Friday, November 29, 2013

:: BerSyuKurLaH ::



assalammualaikum

ari tok dah hari Jumaat. Esok dah sabtu and lusa dah ahad. huhuhuuhu... 2 hari tidak berkerja untuk bersama-sama dengan anak tersayang, cik chee. Minggu tok adalah minggu kamekdua di rumah. aku sik mauk kuar berjalan sebab aku mauk dengan nya. aku mauk spend masa dengan nya. serius eh. aku nang rindu benar nak spend masa dengan anak dara aku ya. rindu nak berloyar lamak-lamak dengan nya.. went shopping beli barang dapur dengan nya.. dengar nya merengek. mintak beli ya.. mintak beli tok.. :D best bah. 

kenak aku kuarkankan note to self ya? hrmm.. kadang-kadang aku mikir aku susah,.. tapi bila aku fikir balit.. aku sik la susah ney, ada lagik orang yang susah dari aku. At least aku bekerja and dapat nyara hidup kamek duak beranak. At least makan minum pakey semua alhamdulillah cukup. Just nice. 

dolok zaman muda remaja and ada arwahm yes.. aku ngakuk aku nang shopaholic lah. asal pg seney2 jak, sure penuh tangan and balit dari seney-seney kah, sure beg aku pandey beranak. Dahya mak akan bising madah almari baju dah muntah dah dengan baju ku. erk... kenak dolok aku sik mikir oo. asal aku nangga kacak and aku suka, aku main rembat jak. pakey nya tah bila.



bila dah sik ada arwah and dah ada anak... baruk aku faham. now aku dah kurang dah bershopping tok. aku pun heran kenak aku jadi camtok. aku cuma beli barang jika aku perlu sahaja. aku kadang-kadang ngetest dirikku pun ke shopping mall, nak nangga maseh ada sik nafsu nak bershopping ya.. purposely aku embak cash... nah.. alhamdulillah.. asal aku suka or tertarik, sure aku akan berfikir... 

pakey apa ooo...?? 
pakey ka sik ooo??

ujung-ujung nya nak. aku sik jadi la beli. ehek. aku akan comparekan rega nya dengan barang cik chee. Jadi nampak la perbezaan nya. so, kuar dari kedey dengan muka banyak senyum. kenak agik masa tok aku kerja dah sik perlu nak berformal-formal gilak. casual jak. and pakey kasut simple jak. sebab kelak kenak tukar juak pakey kasut kerja. auk.. aku kerja kat tempat yang ada clean area. so, turun kerja boleh pakey selepar. Hiuhuhuu...
kadang-kadang bapak aku pandey negur nangga aku turun kerja pakey jeans. geney la oo.. dah keadaan kerja aku memerlukan aku banyak bergerak jadi senang bah. berlari pun senang juak, yer... koatan tek..

apa sebenarnya yang aku nak ceta tok? 

aku nak madah.. ada sesetengah orang sik pernah tauk nak bersyukur dengan apa yang sidak ada. Kemewahan lah terutama nya and yet maseh madah sik cukup. camney mauk cukup jika spending macam aik. camney mauk cukup jika beli barang yang tidak berfaedah and camney mauk cukup jika beli barang yang berjenama and then pakey sekali sekali.. erk..
aku sik jeles sebab zaman ya semua aku dah lalui. aku sik kesah tapi paling aku kurang suka adalah bila terjadinya kisak RIAK. mula nak menunjuk-nunjuk. yah. sakit telinga sebenarnya. inggarrrrrrrrrr lah yang paling utama. 

aku sik jeles. benar eh.. aku cuma inggar jak. aku bersyukur dengan apa yang aku ada. 
aku ada commitment and aku kenak tauk apa keutamaan aku, ya jak. 

bah, Panjang dah repak aku kan. aku mauk kemas barang lok. mauk fikir seney mauk lunch tgh ari tok. erk. aku kenak pg bank.. nak bank in cheque pakey travelling next week. hish.  ya kelak la aku ceritakan.

take care and happy weekend semua. 

Annyeong

Tuesday, November 26, 2013

:: RinDu ::




anyeonghaseyo

ari selasa. baruk masuk opis. 
kerja banyak tapi since lunch time tek aku bekerja. tok la masa aku nak rilek. Ehek.
rilek dengan membaca and mengupdate blog la...

last week travelling ke Penang.
pg ari jumaat balit marek.
adoh eh.. 
rasa ati tok beraie dengan cik chee ya..
sik terkata eh.

pagi - tgh hari - petang - malam
nang mala call anak la..
anak langsung sik bercarik
mama nya yang bercarik
geney gaya ya...

seney jalan aku kah?
sik ada ke seney-seney pun.
sebab sik tauk juak mauk ke seney.
end up...

Eastin Hotel - PISA - Queensbay Mall - Eastin Hotel

selama 3 hari ya la. sia jak tempat jalan aku.
aku tok kan jenis sik makan barang makan pedas.
jadi nasi kandar ya memang aku sik apat makan sebab sure perut aku akan memulas.
kak ya berangin-angin jak asa mun makan pedas.
end up aku neman staff ku makan jak.

apa beli ku kah? 
aku shopping di Penang International Airport jak
huhuhuhu...
ya ajak.

sik apa. kelak pg agik.
kali tok embak mak and apak and cik chee .. of course. 
marek masuk jak kereta ya..
terus peluk cium anak ya..
adoh eh.. nang sik apat jauh asa aku dengan nya ya eh.
nang rindu bebenar lah.
bau nya.. sora nya..
soalan-soalan yang sik ada ending nya.
malam tadik dua-dua tido berpelok.
yah...


bah. ya ajak la aku nak madah.
minggu nak spend masa benar-benar la dengan cik chee.
minggu depan kenak travelling agik.
kali tok ke johor.

anyeong.

Thursday, November 21, 2013

:: JaTuH Lagi ::



annyeong

kerja ku tok mostly dah habis cuma tinggal satu tok gik.
esok aku dah travelling.
maka sik ada berupdate lah blog.

hari senin insha allah sebab ada banyak masa kat KLIA.

hrmmm... aku nak madah..
aku jatuh lagi... jatuh apa?
jatuh chenta dengan kang gary. hahahaha..

bah. ya ajak.

bye.


:: PenanG ::


annyeong

bah. aku nak nanyak... apa best di Penang bah? 
aku tok nang sik pernah terfikir pun nak ke Penang. Mun pg holiday pun... sik pernah terlintas lah nak ke sia.
sebab kah?
hrmmm..

sebab nya pulau. ya ajak. sot kan.. what a reason...
such a lame reason...
and some more aku nang sik ada geng juak di penang..
makin la malas aku nak ke sia.
so. kinek tok aku ada peluang nak ke sia.
kerana kerja..

so.. apa best di Penang kah?


memandangkan aku tok pergi kerana kerja. jadi aku sik berminat la nak shopping bagai. 
sik ada benda juak nak dibeli juak.
yang aku mauk adalah.. 
makan jak..

kebanyakan kawan kerja aku tok madah.... penang tok banyak makanan yang sedap...
so. aku nak coba la..
after event terus carik tempat makan yang sedaps...
any recommendation?

once again aku akan tinggalkan cik chee. tedah nya lok. dah la makin ceredit. 
marek conversation kamek dua...

aku        :  chee aaa, mama travel agik for work. u need to stay with                              your nenek. okay kah?       
cik chee :  work ma? seney? chee ekot kay?
aku        :  Hrmm.. mama work. kelak kita jalan agik. okay?
cik chee :  ok. 

camya ajak. yah. aku asa mcm mauk embak jak nya ya eh.
uwargh... berat asa ati aku nak tinggalkan nya bah...
dah la 4 hari 3 malam...

sedeh asa ku eh. kelak la aku sambung agik la.
kerja menunggu, 


Monday, November 18, 2013

:: Best! ::


anneyong

aku dah kembali.

actually last week dah aku kembali. cuma aku terlalu bz and ada banyak kerja yang nunggu...
masuk kerja ari khamis. dah ya jumaat ya aku ambik half day leave agik..
ya ku madah... banyak tugasan menanti...

camney holiday tek? yerrr...... yang happy adalah kamek dua lah... cik chee nang rasa happy lah...

seney pg kamek dua tek?

Kuching - Sibu - Mukah - Sibu - Kuching = auk.. sia pg kamek dua. 

ngabas kawan ku... with kawan ku juak... nang best lah. 
best juak diam di mukah. 
very amat the peaceful eh. 
best juak mun nak diam di sia, 
untuk kamek dua beranak.
kan....
aku cuma engkah segek jak la gambar cik chee yang aku ambik...
ya ajak yang aku mampu berik.


bah. aku mauk sambung polah kerja aku lok.
kelak aku sambung lah..
nang banyak story juak...

bye... 




Thursday, November 7, 2013

:: On-Leave ::

annyeong

Ari tok hari khamis, November 7, 2013. 

I will be on leave starting from tomorrow, Nov. 8, 2013 till Nov.13, 2013. 

wah... since kerja at this company dah nak masuk 2 years tok, this is my 1st time ambik cuti kira panjang juak la. 4 days. Yang kesian nya my subordinate la. Kenak berdepan dengan our lovely boss. 

barang dah 70% packed. malam tok settle terus lah. esok flight kamek tiga pukol 7:30 pagi. erk.. awal la kamek duak tok bangun. malam tok aku kenak make sure semua barang-barang nya dah ready. adohyai.. aku nebes. serius. aku selalu travel sorang. 

Since aku kan cuti.. maka nya.. blog pun cuti la kay. Kelak aku ambik banyakkkkk gambar. 
mun rindu.. jka rindu.. dengar lah lagu Leessang Blues. 
as usual la nak.. dari Kang Gary Oppa. 

take care and enjoy your weekend. 

Annyeong...

Wednesday, November 6, 2013

:: PeSaN MaK ::


apa pesan mak tek?

assalammualaikum and Good Morning. Rabu dah eh. Alhamdulillah... esok dah khamis.. and lusa dah jumaat. wah. cepat nya masa berlalu....nang cepat. minggu depan dah tgh bulan 11 wey...

bah. apa dah terjadi tek sampey mak aku berpesan...

ari isnin ya tek aku macam biasa ke rumah mak ku menjemput mem kecik, cik chee. and sempat la berloyar dengan mak ku kejap. masa ya cun ada accident kat simpang rumah ke kampung la. mak ku madah 2 orang ninggal. erk. mungkin sebab jalan licin.

lalu la mak aku berbunyi cam tok...

"Jangan laju gilak ko drive. Slow bah. Biar lambat, asalkan ko selamat sampey. Ingat ya.... Sayang la dengan dirik and anak..."

hrmm... hiba seketika aku bila dengar mak aku cakap cam ya.. aku tok nang boleh tahan la juak laju drive. boleh tahan la.. even arwah pernah marah sebab aku drive mcm pelesit mun kat jalan yang lenggang... appu... dah sik ada keta.. apa la nak dislow.. ya pikir aku dolok kay...

so, since hari ya.. asal aku drive nak laju jak skit nak.. lalu la aku terbayang muka mak aku. adeh ah...
automatik aku slow... hrmmmmm

aku tok selalunya ngantok pagi bah. yah.. bahaya juak kan...


yala pesan mak aku ...
jadi aku nak sampey kan pesan yang sama dengan kitak orang semua la...
jadi... ya ajak.
bah.
nak pulang...

annyeong...





Tuesday, November 5, 2013

:: Part 3 : TraBeLLinG wiTh ToDDleR ::



Packing Time

just want to share our packing stories which caused me headache and gerams all the time when we did our packing together. end up i only manage to decide 4 pairs of baju for jejalan and 2 pairs of pajama. 

Is it enough? for 5 days 4 nights trip? appu... 

malam tadik aku ngemas baju aku. target kamek dua beranak adalah mauk embak segek jak beg baju. so far so good la.. tapi belum masuk toiletries. nang cun-cun lah.

cik chee will bring her own Mickey Mouse back pack. her drawing books, colour pencils, towel, her toys, her pampers, susu, baby wipes. 
mama nya pun ada juak back pack. fuh.. nebes eh..

last nite berbbm with my best friend, KKO. tanya nya sama ada perlu sik embak ubat demam, selsema and batok cik chee,.. Terus nya jawap..PERLU!
yah... seney nak engkah agik bah? hrmm...

aku tok nang mcm tok. mun nak ke seney-seney ya.. byk la aku pk kan.
yala susah nak g travelling dengan aku tok. mun setakat nak pg camya ajak.
bagus aku duduk rumah. kelak aku ke sinun dah banyak dah plan diatur. 
ya aku dah sik binggung.

hopefully perjalanan kamek duak tok sik ada masalah lah. 

ya ajak. kelak sambung agik. nang panjang la kesah kamek dua tok.

annyeong



Monday, November 4, 2013

:: SeGaR BuGaR ::

Monday Morning, November 4, 2013



aikh.. dah bulan 11 nya eh... cepat eh... bye-bye october. welcome november. 
ehek. apa benda yang segar bugar ya tek? 
apa perasaan ktk orang turun kerja ari tok? 
yala perasaan aku... Segar Bugar jak asa eh..macam gambar bunga dalam gambar di atas yahhhhhh...
may be sebab aku dah cukup rehat.... dah kemas semua barang di rumah...
and tido awal selama 3 hari berturut-turut.....
serius... selalunya malam minggu aku tido akher..
tapi bermula dari hari jumaat ya tek, aku tido pkol 10 malam...
walaupun hati aku kuat mauk nangga ceta dalam TV ya...
tapi bila aku ngenang PANDA eyes aku makin teruk...
and nang aku ngantok juak...
aku ambik keputusan..
tido jak la.... ajak cik chee tido juak..
nya pun berik full cooperation eh..
mala jak nya madah nya dah school... aikh.. auk.. kesah nya ke art class ya tek...


aku ada sebab nak hantar nya ke art class ya...
aku mauk nya belajar colouring, drawing, and in the same time to nya belajar bersosial dengan kawan-kawan baru, hot to choose the right colour.. semuala... 
so, aku polah la searching aku and aku jumpa segek tempat tok di area BDC.
kira sik jauh dari rumah la nak. 

mula-mula tok hantar nya untuk ke trial class... bulan depan baruk la full class. Bulan tok kamek dua kan mauk pg holiday. yerrrr....kesah ya kelak aku share.
luckily aku embak semua colouring book and colour pencils and crayon nya... 
sampey kat sia, nya terus ambik tempat duduk nya and aku dengar la explanation teacher nya tek.. on how much is the fee semua... how may time is the classes, semua la.. 
cikgu nya madah, aku boleh tinggalkan nya for this one hour coz kawan-kawan baru nya akan datang sik lamak agik..
yer... nya nangga aku.. terus nya madah.. "Bye Ma".... dengan confident nya ya..
aku siap nanyak agik.."Are you sure?" coz aku yang sik sure..
and sekali lagi dengan confident nya... "Sure!" .. erk..
then aku mengalah la...
then bila aku masuk ke kereta nak.. aku terfikir..
yah.. apa la nak dpolah aku dalam masa sejam tok.
tiba-tiba mati kutu...

end up pg ke Everise BDC, beli tauhu, sayur, for our dinner.
cun-cun sejam ya nak.. aku terus la ke sia.
wah.. cik chee benar-benar excited eh...
and she can get along with all her new friends.
and she is the youngest among all..
Good Girl my girl...
ya baruk la segek class oo..
aku gik yang terover excited. appu...
so now i know that kelak aku hantar nya ke school, aku sik perlu binggung...
sik sangka anak dara aku ya dah besar eh..
sedeh kejap..
mun dah masuk tadika kelak, mauk anta ke sekolah rendah, pasya menengah... pasya u.. dah ya nya akan tinggalkan mama sorang-sorang di rumah..
aikh.. emo aku kejap...
geney tok.... uwarghhh....
sedehhhh ehhh..
bah.. aku nak stop lok. 
sedeh indah...
kelak aku sambung agik..

anyeong..





Saturday, November 2, 2013

:: Part 2 : TraBeLLinG wiTh ToDDleR ::


anneyong

This is a auto-publish entry. I am planning to do this.
ok sik?
yala polah aku ari tok. :D




Friday, November 1, 2013

:: JaGa AnaK ::


salam jumaat @ Anneyong

ari tok dah hari jumaat. aku mesti excited. sebab esok dah weekend. ....tapi tgh hari tok aku ambik time off la sebab aku kenak jaga anak eh... mak aku ada hal, jadi aku la yang kena jaga anak aku and anak adik aku sekali..baby bah. baby 3 bulan.. aku nang suka juak.. 

Apa plan ujung minggu? aku kah?

tok plan aku..

1,  Kemas rumah
2.  Packing untuk travelling dengan  cik chee
3.  Membelai semua sayur-sayuranku
4.  Shopping barang dapur skit.

aku tok eh.. tiap-tiap malam tido pukol 11:45 malam. tauk ku.. ya akher ya.. tapi geney la.. dah aku terfollow segek ceta korea tok. jalan ceta nya best. Balit-balit ke sia juak.. lebih kurang camya la pemahaman aku. yala susah mun dah terlekat. mun 3 hari jak sik nangga nak.. aku mesti mushkil.. apa kah jadi dengan nya duak ya... maseh jaik kah mak mertua nya... aku geram benar nangga mak hero ya .. asa ku nak renyok jak muka nya.. emosi bah. tok kat channel 393. 


Heroin nya cantek eh. Hero nya kureng handsome. Yang second Hero ya handsome. yerr... aku suka nangga nya jak. Ceta tok ada part nya menginggarkan la tapi jalan cetanya yang aku suka..camney tek?

<< Balit-Balit.. Ke Sia Juak >>

bah. aku nak kemas lok semua barang-barang aku. yer.. maka baru pkol 10:30 pagi ooo. ada segek report ya aku kenak polah and anta ari tok. mun ndak sik sedap ati asa nak ambik off. kelak-kelak la aku ceta agik.

ada-ada jak gangguan bah. 

tiba-tiba jak aku asa nak makan Laksa Sarawak bah. ottoket? geney tok? esok aku akan pg ke sia. beakfast. erk.. sak juak esok aku ada appointment dengan art class nak embak cik chee belajar art. huh.. penuh scheduled aku esok. 

ceta ya minggu depan aku story morry kay. duhal banyak juak ceta aku yang aku nak share. bah. kelak la..

take care and enjoy urself ujung minggu tok kay. 

anyeong...