Friday, July 25, 2014

:: Selamat Hari Raya Aidilfitri - 2014 ::



assalammualaikum

Ari tok ari jemat. last day kerja sebelum nak raya. Jadi kak kembhojha and cik chee nak menyusun sepuluh jari jika ada tersalah kata, tertaip salah... or terkasar bahasa sepanjang di dunia belog tok. 

gambar ya kak kembhoja ambik kay. yer.. ada juak oo.. pokok besar di padang merdeka, auk. kak kembhojha ambik kay gambar ya dengan cik chee... supan nak engkah gambar dirikpun... nama sia dah cukup lah kay. Cukuplah gambar ya sebagai penganti diri. 

eh. aku nak madah sesuatu... anak aku dapat kad raya, yer. biak sekolah tadika pun berberi kad raya and tulis nama dirik pun. kiut aikh. :) ya ajak. sekian. 

Selamat hari raya aidilfitri. 

KemBhoJha


Wednesday, July 23, 2014

:: DemaM ::



---------------- aku demam ---------------------

------------ idong sumbat ------------
------------palak pening------------
------------sakit tekak-------------

tiba-tiba jak marek aku kenak selesema.
dah ya malam tadik kenak gatal anak tekak...
pagi tadik panas badan....

ok. i need rest. tapi kerja banyak..
geney mok rest. erk?
oklah.
ya ajak.

Monday, July 21, 2014

:: Sapa SuruH ?! ::


Assalammualaikum 

Eherm. apa polah tek? ada yang udah cuti kah? aku belum eh. Cuti udah apply, 30 sampei 1 tapi mungkin aku akan cancelkan. erk. 

kenak aku cancel? 

uwargh,,, mun aku complaint kelak sure akan mangkung palak aku mpun. 
jadi aku sik komplen. aku  bersadu jak kay. baca ya benar-benar.. aku bersadu jak. 
dah sik ada bahu untuk disadu... aku bersadu deengan encik blog aku tok lah.
eh.. encik? auk la... 

okay.. aku dah ambik cuti and cuti aku dah diapprove kay. Udah APPROVED. 
so, aku pk mok spend time dengan cik chee aku seminggu raya ya lah.
sekali emarek aku nangga jaduak cuti anak dara aku untuk sepanjang tahun tok...
lalu besar bigik mata aku nangga...

Cik chee cuti ngak 3 hari ajak kay! Monday to Wednesday? dah ya? 
aku tek ambik cuti sampey Friday. Ottokey! lalu ilang semangat aku yang sikit ya tek... 
mun aku madah dengan mak aku.. sure ayat yang akan kuar dari mulut mak aku...

"Yalah kau anta anak ko ke sekolah cina. Cina ney ada sambut raya. Sidak sambut raya cina ajak."

erk. baeklah... seriius aku dapat mejin mak aku madah cam ya... 

auk. sekolah cik chee cuma cuti 3 hari jak. aku sik ada masalah sebenarnya... small matter. lagipun kamek duak pun bukan nya raya ney. End up bergerumuk depan tv ajak kerja kamek duak.  jadi marek lamak aku diam. sehari2 aku mikir. 

aku ambik keputusan aku akan cancel cuti aku dari 3 hari ke 2 hari jak. aku akan masuk kerja on 31 & 1. Sebab ari sabtu ya aku ada kerja di upis. ya cannot escape. 

bah. apa polah aku dengan cik chee marek? 

kamek duak duduk rumah ajak. berbuka kat rumah mak ku. seperti biasa. kemas rumah... sapu n mop. re-arranging our sofa and tv cabinet. it was fun. dolok nya jadi mem.. kinek tok anak dara aku yang nak masuk 5 tahun ya boleh diharap eh... yerdehh... muji anak dirikpun... well.. aku nak madah... nya boleh diharap. mintak tolong ambik ya... ambik tok... nya ambik jak... 

sejuk asa perut eh... yer... baruk 5 tahun okay kembhojha.. wake up! agik ada panjang journey nya. insha allah. bah... berbalik pada kesah ari minggi kamek duak... nya kan sik posa. jadi permintaan nya ya... adeh ahh.... macam apa jak. tetap aku layan labu. mok toaste la nya.. mok biskut lah nya.. mok aik ya mok aik tok.. mcm2 lah. 

belum abis aku polah segek.. dah mok lain.... belum abis segek mok segek. 
appu. kerenah ooo... :) 

bah.... aku stop dolok. kelak aku sambung agik kay. Selamat menyambut 24 hari ramadhan. 


Tuesday, July 15, 2014

:: SenYaP SaJeR ::



SeLaSa

yehaaa... assalammualaikum.  tok masa lunch hour aku. 
jadi masa free tok patut nya pakey untuk tido...
tapi aku tok jenis sik dapat tido walau pun untuk 5 menet. sik puas asa ati ku.. sure aku akan pening palak lepas ya..
so.. better aku update apa yang perlu diupdate. 

apa kesah marek? hrmmm... aku berbuka kat satu tempat tok.. kureng la... and some more makanan nya pun mcm kurang menarik. 
geney ya...
tapi bersyukur la ada juak neman berbuka nak. alhamdulillah..
sapa neman? hahahaha.. ada lahhh...

apa kaitan dengan topik aku.... Senyap Jer...

tok kesah account twitter aku... aku nang selalu on tweet aku. kadang2 aku buka la baca tp jika ada kawan2 lamak yang mengetweet, insha allah sure aku akan balas. Macam mcm tadik aku bertweet dengan momoe. aku tauk di saat nya madahnya patah hati.. aku dah tauk kenak... kerana si nickhun la.. hahahahaha
dah ada buah ati.. hhahahaha...

sometimes bila mata sik mok tido.. tiba2 ada kwan yang ingat kita... asa dihargai and disayangi, yer... serius aikh. 


bah. ari tok aku sik ada plan ke seney2. aku mok dengan anak dara aku yang ceredits itu. Sure banyak homework. Before sleep kenak ion baju sekolah... make sure semua barang2 dah kemas dalam beg. 

banyak nya kerja... hahahahaha.... semua ya for her bah, ney ada orang lain lagik. yala aku malas nak mikir 'berteman' masa tok sebab ada nya sorang dah cukup bagi aku... kanboh dah sekian. 

tido malam pun berkelaie bantal dengan nya sorang. erk. 
hahahaahha...

bah2... udah agik.

selamat menjamu selera. 

anneyeong

Monday, July 14, 2014

:: 16 ramadhan ::



assalammualaikum

auk. aku maseh di opis time tok. dah pkol 540 ptg. apa lagik dipolah aku di opis kah?
aku tok nunggu kawan aku call. madah nya dah dekat dengan kawasan yang aku akan berbuka posa ya...
and aku malas nak pg awal sebab menunggu itu satu penyeksaan. so... daripada aku terseksa bagus aku nunggu di opis n aku pun polah kerja yang berpaedah iaitu menghupdate belog aku tok. eheks...

udah 16 ramadhan eh. betol kah kiraan aku tok... betol lah nak..  mun jemat ya tek 13 ramadhan. adeh ah...
kurang 2 minggu agik mok tang tang tung.. bunyik mercun... appu.. ujung minggu aku sik sempat nak kemas rumah weyy...

2 hari ya aku gago kedirik dengan cik chee and mak aku... uwargh,,, sik apa.. bukan aku raya di rumah pun nak... (ambik ati dikpun!)

bah. kawan aku dah berLINE dengan aku.. madah cepat kit ehhh.... bah bah bah...
aku nak out lok.

Selamat menjamu selera and kem salam dirik eh.

Annyeong


Friday, July 11, 2014

:: Jemat Wey ::



as usual.

assalammualaikum.

asal ari jemat, rajin nak aku.
rajin mengupdate,
ak marek dah update. aku nang suka mengupdate pakey bahasa yang aku selalu pakey.
kesah cik cheee yang benjol di kepala nya.
auk, nya tergugok di sekolah...
bincut lah palaknya ya...
dah bincut gago nak berhandyplus...
adeh ah,,,
layan jak la as long as nya suka.

apa plan tek? aku duduk rumah jak. as usual.
kes malas nak berjalan, mauk kemas peti ais.
mana yang perlu and mana yang sik perlu perlu di kemas...
:)

esok aku mok masak sup kimchi.
yes.and tauhu goreng,
esok kenak clearkan peti ais.
ya is my target, :D
whithing!








Wednesday, July 9, 2014

:: Masuk 2 Minggu Dah ::



assalammualaikum

Selamat Berpuasa...

wah. baruk ada kesempatan. nang gago mama chee tok ko. Gago mok settlekan kerja cepat2 and balit pun cepat2 sebab ayahanda and bonda mok teraweh. Anak saya kenak saya ambik and balik rumah and tunggu nya polah homework nya. wah... sampey rumah... tunggu nya polah homework.. check homework nya.. appu.... aku memang kenak belajar mandarin eh. mala jak madah mok belajar tapi aku belum mula.. geney ceta aku tok...

mama che.. please act immediately.

apa kesah kamek duak beranak kah? kamek duak mcm ya juak. hari2 aku kenak dengar lagu "I wanna build a Snowman" * "Let it go". bangun pagi alarm cik chee aku adalah lagu olaff ya kay... baruk nya semangat nak bangun... sik nangis or merentah or blame nyamuk...

yes.. she always blame nyamuk whenever she need a reason and she dont have any reasons....
mun terusuk pun nya boleh blame nyamok.. yah.. tedah...
kadang2 aku tetak nangga nya terusuk sebab aku tauk... sure nyamuk kenak... i need to teach her on how to be responsible on her own mistakes. Any tips?

fighting mama chee... u kan do it... wachaaaaa.........

bah, dah 11 ramadhan ooo... apa macam subject aku? dah masuk 2 minggu.. hjahahaha... mcm lain jak bunyik... bunyik apa? ngehngehngeh...


so makna nya 2 minggu aku mok raya ooo??? apa preparation? NADAI... nang bulak la nak ooo...
polah baju sepasang jak... untuk aku n cik chee...

sandal nya udah aku beli... kahkahkah... last week kamek duak beranak ke india street neman mak ku berbeli tudung pakey anak buah nya kawen.. which is kazen aku la... mok nak up to date juak... pening aku kay... sbb aku tok jenis balit2 akan pakey bawal plain. mak aku nak mauk... mauk nok terkini di pasaran... layan jak lah... malas ku nak berbunyik...bulan posa bah.... Telan jak...

berbalik pada sandal or selepar or kasut... kinek tok nya dah pandey memilih.. jadi aku mok nya be independent sangat la nak... aku selalu berik choice la...  so ada selepar snow white and this black sandal...
selepar 19.90 and sandal hitam ya 10.00.  yes., aku jenis beli yang murah sebab kaki nembiak tok cepat panjang... sayang bah.... mak nya berkira kay...

perbualan...

Aku : So.. which one kitak mauk? this one (Selepar) or this one (Sandal)? Choose la.. kelak mummy choose ktak sik suka.. better you choose. (Dalam hati tok harap nya ambik yang 10 ya)
cik chee : i want this (tunjuk yang hitam).
Aku :  Sure aaa... Sik dapat tukar tok. Kelak marah tokeyneo tok.
cik chee lamak diam... aku tunggu dengan sabar waima orang keliling mcm apa and cuaca panas.. nya diam ya berfikir sambil minum aik kayyy.... dah ya nya berbunyik,
cik chee : sure mummy. (Terus buka kasut nya and pakey terus.)

well... aku senyum sampey telinga la bayar sepuluh ringgit ya tek. Tokeyneo ya menjus. hahahaha...
sepanjang berjalan ari ya lah nya makey sandal baru nya. cute juak la... aku pun suka nangga. mak ku madah di serikin banyak... wah wah wah.. aku nak pegi serikin time posa tok.. nang sik betah lah!

hrmm... tahun tok kamek duak sik raya geney2 la. mcm tahun2 lepas juak. Raya 1st day kat rumah mak bapak aku jak... selebih nya kamek duak beranak akan duduk kat rumah sambil nangga tv. Ya ajak. Nak jalan2 ya nang sik ada dalam list aku la.. and rumah kamek duak nang closed.

mun kawan2 mok datang.. semua pg umah mak aku. Belum ready aku mok beraya kat rumah aku kay. nang belum ready. sik mampu aku nak buka rumah and aku sorang with 5 years old daughter...
may be sounds like alasan but it is the fact. I dont want to force myself... biarlah hati tok ku layan dolok masa tok.. walaupun dah 3 tahun...

aikh.... bah. aku mok stop dolok. mauk check email and nangga pacebook. aikh...

ya ajak. selamat menjamu selera and jangan membazir wey....