Friday, October 31, 2014

:: WelCome NoVemBeR ::




anneyeong

ari tok dah masuk 30 october.
2 hari lagik akan masuk bulan November...
yaitu bulan 11 kata orang...

bulan tok banyak event.
nang banyak
aku belum kemas agik umah..
apa kah?

adik bongsu ku akan kawen.
Jadi umah aku paling dekat dengan umah mak apak aku akan dijadikan guest house.
selama tok aku cuma ngemas dibah ajak...
bilit2 di atas nang jarang amat ditangga...
diagak yes.. tapi dijaga kurang..
project hujung minggu aku adalahhhh..... KEMAS RUMAH.....
mak aku dah ngerepak malam tadik..

Bila lagik ko kemas rumah ko ya bah? appu.....
aku juak yang kenak.

No TV for this week. erks,, insha allah.
i can't ler.. once aku dah depan TV aku mudah nak leka. kamek duak beranak suka nangga discovery channel and as usual KBS lah. adohehhh...
fighting kembhojha... ko mesti dapat polah... ko MESTI.

ya ajak.











Thursday, October 23, 2014

:: Awal Muharam




assalammualaikum

kenak awal gilak aku nak madah Selamat Awal Muharam?
sebab esok aku cuti. :D yes. aku cuti, apa polah?

Sik ada apa-apa pun. I just want to rilek kat rumah and as usual jadi supir utk cik chee.
hantar school & balit dari school.
pas ya mok tido tgh hari. yah...

and monday office kamek orang cuti. Ganti public holiday falls on Saturday,
so.. ada 4 hari cuti. alhamdulillah...sebab ya lah saya hupdate belog ini.

lamak cuti tapi selama itu kamek duak beranak cuma berada di rumah or jogging di kawasan berdekatan sahaja. :d gardening skit. and mok kemas bilit-bilit yang ada untuk guess yang akan datang masa bulan 11 kelak.

apa yang ada di bulan 11? well... kelak la aku cerita, ohya. apa plan nak dipolah masa cik chee school holiday oo??? last year kamek duak pergi ke Mukah and sibu..
this year? aku malas nak pergi jauh... may be kamek duak carik pot kat area lundu or sematan jak.

itu plan saya ler. itu jer...

bah. aku nak settle semua barang pending lok. mok cuti bah,

anneyeong






Tuesday, October 21, 2014

:: Mummy... Lai.... ::



cik chee sekolah cina.
Jadi every night before we went to sleep,
as usuall tugas mummynya adalah membuat susu...

jadi al kisahj satu malam yang suram and she is waiting with her full patience coz mummy nya jenis polah mcm-mcm kerja dalam satu masa (contoh... dalam polah susu anak sempat nak nyusun tapak mangkok or cuci sink.)

bila mata sudah mengantuk and mummy yang maseh ketak ketok di dapor...
sedangkan she know that botol susu dah siap cuma perlu diembak kepada nya jak...

you know how she call me...

"Mummmmyyyyyyyyyyyyyyy..... Laiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......."

erksss... aku yang masa ya tengah polah kerja terus stop..
and terus padah..

"Apa tekkkkk?????"

"Mummy.. Lai."

Uwarghhh...

ya ajak. Nya mauk aku agak nya embak botol susu nya sebab nya dah gurin. nang bertuahhhhhh....


Monday, October 13, 2014

:: uLaT or uLaR? ::



Satu kejadian di satu malam.... terjadi di antara duak beranak semasa nak unlock pad lock pintu rumah. Si emak embak beg sekolah anak and si anak rilek isap gam... (sik embak apa2 kay!) 
eh. emosi si emak ya kejap. Ney juak gago nak buka pad lock.. ney juak dengan embak beg nya yang berat... 

Anak  :  Mummy.... ular.... (Nunjuk with suara cool kay)

Si mummy bila dengar perkataan ULAR ya... udah berlari sejauh 100 meter automatik...
nok berat jadi ringan. tapi dalam masa yang sama heran juak nangga si anak sik lari.. nya cool siotttt....

Mummy : aikh... rilek nak juak kitak bah?
Anak  : ular ya kecik bah mummy... nya ya... (nunjuk dekat dengan basikal nya.)
Mummy : Kecik? erks... ney ada ular kecik... (terer x duak beranak tok. Ada ular sik jauh dari nya duak tapi tiba2 si mummy pandey cool oleh si anak ya tek.)
Anak : Nya ya bah. 

Bila si mummy tangga benar-benar.. asa nak nerais sampey ke puncak langit ke-7. 
itu adalah ULAT GONGGOK!

pecah palak si mummy... ya ampun!

itulah kerenah cik chee. 
maka diat discovery channel almost every day bah. 
boleh nya madah ya adalah ular.
so aku perbetulkan ayat nya...
cik chee... that is ULAT. Not ULAR. 
Arrachi?! (faham sik?-bhs korea)
dey.. arraso mummy... (okay. baeklah mummy-bhs yg sama jugak)

sekian. 





Saturday, October 11, 2014

:: Art Class ::




salam sabtu

today is Saturday. Napa polah aku ari sabtu pun hupdate belog? erksss.... ooppssss... ada okay kah?
actually cik chee ada art class... so aku free 2 jam.
aku sik tauk nak polah apa.. nak balit aku malas nak turun balit..
end up aku lepak kat office.
erks.
office aku dengan kelas cik chee sik la jauh ney.
malas nak ke shopping mall sbb dunno what to buy and scared to buy uncessary things.
ada lagik.
aku ada segek penyakit kay.. aku akan sure ke bookstore.
penyakit aku bila ke bookstore adalah.. 2 jam tidak cukup okay.
aku sik akan sedar masa berlalu. Why i said that?
udah dipolah aku 2 minggu lepas. Aku lambat setengah jam ambik cik chee kay.
setengah jam!
muka anak sik la menjus nunggu.. tapi muka lause mcm x puas ati jerrrr..
huhuhu.. sorry lause...
jadi aku sik la mauk lambat lagik... serious eh.. masa aku lambat ya aku berbeli rak buku indah..
rak buku pelastik... kaler pink lagik ya..
beli buku aku kedirik dah 2 egek.. cik chee tiba2 ada 3 egek..
segek baruk abis baca... and segek agik.. well...
better to go to there for a while...
so.. di opis dapat la ngecheck email kejap.
and berhupdate belog.

Nak check Fb lejuks.
check and reply email udah.
so. apa lagik. update lah blog.
Tiba2 asa rajin itu ada..
jadi kenak di appreciatekan... huhuhuhu
pasal cik chee ke art class ya.. is my own initiative to help her in her coloring skilss.
i know benda tok parents boleh ajar tapi my main purpose for this class is for her to mix around with someone that luar dari kawasan hariannya..
at 1st nya takut tapi now nya dah ada kawan dengan koko @ Oppa nya...
they are so nice to her... even this one koko siap berik nya sweet almost every week and teman her while waiting for me...  so touch when i saw this friendship.
And cik chee is the only malay girl dalam kelas ya.
in away can improve her bahasa cina la... the lause speak cina to her bah.. mix la. manglish.
but okla...



at home usually aku sik paksa nya lah... mun nya nak polah homework.. nya akan polah..
mun nya mok nangga movie nya.. well.. she will ask me first boleh kah sik.. usually aku akan say YES jak.. cuma patehkan nya untuk bertanya sebelum polah something.

as for coloring..memang ada improvement semenjak hantar nya ke art class ya.
much better then before. kamek duak beranak ajak di rumah kadang2 sik ada juak megang buku melainkan aku baca buku.. nah.. gago la nya mauk baca buku juak..
ya ajak.
bah.
panjang dah aku naip tok. Aku mok end kan lok. Mok ambik cik chee lok.
kelak sambung lagik. Insha allah.

Anneyeong

Kak KemBhoJha







Friday, October 10, 2014

:: When i Have My Free Time.... ::


Anneyeong

Wow! It's Friday again. uwarghhhh....

cepat nya masa berlalu... (erks. Sak memang menanti hari ini.)
when it comes to Friday.. macam-macam lah dalam fikiran aku.
dolok ada2 jak plan aku kan.
mauk ke sia lah..
mauk ke sitok la..
polah tok la.. polah ya lah..
kinek tok schedule cik chee dah fix.
and seriously..now, aku ada masa for my own.

Every Saturday & Sunday, i have a free time for 2 hours.

Cik Chee akan attend her art class and music class.
and dalam masa free ya, mula2 dolok, bukan main aku ada plan kedirik.
bila semua benda dah dipolah..end up aku sik tauk apa nak dipolah agik.
last week i send her off to her art class and end up aku ke office settle hal kerja.
geney ya?
aku mun dapat sik mauk la ke office tapi aku malas juak nak berjalan dalam shopping mall sebab aku tok sure akan terangkut barang... aku tends to buy unnecessary things bah.
so.. to make sure aku sik berbeli barang..
aku ke opis.
this week aku mok ke seney lah ooo???

this is what happen if scheduled anak dah fix and mummy nya sik ada schedule apa2..

ngehhhhh
now cik chee dah pandey follow my youngest sis pergi nangga wayang
and once again.. end up aku akan polah plan kedirik. Jumpa my bff.
last week, aku lepak dengan my best fiend and lepas makan we jalan-jalan at Waterfornt.
Lamak asa sik lepak dengan my m***. dalam berjalan-jalan ya... melimpas banyak orang main guitar, and basking,.
and masa melimpas seseorang tok... bila nya petik jak guitar and start his first note.
seriously.. aku automatically stop!
my friend was looking at me and nanyak.. apahal?
terus aku madah.. i know this voice and i know.. i can find someone nearby..
and my tekaan adalah tepat.. when i saw her stood up and smile at me..
betapa puas nya rasa di hati.. i've meet one of my friend yang i know her from this blog..
kawan blogger...
sapa? Cik Ami....
suara sapa yang saya dengar? sapa lain mun sik suami kepada cik amni.

Lamak sik jumpa amni bah. Im happy to meet you my dear.

and happy with the happy news as well..
jaga dirik kay,
and for ztie... lamak sik jumpa ktk... seney mok jumpa bah?

kawan-kawan blog ada yang maseh saya kenal and jumpa jika ada kesempatan.

dilupa tidak pernah...

ya ajak la nak saya madah.

sekian








Friday, October 3, 2014

:: SeLaMaT HarI Raya Aidil Adha ::


Auk kan.

Esok & Lusa.. udah hari raya aji.
aku maseh sentap kay mun dengar lagu raya,
maseh juak hati aku pedih n sakit benar...
pedih until aku asa senak...
and then aku asa nak ngeluar hangin...
hrmmm
adakah kerana aku jadi Phobia nak dengar lagu raya,,
seriously..
aku terdengar masa aku pergi keja 2 hari lepas...
and aku terus sakit palak and tukar channel terus..
since then aku dengar CD jak,
to avoid from listening any raya songs
even TV pun aku nangga channel Korea.
sekian.

no diff lah raya kali tok..
esok anta cik chee ke art class.
beli chicken and some meat and anta umah mak
and berik duit ajak lah
after that tolong apa yang patut.
usually aku akan tolong berbuka bawang la 
sebab mak aku ada malaseng skit part ya...
jadi aku kan asst yang baik..
nak madah aku memasak.. nang lambat lah
nang nasib bait mak aku maseh sehat walafiat and 
tauk apa kelemahan anak ompuan nya..
geney la aku dengan anak dara aku ya kelak ooo
ohmaigoddd!
i need to do something,
kelak pikir. 
next year may be embak anak pg holiday..Insha Allah..
somewhere lah. akan aku usahakan...

bah, sebelum aku nak mengakhiri kesah hati aku ari tok. 
aku nak madah.. Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua...
kedong ada cuti kan..
enjoys...



Thursday, October 2, 2014

:: SekeJaP SaHaJa ::




Anak Tekak Memang Macam Mintak DiGaruk....
Anak Tekak Memang Macam Mntak DiTukar....
walaupun ada strepsils macam di atas... ianya cuma sementara sahaja..
tolonglahhhh

Wahai anak tekak..
Tolong lah... Tolong...
tolong lah cepat sembuh....
sekian...

salam ikhlas dari tuan punya badan kak kembhojha

Wednesday, October 1, 2014

:: Kurang SehaT ::



Assalamamualaikum

Saya kurang sehat. Inilah akibatnya jika demam dan tidak berehat.
terus bekerja macam apa jak...
and kerja pun mcm apa jak...
end up marek la kemuncak nya..
kemuncak demam ya kuar ballit..
and emarek juak saya tido jak kerja..
luckily cik chee tidak banyak kerenah,,,
memberi kerjasama yang baik sekali..
siap tolong check panas sik kat palak mummy nya..
tedah lok anak mummy...
dah la mummy less spend time dengannya last weekend..
my boss dari Singapore datang...
and he stayed over the weekend..
embak nya sekali ke career fair last saturday di stadium.
sunday pun i still there walaupun sora almost gone..
monday ada new hire...
so... maseh bertahan..
towards petang panas kembali menyerang..
akhier saya tumpas..
marek saya tido jak kerja..
ya ajak.

ari tok getting better
tapi kerja saya boleh  tahan banyak menunggu..
tapi saya mauk juak menghupdate blog.
tedah ooo..
ya ajak.,
ari dah 5;17 ptg.
saya nak kemas baranng2 saya lok.
nak pulai awal.
nak nangga muka anak.
anneyeong,