Wednesday, August 16, 2017

:: RaBu ::









16 August 2017

Assalammualaikum & good morning

Rabu dah eh. Rabu eh... Rabu you... yes.. Rabu la ya..
Esok dah Khamis... ohyeah... then Jumaat..
Nang sik ada lain yanng ditunggu aku...
Balit2 weekend.
Sak sik ada polah apa.
tapi minggu tok aku dah plan mauk ngator garden ku..
pasu bunga semua mauk dikemas...
mana yang dah lebih dari pasu ya.. mauk ditrim lah.
and cik chee?
aku suruh nya main2 around rumah ajak lah.
basically weekend memang sik ada polah apa pun.
may be main bowling?
plan ajak bah.
well.. dengar lah lagu yang aku tgh dengar masa tok.
still cannot move on. ya ajak.






Thursday, August 3, 2017

:: FroM CuRiouSiTy To PaSSioN ::



3 August 2017

WanTan - Bermula dari curiosity and then do some research. After so many trial and error exploring on how to make a nice and yummy wantan, then it become my passion. And now arum  bulak pejam mata can do already. 

And im the eldest, ofpos you like to share it with your siblings. bila sidak dah tauk, sikit2 event sure suruh polah. Usually aku polah utk my anak buah and also no one else kerana anak dara saya lah. 

Dijadikan kesah, last nite masa at my mum house, tgh makan malam dengan cik chee, tiba-tiba mak boleh berbunyi, mak ingin makan wantan lah. Ko polah kay. tapi mak mauk ada rasa pedas, mauk ada cabik dalam inti nya. yohhh.. main order kay. 
aku padah lah sik ada isi manok, terus nya keluarkan dari peti ais nya... aku madah aku sik ada cabik... terus ngeluar cabik nya... hish.. mak ... mak....

mauk sik mauk... demi mak... lepas cik chee sleep dalam pukol 9 mcm ya, startlah membuat inti n terus membentuk wantan. Dapatlah 2 kontena for her. So this morning send cik chee ke school and then singgah ke rumah mak hantar wantan..

sampey kat depan pintu dapur, nya dah senyum nampak the kontena. 
Biarlah tido akher asalkan mak happy. Satu kepuasan. 

Alhamdulillah. 



Sebelum ya sempat menyiram bunga rose setaman aku ya. Huhuhu... 
terus ambik these 2 sebagai penyeri meja dapur ku. 
Love it. Perfecto!


Ya ajak yang aku nak share minggu tok. kelak mun aku ada masa aku cerita agik kay.
Selamat Hari Khamis. 






















Monday, July 31, 2017

:: HeArT ::


31 July 2017

When you have a YeYe or NayNay that are willing to teach you and jaga you... Sure you dont want them to leave kan. That is what happen to my girl. Pity her.. understand her situation. I can see how she appreciate her friend, cousins, new person that came into our life...
But then when someone that closed to you are leaving... hrmmm
We will miss you... definitely.
Need to do something...



Tuesday, July 11, 2017

:: TanTruM ::



Tengok topic dah tau kan pasal sapa? 
Kesah semalam. Cik Chee memang ada masanya akan menunjukkan kebengkengan nya..
Mun kata nya.. kata nya juak.
Dari seney oleh nya kata mak ku.. mun sik dari aku lah..

Masalah cik chee adalah... bila nya ngamok, nya kan terduduk terus.
yahhh... part yalah aku paling malas
since nya dah create scene yesterday, nya akan digrounded for 1 month.
No shopping mall or not even to a supermarket. 
huh. 

Nya boleh nangis from the kedai sampai rumah kay.
Sampey ke rumah, still continue juak...
aku terus masak nasi, polah sup tauhu nya sebab aku tauk nya lapar..
masa nak masukkan cube ayam maggie dalam sup ya...
aku cuma madah.. 
Chee ah.. awak mauk letak kiub tok sik dalam periuk?
terus diam.. angkat.. ambik ya.. and buka balutan...
eh.. aku tek diam ajak sebab aku kedirik pun unsangkarable nya mauk juak kenak pujuk mcm ya..

Then suruh nya mandi, tapi ada request.. mauk aku mandikan.,,.
yahh.. 8 tahun dah bah...
layan ajak la sementara nya maseh mauk. 
Makan n terus kemas beg sekolah. 
adoh eh. anak cuma seorang... tapi memang attention seeker bebenar la. 
ya ajak lah nak ku storykan.

Kesah semalam.... 


Thursday, July 6, 2017

:: VoYaGe ::



Voyage @ Perjalanan

Assalammualaikum

Sepanjang beberapa tahun tok, memang aku boleh padah, aku dah lupak mauk update blog ku aikh.
And kadang2 ada banyak mauk diupdate tapi peyakit M memang kuat.
Tapi bila semangat ya datang... nya datang mengejut.
Apa-apa pun, harap lah berpanjangan. ehek.
so, how have you been?
No changes. Maksud aku dari segi life ha..
My routine - Anak - Office - Anak - Rumah

Alhamdulillah, my anak dara dah nak masuk 8 tahun bulan sembilan tok.
At this age, oh my gosh! memang mencabar.
Aku selalu pikir cam ney mak aku jaga aku dolok..
tapi for sure yang aku ingat mak aku mcm rimo, Sebab ya lah aku sik mauk jadi mcm ya..
masalah nya, bila kita sik jadi rimo, ya ampun... anak dara ku tok..
nang tauk camney mauk negotiate eh..
yahhhh... kadang2 mauk juak semangat rimo aku keluar kay,
There are times rasa mcm besar kecik ajak muka nya ku tangga...
so to avoid konflik, aku akan embak dirik ke luar rumah or masuk toilet cuci apa yang patut..
so that sik melepaskan geram rah nya,..

Now she keep on asking me on her dad.
Mummy, why i don't have daddy.
Mummy, why my daddy die.
Mummy, my friend told me that u don't have daddy.

adoiyai. Susah nya nak jawap.
But so far alhamdulillah...  i managed to answer all her questions.
But siap ajak.. from 1 question.. to another questions...
Maka, get ready all the bullets.



And she like to go to Pantai.
Almost every week, soklan awal pagi..
Mummy, kita pegi pantai...

Yoh... bukan2 nak diagak. Tedah kan. Oklah, i will try to find a job yang close to the beach kay.
lalu ke sia.. bukan apa... my intention is still the same..
to be back to Miri.
Insya Allah.

Doakan yang terbaik for 2 of us.

Till then.


Tuesday, July 4, 2017

:: 2 0 1 7 ::



Just a short one

2 0 1 7 - 4 July

I'll be back. Insha Allah.