Thursday, September 8, 2016

:: SepTemBeR DaTanG LaGi ::





HoLLa 

Assalammualaikum - Good Morning - Zhao An

wah.... dah bulan 9 you... September datang lagi. and now udah 8 September 2016.
Esok dah 9 September.. Lusa dah 10 September...

Udah ya ari senin udah 12 September bersamaan dengan jatuhnya hari raya haji.
hrmm.. seriously aku nang dalam dilema. asal ada perayaan ajak. sure aku akan dalam dilema. 
apakah. 

apa2pung.. selamat hari raya haji lah dengan kitak orang. Kamek duak beranak kat umah ajak.
mak bapak ku sure gago di suro. kamek duak gago di rumah ajak la.
tedah anak dara ya.
dengan cuaca yang mcm tok.. aku sik sure nak embak nya ke seney. end up kamek duak.. pg check in seney2 yang ada swimming pool.. kamek duak berendam ajak la keja.

seriously... yalah activity kamek duak yang paling win lah.. :)

Lepas hari raya haji, 13 September 2016 adalah hari jadi anak dara aku yang ke 7 tahun,
yoh! dah 7 tahun dah umur cik chee ku eh.
at this age, you cannot lie to her anymore.
i can't use the word.. "tok orang tua pun... or.. orang tua ajak makan tok."
sebab nya dah pandey jawap aku kay..
jawapan nya... 'aikh mummy... awak belum tua.. or saya tua agik dari her cousin..."
kadang-kadang malas juak aku nak melayan...
tapi dah ya adalah salah satu process pembelajaran nya
kenak juak explain segek2.


paling best asa ku tahun tok.. hari jadi nya falls on school holiday.. uwargh,, sik perlu nak celebrate dengan kawang2 nya... selamat... ada duit extra untuk nya beli apa nya mauk lah..
huhuhu
pelik mummy tok ooo...


aku dah tukar tempat keja. Still in MNC company.
fun. challenging. ya ajak dapat aku padah... besides good package la.
ya ajak laa aku nak share. dah ada keja menunggu juak.

kelak mun ada masa.. adalah aku ngambung agik.

Da....


Friday, April 15, 2016

:: LuNcH BoX ::






anneyeong

assalammualaikum

since sekolah cik chee x ada canteen. so selama 5 hari from Monday to friday, aku kenak fikir apa mauk dibekal dengan cik chee.
hrmmm
ari tok tek boleh aku terbabas. nanyak nya malam tadik nyamauk sayur. 
ohkay,, teringat ada kacang buncis, 
so... rebus ajak kacang buncis ya... dahya rebus hotdog & polah egg seeweed roll. udah. 
ya ajak lah bekal awak ari tok cik chee
seperti gambar di bawah. 


anak dara saya tok x la memilih.. alhamdulillah. 
bekal apa jak cuma mun ikut dgn selera nya.. habis lengis..
mun sik cun selera nya... adalah saki bakinya. 
ya ajak.

selamat hujung minggu, 

Wednesday, April 13, 2016

:: eJaaN ::



:: UjiaN EjaaN ::


Good Morning & Assalammualaikum

Awal aku ari tok. Since cik chee dah masuk darjah 1. hantar nya sekolah awal dalam pkol 630 pagi mcm ya and terus ke opis. Malas mauk ke umah agik sebab once aku singgah, aku mudah nak bergerak lebih slow dari snail. ada2 jak barang nak dipegang ku. 
so.. hari tok aku awal mcm biasa lah. Before 8 dah di opis.. huhuhuhuu
bangga aku wey sebab aku tok last year mala jak akher dtg opis... sebab last year cik chee masuk kelas dalam pkol 710 mcm ya
jadi lepas hantar terus bertemu jem. huh. 
area tabuan tok.. malas ku nak madah.. nyakit ati melampau wey. 

bah. berbalik pada kesah ujian ejaan tek, spelling test. 
last week ari jemat dah cikgu nya berik few words yang nya perlu hafal n faham and aku dah start ajar nya since ari sabtu. Pg shopping beli brg dapur pun nya embak pen n kertas sambik nulis...
cikchee tok pelik kay.. mun disuruh nya duduk n tulis.. nya akan ada banyak alasan.. tapi jika sambil berjalan.. laju nya mauk polah. stapi jangan ditanya lah pasal tulisan. 
asal dapat dibaca.. nyalah ya. aku sik mauk jadi pengkritik gilak,

bagi ck chee... ejaan tok adalah satu challenges yang besar bagi nya
aku kesian ada juak dengan nya tapi geney lah gaya.. 
kita dolok mcm ya juak bah. 


hrmm.. apa2pun.. mummy harap ktk dapat polah.
petang kelak nanyak nya apa story nya..
mulut mcm burung tiung.
kadang2 aku dengar tapi serupa sik dengar...
dah banyak gilak nak diceta..
hrmm...

bah, ya ajak lah dolok. anneyeong

Tuesday, April 12, 2016

:: DaH BeSaR KaH? ::




"Mummy. kelak saya buat. Saya kan dah besar...."

Apa perasaan kitak orang bila anak dara kitak orang yang umur 7 tahun madah cam ya,
Oh. auk. kamek duak kakar mcm ya. saya awak. kenak kah? sebab kat sekolah nya kakar mcm ya and aku pun tersama juak. Campur...

Bahasa Malaysia + Bahasa Sarawak + English + Korea = Bahasa mummy & chichi.

huhuhuhu. Sebelum tido mesti madah.. Love you mummy.. sayang awak mummy.. sarangey mummy...

eh. berbalit padah kesah dah besar tek. Now.. bila kemas rumah... sure ada asst. kecik. Hopefully sampey ke besar. Cuma masalah aku masa tok.. aku dirik malas nak berlipat baju.. nak train nya pun aku malas tapi bila aku datang rajin.. ada lah nya gago mauk nulong juak. hish. nang exactly copy & paste perangei aku eh. appu... bahaya ya eh. tapi bila part ke dapur... nya akan selalu ngeluar ayat seperti di atas lah. aku nak anok sik apat waima hati tok mcm apa jak...

mala madah dengan dirik sendiri.. Give her the space.. Gve her the space for her to grow...

last nite nya ada special request sebelum kamek duak balit sampey umah.. nya mauk bekal kuew teaw goreng with taugey. hish. ohya.. anak dara tok suka makan taugey tapi mauk special taugey... yang palak besar ya.. soy bean taugey.
mummy nya suka makan taugey.. sik lah sangka nya pun sama juak. lalu lurus kamek duak ke e-mart batu kawa and beli taugey & kuew teaw.. baruk RM2.20.

Melimpas lah orang polah waffle.. lalu kenak tarit n jeling2 kat kedey ya.. yahh.. kenak income tax mummy eh... so nya berjaya mengepaw RM2.50 dari mummy nya, tapi adakah mummy nya akan let her win... Nooo..... kamek duak selalu mengamalkan.. WIn WIn Situation. Oh yeah....  mummy decide perisa apa.. hohohohoho...

bah. mummy dah banyak gilak ngerepak tok. masa tok tgh membuang masa.
so... ya gambar selpi cik chee. :D
masa tok juak tgh dengar lagi Cik Bunga Lestari. Lamak sik dengar lagu tok.



Monday, April 11, 2016

:: After 4 YeaRs ::




assalammualaikum

nak madah. After 4 years at this company, aku dapat new job offer from a company, similar industries and seems the offer memang cantik and better position... so aku polah keputusan.. aku ambik offer ya. i left my previous company because i wanted to have a new life, I have so many good memories with arwah at that area so to avoid me being fefiling sedeh all the time.. i accept a challenging jobs.

So after 4 years at multinational company.. seriously... i've learn a lot.

Insha Allah.. Next month i will be at my new company.

Cakap again later.

Anneyeong


Thursday, February 11, 2016

Thursday, January 28, 2016

:: Hello - The Ellen Show에 출연한 이예진 학생입니다.::








Entry tok kejap ajak sebab sementara nunggu system aku tok ok. So aku nak meluahkan sesuatu dolok. Masa tok kan pemos dengan si Adele tok. Aku tok sik la minat tapi aku suka minah korea selatan tok.

sigek hal aku perasan student south korea tok, waima sidak mauk competition, they will wear  their school uniforms dengan bangga nya,



See what happen to this korean girl, she received and invitation from Ellen just to sing Hello and guess what... she wear her school UNIFORMS.



hrmm... sik la aku nak madah aku tok sekolah bagus kah sik kah,, but kan bagus mun nemnbiak kita mcm ya juak. bagus n baitnya sidak student akan berfikir bah.. sidak pakey school uniforms sidak.. sire sidak sik berani nak berolah.. tapi yalah segek hal juak nembiak kita tok.. mun nya nak berolah.. berolah juak nak.madah ajak bah.



ya ajak tek.








Friday, January 22, 2016

:: 2 - 0 - 1 - 6



assalammualaikum and Selamat Tahun Baru

Alhamdulillah. Agik maseh ada kamek duak beranak tok ko...
bukan mengabaikan cuma sik teragak ajak. 
ada masa, banyak cerita, tapi nak ke sia sik ada.
jadi... ari tok ku gagahi jua.

pasal tahun baru tok. banyak benda dah terjadi.
ada yang mcm ya ajak.. ada yang bertambah... ada yang berkurang..
alhamdulillah.. cik chee dah darjah satu tahun tok.
anak mummy dah sekolah pakey baju biru puteh eh.
anak mummy juak dah gago dengan kawan2 nya eh...

minggu tok dah masuk 3 minggu nya sekolah. 
dolok she used to have an afternoon nap. 
kinek tok scheduled nya dah penuh.
tedah ada juak nangga nya pkol 730 mlm dah garuk2 mata..
ternguap2...
kinek tok balit school... nya akan terus dijaga oleh my cousins coz anak nya di sekolah yang sama cuma darjah 3. ohya. Aku pilih sekolah SJK utk anak dara aku ya.
then sampey umah kazen aku, nya akan diberik makan, mandi.. and terus lah membuka buku..
menyiapkan homeworknya.
Nya tok.. bila ada geng sama baya dengan nya buka buku or polah homework..
baruk nya semangat.
heran ku.. mun dengan aku,.. kamek duak mauk bersoal jawap dolok.. baruk nya buka buku.
sabar.. sabar..
udah ya.. pkol 3 ptg get ready ngaji.
pun sama dengan anak kazen aku ya tek.
kesah ngaji best gilak... kinek tok kan nembiak baca iqra'.
boleh aku beli Muqqadam. (ya ampun! aku tok yang ketinggalan BOAT!)

pak nek nya akan ambik nya pkol 430 petang.
sampey umah mak apak aku.. nya akan bermain se-enggak2 nyawa nya...
balit aku petang. ambik nya ;; nya dah mandi n makan...
pergh!
nampak mcm senang jak keja aku kan..
tidak sebenarnya...

aku selama 3 minggu tok bangun pkol 430 pagi.. berkemas... n polah breakfast cik chee.
kerana sekolah SJK nya tok sik ada canteen & sidak menggalakkan anak2 embak bekal dari umah.
ohmaigodddd
maka nya.. sebelum zzz.. aku akan nanyak cik chee..

"Cheaa, ktk mauk bekal apa esok?"

apa dimauk nya, yalah dipolah aku,, tapi ya cuma 2 minggu pertama sahaja.
start minggu tok... sik ada nanyak agik.. anak dara ya dah madah awal..
mun aku ada mood, aku ekot exactly.. mun sik ada mood, aku ekot 50% ajak.
mun mood ke laut, ekot selera aku lah. :D



antara makanan anak dara ya lah.
cik chee fav is seeweed kay.
for her, nasi goreng balut with seeweed pun dah ok.
cuma mummy nya yg x kempang ati. mesti ada vege or fruits.

eh, dah pkol 130 p.m.
masa nak sambung keja.
ada report menunggu,
kelak mun aku ada kesempatan aku update agik lah kay.