Friday, August 30, 2013

:: KeBeeZeeAn ::


assalammualaikum

sik terlambat aku nak madah selamat hari raya nak?
ehek.

apa kabar tek? aku kah? alhamdulillah sehat.. cuma kurang sleep jak..
kenak? sebab mala kenak flying kick segek hal... badan asa lenguh2 jak..
iskh...kenak badan lenguh sebab salah sendiri la.. ney ada salah orang lain...
apa lagik mun sik berkebun.......

tukar pasu... tukar apa la... ada2 jak benda yang aku polah.. huhuhuhuhuhu...
aku mauk share gambar aku ambik marek... ya gambar Bunnga Gardenia and Bunga Dahlia..
kitak orang pun tauk nak aku tok suka bunga warna putih.
ada agik gambar bunga aku mauk aku share... kejap aaaaa
Gardenia (Atas) Dahlia (Bawah)

Tok gambar arwah bunga ros puteh ku. Dah jadi arwah. 

Bunga Melur 

Dahlia

Ari tok ari jemat eh.. aku dah senyum sokmo. Selamat Hari medeka semua.. company aku tok.. mun any public holiday falls on Saturday or Sunday, sure akan direplace ke hari Monday ya.. so.. kamek orang cuti ari senin. Jadi aku sik kerja la ari senin tok. 

Nak uruskan hal-hal banks and lawyer rumah ku sebab land title dah kuar and developer nak tukar ke atas nama aku.. erk.. what ever la.. pergi jak la menghadap muka lawyer ya dolok. 

so, ada cuti extra cam tok, sure cik chee akan melekat dengan aku ajak. 

dah dara anak aku ya eh... pagi tadik awal nya bangun... siap madah... ma.. chee mauk school...
wah2.. sabar sayang.. ktk school next year...
awal mak bapak aku brain wash anak dara aku eh... aku agik excited nangga nya excited nak pg school. 
okla nak... 

minggu tok aku nak survey almari baju cik chee. Mauk carik yang vintage look. lepas ya mauk cat kan nya.. so that dapat pakey lamak. huhuhuhu... 

seney nak carik? adala... kelak aku ceta.. insha allah minggu depan kay...

bah. aku nak polah kerja lok. Anyeong...




Tuesday, August 6, 2013

:: RiuH d RuMaH ::



assalammualaikum

marek aku semangat jak mauk balit ke rumah as soon as possible. ya juak adik aku call suruh singgah ke Kuching Centrak beli hook tabir. nok ada kinek tok sik cukup kata nya. Beli lebih. 

yah. hati aku dah gelorat mauk balit sebab mauk nangga baby bah.... baby besar pun nunggu juak. ehek. tauk nak sapa baby besar ya.. cik chee la... mesti kiss nya dolok.. baru boleh kiss baby. mun ndak...
kiak kaung nya kelak... sik mauk suruh aku megang baby. kes jeles sik pasal-pasal bah. jadi kenak pujuk nya dolok baru aku dapat merdeka peluk baby.

berbalik pada kesah di rumah tek. sampey jak rumah nangga adik ompuan aku gago bertukar langsir, berkemas rumah... automatik aku dapat mejin mak aku bersilat di dapur nun...

terus meluru ke dapur, goreng manok.. kemas barang or tapak atas meja, polah aik merah pakey sungkey.. yah... dalam masa 15 menet aku settle semua. Baru muka mak aku nampak kurang sikit ketat nya. adoiyai. nasib bait anak dara aku nulong usu nya, mun ndak... lalu berlagu orang tua ya di dapor. ney nya gago masak untuk adik ipar aku, tedah.

maaf mak. anak kitak nok sorang tok sik cuti eh. nya kerja juak esok. tapi setengah hari. aku faham nya perlu orang jaga baby sebab nya sik confident tapi aku tek.. kerja juak. sebab esok pagi agik ada meeting mauk diattend yo. sidak di US nun mauk report ya juak. 

malam tadik juak aku berbungka balit brg baby suci... bercarik kain lampin suci nok lamak sebab mauk berik dengan baby adik aku. tedah nya berbengkung pakey kain tebal. mun pakey kain lampin, at least sik la tebal ney nak? tedah anak dara montel ya. sampey jak rumah, gago jak cik chee madah nama nya PAU... tedah lok. 

maseh juak adik aku belum decide mauk berik nama apa. tedah lok. gago la kamek orang malam tadik berik nama. ada-ada jak disangkal nya, dudi2 bapak aku nyuruh nunggah nya Ain jak. 

cantik tu. Baby ain, 

boleh tahan aku tok ngerepak pagi tok. bah. aku mauk nyambung kerja ku lok. anyeong.















Monday, August 5, 2013

:: ZaKaT FiTraH 2013 ::

anyeong @ assalammualaikum

Aku baru jak lepas membayar zakat fitrah untuk kamek dua beranak. 
alhamdulillah.
kat opis sitok ada kaunter zakat fitrah.
lalu berekot-ekot anak aku tek...
sik perlu la aku pg ke Baitulmal di satok ya. 
fuh!
selamat. ehek. 


:: NeW BaBy FruiT ::


assalammualaikum & Anyeong

oh ya. aku ada anak buah baru;
baby girl.
yah.
semua cucu mak apak aku ompuan..
and tiga-tiga lahir bulan ramadhan.
meriah la rumah raya tahun tok.

jadi semua plan aku nak aku plan ya..
sik semua menjadi kay...
sabtu ya alhamdulillah aku sempat polah kecuali bake cake jak,
mak aku madah... malam tok aku patut start bake.
awal gilak..
erk...
awal kan... auk ajak la..
sak polah kek simple jak,
huhuhuhu

jadi apa polah aku kah ujung minggu tek?
ngemas rumah... kopek palak pusuk... (arahan dari mak ku eh),
nanam benih kacang bendi...
aku asa cuti raya tok aku nang bercucuk tanam lah.
mun tumbuh la. :D


bah. Aku nak nyambung kerja lok. mauk balit on time sebab sure balit rumah mak dah ada baby di rumah.
wiw.
best bah bau baby.
kelak aku sambung agik la.
insha allah.

anyeong.

Friday, August 2, 2013

:: Kita Enjoy ::


assalammualaikum

nak share dengan kitak orang... plan kamek duak beranak ajak.


Sabtu - kemas rumah, gardening, polah kek, and  rehatkan diri. 


Ahad -  lepak kat umah mak. Kemas umah mak. 

ya ajak. Sekian. :) 
Selamat berbuka puasa and selamat bercuti bagi yang dah mula bercuti. 
anyeong.

:: Cik Chee ~ SisTaR ::

anyeong...

assalammualaikum and selamat pagi.

aikh... terkejut lok. ehehek. bukan apa.. dah Jumaat bah.
eksen oo..
maka ya la hari yang ditunggu setiap hari senin.
Bila la jumaat nak datang tiba...
bah. Last weekend dalam bulan ramadhan. Jadi apa plan ktk orang tek?
huhuhuhu...aku dah madah dah nak apa aku nak polah...
tolong mak aku ngemas rumah...tapi ada additional task.

polah kueh @ cake. sebab adik aku madah tempat nya selalu beli kueh ya dah sik berjual lagik.
oklah.
jadi mula2 plan tek nak berbeli kat Mita kah.. Taka kah...
tapi kawan aku ajak polah sama.. tapi kat rumah aku la.
hrmm.. boleh la.... at least aku belajar polah kueh la nak.
ehek! fighting Kembhojha.... 


ada agik kesah anak beranak awal pagi eh. 
pagi tadik awal cik chee aku bangun. apa nya dgr bunyi sudu aku terlepas dari tangan..
lalu terkiak kaung carik aku ... 
ya aku madah.. aku sik dapat berbilit di atas sebab nya sure akan carik mun aku sik ada di tepi nya.
geney ya...

terus la nya bangun n neman aku sahur la. as usual, pagi tadik aku sahur nescafe susu and biskut kering jak. dah x tauk mauk makan apa dah aku tok. 
dah ya kemas meja, cuci gelas, lap meja, then kamek duak duduk kat ruang tamu..
terus nangga KHits. lalu la kuar lagi Sistar19 tok, Gone Not Around Any Longer..
uiksh2.... seksi giler nya pun tarian nok mula2 ya..
tapi part tgh2 nya ok la. 

best juak lagu tok. aku dah jadi peminat kumpulan SISTAR tok. lagipun nang minat dengan BORA juak. Hyorin dalam Immortal Song memang power suara nya, 

awal nya berkemas ari tok. aku kemas pun cepat juak sebab aku sik makey baju kurung ari tok.
casual jak. maka ari jemat oo.. kes MALASENG agik nak berion semua. uhuk.

nangga olah anak terkenjit-kenjit depan TV nak, teringat aku olah aku kedirik yang suka nak terkenjit-kenjit depan TV mun nangga ceta Hindustan. lawak eh. kali anak ompuan nang macam ya kali ooo... 

aku engkah la video lagu yang kamek duak dgr pagi tadik. 


ok. aku nak mengundurkan dirik lok. 
selamat berhujung minggu.
selamat berkemas rumah... berpolah biskut and cake semua..
selamat bershopping pada yang dah terima bonus semua ya..
tahniah.
company kamek orang sik ada eh.
terima pun dalam minggu depan.
sabor jak lah ooo...
anyeong.

Thursday, August 1, 2013

:: SepaSanG ::


assalammualaikum

salaam pagi khamis... and esok adalah Jumaat. Aharks.
adoiyai. cepat nya masa berlalu. yer... ayat apa ya kah.. ayat suka hati la nama nya. Ehek

okay. apa kesah sepasang ya kah?

kisah nya bermula dari pkol 630 pagi tadik. auk.. kejadian awal pagi.
cik chee bangun awal and terus ekot aku nait ke bilit atas...

masa nak pilih baju kurung pakey turun kerja.... (dahya sik kan la pg pasar nak?... huhuhuhu)
so, aku kuarkan 2 pasang, segek ya polkadot shocking pink and white and segek gik bunga2 la... 

aku :  Chee aa, which one is nicer? This one (polkadot) or this one (Flowery)?

muka anso2 nangga aku... terus point ke polkadot. 

assa! aku okay ajak. pilihan anak bah. so.. aku ion baju and tudung, mandi and berkemas.... nya nunggu sambil gurin2 atas katil....

dah abis kemas, turun ke bilit di dibah sebab nak kemaskan katil lepas nya tido, auk. aku  tido kat bilit dibah sebab kes malas nait atas n senang mauk bangun sahur and sik perlu terkejar2 ke atas mun cik chee nangis masa aku sahur. 

dalam berkemas ya, cik chee pergi la ke lemari baju nya... terus ambik 2 pasang baju kurung nya.. baju tahun lepas...

cik chee :  Ma, this one (polkadot pink) ...  this one (red stripes)

aku yang tgh ngemas tek lalu berdiri tegak,.... amboi cik chee..... download nampak!

aku tunjuk la nok polkadot ya tek.... 

sama eh.... kata nya...

yah! 

terus tukar baju, dengan belum mandi and sik bertukar pampers nya... sebab aku nak anta nya ke rumah mak aku...

aku        : Chee aa... where are you going? 
cik chee : umah nenek la..

hrmmm... dalam kereta aku mala merati nya... adoh eh. lalu la aky terfikir...
mun aku tok jenis bermekap kah.. sure nya akan ekot rentak aku..
uikhs... ngai ku..
aku tok la paling simple pergi kerja. since percuri ambik semua barang2 makeup aku..
aku nanng sik ada asa nak berbeli blusher la... eye liner la.. semua ya nang sik ada. MALASENG!

jadi masa aku anta nya depan umah mak aku.. mak aku senyum jak nangga... 
nya mikir aku dah mandikan suci and nya sik perlu gago agik la nangga nya tek berbaju kurung..
sekali aku madah.. tukar baju jak. mandi nya belum..
lalu ngerepak.. hahahaha...

sowwie mak. 

bah. aku nak start polah report lok. sebelum bos aku nanyak.
apa2pun... selamat berpuasa and take care. 

suka nagga cartoon tok. so cute,