuesday, July 30, 2013

:: 21 Ramadhan ::




assalammualaikum and anyeong

dah 21 hari kita tok posa. hrmm.. sik lamak lagik dah. 
yah... tinggal weekend tok agik tapi this coming weekend aku dah gago la dengan preparation di rumah mak aku ler...
my house dah clear... clear dari segi debu la..
tapi debu-debu di rumah mak aku ya... hrmm... aku cuma mampu say Hrmmm....
dah la rumah kayu...
bapak aku suka benda nok berukir2 tok..
kerusi kayu and ada ukiran..
bayangkan habuk and debu kat celah2 ukiran ya... awwwwwewwwwwwww...
susah aku nak imejinkan.
mun aku sik nulong.. kelak muka adik bongsu ku akan menjus..
tapi yala. kesian juak dengan nya... waima nya sorang diam dengan mak ku..
tetap aku kenak tolong mana yang patut.
dah aku tok raya di sia juak.
lekak ya kuarkan semua cangkir, gelas, tapak... warmer...
ya ampun!
aku mesti kuat untuk event ya ari minggu tok.
sabtu aku ada date!
erk.. date?
auk... aku ngakuk ada date.
sik salah nak date berbuka posa dengan seseorang, Encik B nama nya,
ingan ya ajak kay.
kelak aku madah apa2 mun aku asa nak madah la... hehehe..

ari tok dah ari selasa.
petang tok kenak rushing pg rumah mak.
tedah sik ada orang berbuka dengan mak n apak.
and cik chee.
sebab lekak berbuka, sidak dua terus pg suro.
aku dengan cik chee balit ke rumah terus.

bah. aku dah padah apa yang mauk aku padah.
pagi tadik aku sahur dengan aik nescafe kaw dengan susu eh.
wah. sedap yo. 
lalu bertenaga aku kerja ari tok. 
aww...
hehehe..

aku dah madah bah tapi aku continue juak.
aku mauk sambung kerja lok.
kelak la aku nyambung. insha allah.




Monday, July 29, 2013

:: DahLia ::


assalammualaikum 

Anyeong

okay. aku nak bercerita pasal bunga warna putih tok. aku ada nanam nya tapi selama tok aku sik tauk apa nama nya, So, marek aku post kan dalam FB ku and finally kazen ku madah nama nya adalah Dahlia.
White Dahlia. 
Serius eh... cantik.
nya sik berbau tapi nya cantik.. besar gik ya
and paling aku suka.. warna putih. 
aku nang suka semua bunga yang warna putih. 
tok gambar yang aku ambik. 



bah. apa polah ktk orang weekend tek?
aku akhirnya dapat menyiapkan baby quilt aku.
yang akan aku hadiahkan kepada kawan bait aku yang akan datang dari cbo ari rabu tok.
nya datang untuk meeting jadi aku terus la berik dengan nya..
dah nak masuk 2 orang dah anak nya.. baruk siap baby quilt aku ya.
appu.. 
dah angin ya baruk datang... baruk dapat siap.
mun ndak kah... maseh nya dalam store kali. ehek.

ujung minggu aku kat rumah jak. 
menyiapkan quilt ya. and macam biasa la.. berkebun.
cabut rumput... ngalih anak sayur sawi ku ke dalam bekas yang sesuai.
sak nya cepat besar. ehek.
sik sempat mauk ambik gambar.
minggu depan la. 
insha allah...
ari tok dah 20 hari kita posa.
tinggal 9 hari gik nak raya.
hrmm.. cepat ya masak berlalu.
bah. 
aku mauk masuk training lok.
bye


Friday, July 26, 2013

:: 17 Ramadhan ::


Anyeong

dah 17 hari dah kita tok posa. ari tok ari jumaat agik ya.
senyum aku sampey ke telinga o..Aku dah plan macam2 dah apa nak dipolah aku ujung minggu tok.
aku mauk berkebun. Aku mauk ngalih tomato ku. 
aku mauk start polah bekas pakey sayur sawi ku. 
yah.
happy sebab banyak anak sawi yang tumbuh.
pasya mauk siapkan project quilt aku. 
tinggal sikit gik aku nak polah.
pasya aku akan hantar dengan nya...
tapi marek nya madah nya akan datang Kuching on July 31 tok.
awww....
so aku kenak settle semua benda la. :)
so that nya dapat on the day nya datang kelak.
Buah tangan dari kamek duak beranak. 


yah. mun dah 17 hari kita tok posa makna nya tinggal 12 hari agik mok raya.
aku sik sangka secepat ya eh masa berlalu.
raya tok aku nang sik ada plan apa2 eh.
esok la aku mauk diskuss dengan mak aku.
apa yang aku akan polah tahun tok.
asa nya aku akan coba polah segek kek la.
yah... aku molah kek ooo..
bergegar kali dapur ku kejap.
serius la aku madah.. aku nang sik pernah polah kek sepanjang umur aku.
aku nang sik minat.
aku suka masak masakah yang terus dimakan ...
sik perlu bertunggu2.
aku prefer main tunjuk.
tahun tok mauk belajar polah kek. 
doakan...

bah.
aku mauk sambung polah kerja lok.
kelak sambung.
selamat berhujung minggu kitak. 



Wednesday, July 24, 2013

:: RaBu DaH ::











Senyum lok...

assalammualaikum and anyeong.

Hari rabu dah eh. Sik berasa. aku happy lalu jak ari tok. 
kenak aku happy. 

1.  ari minggu ya tek aku nanam benih sayur sawi. kotan aku jeles nangga blog kawan2 yang suka bertanam tok. dolok pernah aku nanam sayur sawi lekak ya aku stop. aku focus on kacang panjang ku masa ya. bila aku nangga semua nok ditanam aku ya menjadi..senyum sampey telinga ooo....

apa agik cik chee...gago juak mauk nangga hasil tanaman. apa tek nya gago nangga mama nya gago. adoh eh. Kamboh duhal anak dara aku ya eh. Gambar di dibah tok adalah percubaan aku yang pertama dolok. Sik ada baja ya eh. :D

2.  Sampey opis jak nangga online nangga gambar baby Prince William, nangga kate cantik jak dengan baju polkadot nya. kenak agik aku tok nang suka nangga nok jenis polkadot tok. Cute ada jak, Rilek ada jak. Sik perlu nak berbaju tebal, berkain semua.. nya rilek ada jak. geney ya? 

aku suka nagga baju nya. sepasang nya duak laki bini bah. so sweet. :D Tahniah William & Kate. Harap nama anak nya cute. Tahniah.....


sik berasa kan. esok dah khamis... lepas ya Jumaat....
and pasya... WEEKEND datang lagi...
kali tok aku mauk atur batas sayur aku agik. 
mauk carik tanah kat kawasan rumah aku ya. 

and aku mauk sudahkan project aku yang belum siap itu. mesti siap minggu tok.
aku mauk hantar dengan kawan ku ya. 
banyak nya plan..

oh ya. Marek BFF aku bbm madah nya mauk berbuka dengan aku,
erk. aku tok dah sik ada berbuka puasa di luar.
semua di rumah mak aku. sebab aku kenak fikirkan pasal cik chee bah. 
sekali nya madah... nya mauk berbuka di rumah aku.
wah.. mun camya... aku masak la.. tapi aku madah dengan nya.. aku masak simple jak
mostly vegetable and nya say okay.
nampak gaya nya esok ari aku kenak singgah ke KCM (Kuching City Mall) beli bahan.
menu yg dipersetujui adalah.
Soohoon Goreng, Nasi, Kacang Buncis with garlic, Cendawan goreng, Sup Tauhu. 
yah.
udah mikir apa menu ooo... sak ari jemat,
aku tok nang camtok.
binggung bah. mauk prepare awal2.

bah. udah agik aku tok ngerepak. kerja banyak nunggu.
kelak sambung agik.

salam.
Mama Cik Chee @ Cik Kembhojha



Monday, July 22, 2013

:: Akhirnya ::


yehhaaaa....

assalammualaikum, anyeong..

apa polah ktk orang masa cuti weekend tek? 
alhamdulillah.. dah 15 hari eh kita tok posa. 
sik berasa oo.. padan la malam tadik cik chee nunjuk moon..
nang full moon lah. aku sik sedar dah masuk 15 hari bah posa. 

weekend tok tek aku BERJAYA mencuci semua langsir kat ruang tamu, dining area and kitchen area. 
FUH!
asa puas hati yang teramat sangat la...
as usual la aku ada assistant kecik yang amat sangat membantu itu..
aku nak marah pun sik dapat.
layan jak la.

marek jiran aku masak maggi perisa ayam..
yah.. bau nya.. menyusuk kalbu..
sekali cik chee boleh madah..
"ma... mamam mee."
hrmm.. dugaan...
polah la maggie ayam juak dnegan nya tek..
mesti heran jiran aku eh...
sure nya pun masak utk anak dara nya juak..
anak kamek duak sama umur..

ari tok hari senin.
aku dah ngira bila weekend.
appu...
bah.
aku nak polah kerja lok
kelak sambung agik.
insha allah..








Friday, July 19, 2013

:: EnougH ::


assalammualaikum

Anyeong

malam tadik aku nangga ceta tok kat HBO asa ku. Aku tok nang suka dengan JLo tok. especially nya dalam movie tok. seksi bah nya tok. yah. aku tok ompuan agik madah nya tok seksi. apatah lagik lelaki. bah. berbalik pada ceta tok tek.
walaupun nya ceta lamak, tapi aku suka moral of the story ceta tok. 
she fight for herself and anak nya dalam ceta tok. Nya kenak tumbok laki nya sekali jak..
terus nya sik mauk dipolah camya agik.

mun sekali dah laki tok angkat tangan, dalam erti kata lain. NUMBOK ya.
bagus tinggalkan jak la. 
mun nya dah berani tumbok... sik mustahil, all the sepak and terajang pun akan menyusuli. 
jadi pengajaran bah. 


kakar hal enough tok.
aku ada kesah antara aku dengan anak dara aku. 
mun nya selalu berolah kah, nangis kah.,, aku akan madah.. "Enough Chee. Stop it."
so.
malam tadik aku polah aik teh cecah roti krekes.
so. aku berik la roti krekes dengan nya. ekot sekali la kamek duak main celup2 dalam segek mug ya.
sik lamak lekak ya.. nya boleh padah dengan aku.. "Enough ma... Enough."
erk.
aku tanya agik... what do you mean by enough? 
to make sure nya faham erti enough ya tek. selalu mun aku madah enough ya, makin kuat nya nangis. 
"Enough la... chi dah nyang (kenyang)."
Wah....
ada kemajuan.
:D

ya ajak aku nak share. mak aku pun dah komplen madah anak dara aku bossy di rumah.
adoiyai, yala masalah nya jika anak ngak sorang.
hrmmm

weekend is coming! wiw! dalam hati aku tok gelorat jak.
gelorat mauk bergumbira bersama dengan cik chee. 
uhuhuhuu...

selamat berposa semua. 






Thursday, July 18, 2013

:: Kisah Warak Salahuddin Al-Ayubbi ::

assalammualaikum & Anyeong

aku ari tok, awal pagi pergi la ke website tok, amekaw.com. Suka baca artikel dalam ya. and aku ada baca artikel Kisah Warak Salahuddin Al-Ayubbi. 

So, aku mauk share la. sharing is caring.  
http://amekaw.com/2013/07/kisah-warak-salahuddin-al-ayubbi-yang-ramai-tak-tahu/



Dalam kesejukan malam itu..Aku mendengar..Cerita tentang hebatnya seorang muslim bernama Salahuddin Al-Ayubbi, pemilik pedang paling tajam di dunia. Rugilah bagi anak-anak pelapis agama dan bangsa sekarang yang kerap kali mendengar cerita Hero fiksyen, tahyul dan rekaan barat seperti Batman, Spiderman, serta ultraman lebih kerap daripada mendengar cerita tentang pahlawan Islam..


Kita? Kita bagaimana? Secara jujur, kita sendiri lebih kenal siapa spiderman daripada kisah tokoh-tokoh Islam bukan?
Cuba kita tanya pada umat Islam sekarang tak kisah mat rockers ke anak muda ke orang veteran ke..
Siapa dia Salahuddin Al-Ayubbi?
Siapa dia Syeikh Yusuf Qaradawi ?Siapa dia As-Syahid Hassan Al-Bana?Siapa dia Muhammad Al-Fateh?Siapa dia Syeikh Ahmed Deedat?


Hurm..

Aku dengan teliti mendengar cerita sang penceramah tentang Sallahuddin bagaikan anak kecil mendengar cerita sang pelipur lara. Bezanya Sang pelipur lara hanya bercerita kisah dongeng.. Tetapi ini kisah benar-benar berlaku..
Bila??
Suatu Masa Dulu…..
“”””Bagaimana aku ingin ketawa sedangkan masjid Al-Aqsa masih dibawah jajahan musuh?”””
kata Sallahuddin al-Ayubbi ketika ditanya mengapa beliau sentiasa serius dan tidak pernah ketawa..
Salahuddin adalah dari keturunan Kurdis. Bukan berbangsa Arab.. bukan berbangsa palestin..tapi.. mengapa salahuddin menghabiskan sepanjang umurnya bertarung mendapatkan Palestin dan Al-Aqsa?
Betapa hebatnya salahuddin apabila berjaya menyatukan umat islam yang berpecah belah .. segala persoalan fahaman, mazhab, bangsa,dan keturunan semuanya ditinggalkan untuk bersatu dibawah panji islam yang diketuai Salahuddin. Malah.. Salahuddin berjaya menyatukan fahaman yang sering bertelagah syiah dan ahli sunnah waljamaah untuk berjuang atas nama Islam..
Hebatnya Kau Salahuddin….

Suatu ketika dulu beliau pernah meminta air minum, tetapi entah apa sebabnya air itu tidak diberikan kepadanya. beliau meminta sehingga lima kali lalu berkata, “Aku hampir mati kehausan”. beliau kemudian meminum air yang dibawakan kepadanya tanpa menunjukkan kemarahan..
Penyabarnya kau Salahuddin..
Dalam kesungguhan, semangat dan ketahanan rasanya tiada siapa yang boleh menandingi Salahuddin.
Kadang-kadang beliau sendiri pergi ke kawasan perkhemahan tentera musuh bersama perisik-perisiknya sekali bahkan dua kali sehari. Ketika berperang beliau sendiri akan pergi merempun celah-celah tentera musuh yang sedang mara. beliau sentiasa mengadakan pemeriksaan ke atas setiap tenteranya dan memberikan arahan kepada panglima-panglima tenteranya.
Suatu Malam.. Richard the lion Raja England , musuh salahuddin sedang sakit didalam khemah tentera kristian..Tiba-tiba ada satu kelibat manusia datang kepada Richard the Lion untuk merawat penyakitnya.. siapa sangka manusia itu musuh Richard sendiri.. Solahuddin Al-Ayubi.. Beliau sanggup menyamar dan membuang perasaan benci untuk merawat musuhnya sendiri. Subhanallah..
Pernah diceritakan, Salahuddin Al-Ayubi pernah berhadapan Richard the lion untuk menunjukkan kehebatan dan kemahiran masing-masing. Richard the lion yang berbadan sasa mengambil pedang dari sarungnya dan dengan penuh tenaga menghunus kearah sebiji batu besar.. batu itu terbelah..
Apabila tiba giliran Salahuddin.. Salahuddin lantas mencampakkan sehelai kain sutera kelangit dan menghulurkan pedangnya,. Kain sutera dengan perlahan jatuh dan hinggap dimata pedang.. Kain itu terpotong dua kerana tajamnya mata pedang Salahuddin.

Dalam medan peperangan beliau bagaikan seorang ibu yang garang kehilangan anak tunggal
akibat dibunuh oleh tangan jahat.
Beliau akan bergerak dari satu hujung medan peperangan ke hujung yang lain untuk
mengingatkan tenteranya supaya benar-benar berjihad di jalan Allah semata-mata.
Beliau juga akan pergi ke seluruh pelosok tanah air dengan mata yang berlinang
mengajak manusia supaya bangkit membela Islam.
Ketika mengepung Acre beliau hanya minum, itupun selepas dipaksa oleh doktor peribadinya
tanpa makan. Doktor itu berkata bahawa Salahuddin hanya makan beberapa suap makanan
semenjak hari Jumaat hingga isnin kerena beliau tidak mahu perhatiannya kepada
peperangan terganggu ..
Asakan Tentera Islam teramat dahsyat
Memaksa Tentera Kristian menyerah kalah.
tiada lagi pertempuran berlaku
Ketua tenteta kristian menunggang kuda menuju kearah Salahudin Al-Ayubbi didepan Baitul Maqdis..
“Adakah kamu orang islam akan memperlakukan kami seperti mana kami memperlakukan keatas orang-orang kamu terdahulu?” Kata Ketua Tentera Kristian
Semasa Kristian berjaya menawan Baitul Maqdis dahulu, jalan-jalan di jerusalem ‘tersumbat’ dengan mayat-mayat, orang-orang Islam yang tidak bersenjata disiksa, dibakar dan dipanah dari jarak dekat di atas bumbung dan menara rumah-rumah ibadah. Darah merah mewarnai bumi palestin akibat pembunuhan orang Islam beramai-ramai.
” Kami orang Islam tidak seperti kamu” Jawab Salahuddin Al-Ayubi.
Jawapan ini telah menyebabkan ramai orang kristian memeluk Islam akibat keindahan akhlak yang ditunjukkan Salahuddin Al-ayubbi..
Salahuddin tidak membalas tindakan mereka membunuh orang Islam yang tidak bersalah semasa orang kristian menawan baitul maqdis. Bersesuaian dengan tuntutan Islam, Orang awam tidak boleh dibunuh dalam peperangan..
Hari itu, Langit begitu Cerah
Laungan “Allahhu Akbar” dan “Tiada tuhan melainkan Allah” telah memenuhi langit..
Para tentera tersenyum girang..
Pada Jumaat, 27 Rajab 583H bersamaan dengan tarikh peristiwa iskraj mikraj Rasulullah SAW.
Baitul Maqdis Ditawan Tentera Mukmin.
Ramai orang yang terdiri dari ulama,
Pembesar-pembesar, peniaga dan orang-orang biasa
datang merayakan gembira kemenangan ini
Selepas menunggu hampir 90 tahun
kini sembahyang Jumaat telah diadakan
semula di Baitul Muqaddis. ALLAHUAKBAR!
Salib yang terpampang di ‘Dome of Rock’ telah diturunkan.
Betapa Hebatnya hari itu hanya Allah yang tahu..
Kemenangan Seluruh Umat Islam
Kemenangan Atas Kemenangan
27 Safar, 589H
Malam itu telah nampak tanda-tanda berakhirnya hayat Salahuddin
Syeikh Abu Ja’afar , seorang yang wara’ telah diberi kepercayaan untuk duduk disebelah Salahuddin ketika beliau Nazak.
Salahuddin Antara pengsan dan sedar.
Lantas, Syeikh Abu Jaafar membacakan
“Dialah Allah, tiada tuhan melainkan Dia, Yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata”
(Al-Hasyr: 22)
Sejurus Syeikh Abu Jaafar membacakan ayat tersebut,
Salahuddin terus membuka matanya sambil tersenyum
dengan muka yang berseri dan perasaan yang gembira dia berkata
“Memang Benar”
Selepas mengucapkan kata-kata itu, Rohnya pun kembali kerahmatullah.
Salahuddin tidak meninggalkan harta kecuali satu dinar dan 47 dirham ketika beliau wafat. Tiada rumah-rumah, barang-barang, tanah, kebun dan harta-harta lain yang ditinggalkannya. Bahkan harta yang ditinggalkannya tidak cukup untuk kos pengkebumiannya. Keluarganya terpaksa meminjam wang untuk menanggung kos pengkebumian. Malah kain kafan pun diberikan oleh seorang menterinya.
Empat puluh tahun kemudian,
Lord Olenby yang mengetuai pasukan Salibiah berjaya memasuki semula kota Baitulmaqdis, dia pergi ke kubur Salahuddin dan menginjakkan kakinya ke atas kubur Salahuddin sambil berkata:
“Sekarang aku datang semula ke sini.”
Alangkah penakutnya Si Olenby.. Celakalah si penakut ini kerana hanya berani berdepan dengan Salahuddin yang telah mati..
Tidak cukup dengan itu,
1917
Selepas Perdana Menteri Britain mengumumkan tamatnya perang salib ,
General Perancis,Goro telah datang kekubur Salahuddin Al- Ayubi dan menyepak kubur pembela Islam ini sambil berkata
” Bangunlah Salahuddin, Kami dah sampai disini!”
Alangkah bencinya mereka terhadap Hero umat islam ini.. Maha Suci Allah, telah mengurniakan seorang manusia yang hebat dalam membantu menegakkan umat Islam
Dalam tidak sedar, aku rasa ada air mengalir dipipi..
Layakkah kita dibandingkan dengan Salahuddin Al-Ayubi?
Reflexi dan cermin-cerminkan diri..
mana tahap kita?
astaghfirullah..
lemah nya umat sekarang..
lemahnya aku…

Wednesday, July 17, 2013

:: PiTaN ::


anyeong

aku benci PITAN.

kat bahagian mata, belah kanan, kat alis mata dibah.
yah!
sakit eh
bencik ku eh
menurunkan self confident aku jak.
serius eh.
nang sik ada self confident aku ari tok.
uwarghhh







Friday, July 12, 2013

:: 3 Hari Dah ::


Assalammualaikum

camney posa tek? dah 3 hari dah kita tok posa. 
hari pertama, huh! aku kenak serang gastrik. 
hari kerdua.. no problem. 
jadi kesimpulan yang aku dapat adalah...
aku tok nang sik dapat makan nasi masa sahur. 
hari pertama ya aku sahur dengan nasi. Dah nama 1 day nak posa nak.. so, makan la nasi masa sahur.
minum banyak aik... sekali petang ya... yah.. bergolong asa aku eh kenak gastrik, 
ya juak angin... 
Auk. tauk ku gambar ya pelik . 
tapi nya point ke tempat yang betul
di tempat yang sakit ya. 


marek aku coba sahur dengan oat. yah.
sehari2 perut aku asa okay. 
geney ya. 
so, pagi tadik aku sahur dengan oat lagi.
Now, oat is my friend. :d

makan nasi masa sungkey jak.
sungkey dengan orang tua, 
tedah mak bapak aku eh..
ada 4 orang anak... semua di kuching...
nok laki semua dengan bini masing2... nok bongsu berbuka dengan keluarga tunang nya..
tinggal la kamek duak beranak neman nya juak.
nasib bait ada anak dara aku yang sik reti nak diam ya.
pakey meriuh keadaan.

aku dah berapa ari tok sik nangga TV. 
sebab neman cik chee nangga ceta movie nya.
malam reya 2 kali nangga The Enchanted and malam tadik nangga Princess Frog. 
malam tok nangga The Tangled kali. 
abis movie ya, masa ya aku dah kemas rumah, kemas dapur, cuci and sidai baju, lipat baju, and sempat mandi dan sewaktu dengan nya.
after the movie, time to sleep.
ya jak la kegiatan aku. :D

bah. aku nak sambung polah kerja lok.
anyeong. 


Tuesday, July 9, 2013

:: Aktiviti BuLaN PoSa ::

Anyeong & Assalammualaikum

okay. masa tok lunch hour. Aku malas nak kuar. Dah makan Bun tek.
yah. boleh tahan sidak opis ku tok.
makanan dimakan sidak dalam tok. 
bau nya... 
hrmm..
maka memo dah kuar dah madah sik boleh makan kat atas tok.
adoiyai.

harap esok semua orang akan bertimbang rasa dengan orang yang puasa.
> Think Positive tok! <

apa plan ku bulan posa tok kah?

1.  mauk balit on time. @5:30 p.m.
sampey rumah mak sure pkol 6:30 p.m.
berbuka kat rumah mak, tolong mana yang patut.
lepas ya, terus balit rumah sendiri dengan anak dara sebab sure rumah akan sunyi, semua pg terawih. hrmm.. aku kena jaga anak ler. 

2.  aku mauk nyambung QUILT aku yang dah bertahun aku sik megang.
ada utang aku dengan kawan ku yang perlu aku settlekan. 
esok aku akan start lah semua ya,
insha allah. 

3.  gardening ya as usual la. Cuma schedule dah kena tukar ke pagi la. 
selalunya aku akan gardening ptang. hrmm... 
ujung minggu aku selalu sik kuar, even pg rumah mak aku pun aku sik.
duduk rumah jak dengan anak daraku.
makan mana yang ada. masak mana yang ada. 

4.  Weekend aku mesti start cuci semua langsir ku.
hrmm... seminggu segek bilit. Buka awal pagi.. terus cuci.. kering tgh hari terus pasang balit. 
ya aim aku bulan posa kali tok. 

ya antara plan aku la, menjadi kah sik. 
we wait n see. 

ehek. 

Selamat berPuaSa.




Monday, July 8, 2013

:: SediH ::


Anyeong

lusa dah nak posa. POSA ya eh.
aku tok sure akan emo mun nak dekat posa and makin la emo mun dekat nak raya.
geney la ooo....
mesti aku akan terkenangkan arwah.
this year is the 3rd year raya without him.
sunyi.
this year mcm biasa. raya kat rumah mak n apak jak la.
Only 1st day raya jak kamek duak beranak akan lepak sia.
Then terus kat rumah sendiri,
and this year. aku sik buka rumah agik.
mun nak beraya, semua aku suruh ke rumah mak bapak ku.
seriously.
rumah aku nang sik ada apa yang akan baru.
dah la lekak kenak pecah masuk reya nak.
malas ku nak berbeli barang dolok.
kes merajuk.
tunggu lah mun aku asa nak beli.. aku beli la..
masa tok.. NO WAY.
pakey jak mana yang ada.

aku sedih juak sebab drama dav aku.. We've Got Married Global dah nak habis. Minggu depan last episode. 
aku suka nangga Hongki and Fuji Mina.
Cute ada jak nya dua tok. Mesra nya mcm natural jak. 
adoiyai.
GuiGui and Taeck nampak mcm adik beradik jak.
sedeh eh.
sik tauk la camney aku next week. 
aku nangga the making nya pun dah asa sedih. 
ottokey,,,

bah. nak balit lok.
mak ku call madah rumah jiran aku almost nak kenak pecah masuk pencuri,
hish.
jadi mak ku suruh ngabas jiran aku.
nya tek sempat nerais pencuri ya yang cuba masuk dari belakang. 
nasib bait nya ada di rumah. 
nang la pencuri kinek tok.
sik ada ampun agik dah.
iskh.
dah. bagus aku stop.
sebelum aku mengeluarkan ayat2 yang tidak patut dikeluarkan.
:)





Monday, July 1, 2013

:: Welcome July, Please Be Nice To Me ::


Anyeong

Kinek tok dah pkol 5:30 ptg. Orang lain berkeparan balit. 
aku?
dari pagi tadik non stop asa aku dengan kerja2 yang sik ada henti nya.
huh.
And today is July 1, 2013. 

ohmaienglish... kata cik chee...

oh july...
please be nice to me.